„Am revenit, cumva la nişte rădăcini, la familia mea tradiţională şi creştină”

0
60

PELERINAJE
Un grup de pelerini de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti au vizitat, în această săptămână, mai multe biserici şi mănăstiri din Republica Moldova. Grupul celor 9 pelerini a fost condus de Ionuţ-Alexandru Tudorie, asistent la Catedra Teologie Istorică de la facultatea respectivă, iar dintre cei 8 studenţi, doi erau originari din Republica Moldova, iar alţi doi aveau rădăcini basarabene. Ionuţ-Alexandru Tudorie ne-a spus că în acest scurt pelerinaj tinerii au luat contact cu istoria, cultura şi spiritualitatea acestor locuri. Tinerii au discutat, la Mănăstirea Dobruşa, cu unul din cei mai mari duhovnici români basarabeni – părintele Damian Potoroacă.
„Pr. Damian a făcut parte dintr-o generaţie de trăitori ai credinţei străbune, din perioada interbelică, alături de pr. Roman Braga şi pr. Felix Dubneac, ambii stabiliţi în SUA, percum şi pr. Sofian Boghiu, stareţul Mănăstirii Antim din Bucureşti (care a trecut la Domnul de câţiva ani). A fost o călătorie extraordinară, în urma căreia reafirmăm identitatea noastră comună”, a spus el. Unul dintre studenţi, Dragoş Popescu, a spus că bunicii săi, care au trecut la cele veşnice, erau originari din zona Sorocii, din Cosăuţi. „A fost o bucurie pentru mine şi o emoţie deosebită să constat că am revenit, cumva, la nişte rădăcini, să aduc omagiu celor care au fost, pentru mine, familia tradiţională şi creştină. În familia bunicilor, care era numeroasă, au fost şi câţiva preoţi. Bunicii s-au refugiat în 1940”, a mai spus el. Studenţii teologi originari din Basarabia, Ion Târgoală şi Eugeniu Manole, au spus că au fost surprinşi să descopere o viaţă spirituală bogată, cu un istorie impresionantă, fiind marcaţi de situaţia călugărilor şi a mănăstirilor din Republica Moldova.

INTERVIU
Salutări din SUA pentru basarabeni, cu drag de ţară

Unul din studenţi, Nicolae Mărăndici, de origine americană, dar cu rădăcini basarabene.
– Ce a însemnat pentru tine revenirea în Basarabia?
– Eu m-am născut în SUA, în oraşul Detroit. Bunicii mei s-au refugiat din Basarabia, în România, în 1940, iar tatăl meu – în 1970, în SUA. Eu „m-am refugiat” în România, la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi ţin foarte mult să îmi menţin legătura cu ţara şi cu rudele din Basarabia. Cel mai mult m-au impresionat, în Basarabia, mănăstirile şi bisericile distruse de către sovietici. Eu cred că ei au găsit un mare pericol în poporul acesta, din cauza credinţei lor puternice şi a bunătăţii sufleteşti. Cred că din cauza aceasta necredincioşii au căutat să distrugă atât de mult. În România distrugerile nu au fost atât de mari precum în Basarabia şi cred că acest lucru spune foarte multe despre poporul basarabean – pentru că au trebuit să-i omoare, să-i ducă în Siberia, ca să pună mâna pe acest pământ.
Eu am mai venit în Basarabia şi am reuşit să-mi găsesc prieteni aici. Înainte să moară părintele Calciu Dumitreasa, refugiat şi el de mulţi ani în SUA, am reuşit să ajung la dânsul la spital, în Bucureşti, şi i-am spus situaţia mea, cerându-i un sfat – unde să fiu preot sau unde să îmi trăiesc anii după studenţie. Părintele m-a întrebat pe mine cam ce aş vrea să fac şi i-am zis că mi-ar plăcea România, pentru că am rămas impresionat de diferenţa dintre societatea de aici şi cea din SUA. Atunci pr. Calciu mi-a zis să mă stabilesc în România. Pr. Calciu, având zeci de ani de experienţă în SUA, cred că mi-a oferit un răspuns fondat. Eu îl consider ca şi un canon, din partea părintelui, ca să-mi ajut neamul, de unde am venit.
– În oraşul Detroit ai mai întâlnit basarabeni?
– În apropiere de Detroit sunt 2 mănăstiri, unde sunt preoţi şi din Basarabia – pr. Roman Braga, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Michigan, precum şi părintele Felix Dubneac, care mi-a fost duhovnic de când aveam 7 ani. Acum mai este în viaţă, are 96 de ani şi l-am vizitat acum 2 săptămâni, când am fost în SUA. M-a rugat să transmit salutări tuturor basarabenilor pe care îi întâlnesc, cu drag de ţară.
– Ai reuşit să îţi regăseşti rudele din Basarabia?
– Eu am ţinut legătura cu cei de la Şoldăneşti, am nişte verişoare acolo şi o mătuşă, în satul Alcedar. În aceste zile, am fost împreună în pelerinaj la Mănăstirea Saharna.
– De ce ai ales să studiezi teologia?
– Studiind teologia, vreau să reiau legătura cu trecutul. Cultura unei societăţi este făcută din mai multe generaţii, de tradiţii. Dacă se rupe o verigă la lanţul de tradiţie, pe urmă se pierde totul. Şi asta cred că este misiunea noastră, a tuturor teologilor, să păstrăm sfânta credinţă, pe care ne-au transmis-o strămoşii.


http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20435&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=FiatLUX&num=17

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ