”Sindromul basarabean”

1
123

Propun spre atenția voastră un articol de la Constantin Tănase, directorul publicației TIMPUL, despre ”sindromul basarabean”, care posibil că luminează puțin cauzele urii și dezgustului împotriva românilor și a tot ce este român, din RM.

Moto: 
„Răul constă din comportamentele intenţionate care urmăresc să producă suferinţă, abuzuri, înjosire, dezumanizare sau distrugerea fizică a unor persoane nevinovate – sau folosirea autorităţii şi puterii oferite de sistem pentru încurajarea sau acceptarea acestor practici”.
(Philip Zimbardo) 

Dacă urmărim comportamentul unei bune părţi a moldovenilor după 1991, anul declarării Independenţei R. Moldova, atitudinea lor faţă de fostul imperiu sovietic şi comunişti, faţă de atrocităţile şi crimele fostului regim, care i-au afectat în bună măsură şi pe ei, cred că suntem în drept să vorbim despre un aşa-zis „sindrom basarabean” sau „sindromul moldovenesc”. Ca să înţelegem ce înseamnă şi cum se manifestă acest „sindrom basarabean”, este nevoie să revenim la un alt sindrom, numit „sindromul Stockholm”.

…Cu diferite ocazii – de cele mai multe ori, jubiliare -, din corul unanim de voci care întotdeauna e de acord cu toate şi e mulţumit de toate se desprinde câte una, izolată şi în totală disonanţă de celelalte, care mai mult întreabă decât protestează: ce se întâmplă cu noi, moldovenii, de ce suntem aşa? Întrebarea se referă, evident, la problemele noastre eterne: limba, istoria, căciuleala faţă de ruşi, lipsa demnităţii naţionale şi a memoriei istorice ş.a.m.d… Nu m-a mirat cum au reacţionat elitele politice anul trecut, când a apărut Decretul lui Mihai Ghimpu care declara data de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei Basarabiei de către URSS. Nu m-a mirat nici atitudinea – de altfel, previzibilă – a opiniei publice, a societăţii: cu mici excepţii, am avut parte de o reacţie solidară de respingere, neacceptare şi chiar condamnare a gestului „marginal” al fostului preşedinte interimar al RM. Altfel spus, urmaşii victimelor ocupaţiei ruseşti din 1940 s-au solidarizat cu foştii călăi ocupanţi şi cu acei care astăzi le continuă cauza… Se încearcă diferite explicaţii ale respectivului fenomen. De cele mai multe ori, acestea sunt speculative, cinice, manipulatorii şi reflectă punctul de vedere al călăului. Ceea ce este foarte important aici e că justificarea acţiunilor călăului este făcută şi de victime. Căci, este „firesc” ca ruşii să trateze din punctul lor de vedere imperial, şovin toate evenimentele legate de Basarabia de la 1812 încoace, dar este total împotriva firii ca aceste evenimente să fie justificate de cei pătimiţi şi de urmaşii lor, care se solidarizează cu opresorii.

Continuarea pe TIMPUL.md

1 COMENTARIU

  1. Constantin Tănase ii o krisa adevarata
    acela care fuge dintro parte la alta, principalu acolo sa fie putere
    dacal credeti pe dinsu ap sunteti dezinformati total, deci chiar a tradat Nationalistii ap tot il sustineti , si dupa asta spuneti de sindromul Stockholm la noi?! 😀
    si sa nu spunem ca unii au sindromul Stockholm in privinta ca Romanii au fost buni cu noi din 1918 pin in 1940 si cind neati ocupat cu Germanii

    ca rezutat,Nici cu Rusii d anici cu Romanii, ii bine s afim independenti ca nimeni sa nu ne preseze 😉

LĂSAȚI UN MESAJ