„Basarabenii – mai români decât românii”

0
54

Basescu nu uita de Basarabia

JURNAL a solicitat unor politicieni din R. Moldova să comenteze rezultatele referendumului din România şi participarea activă a basarabenilor la plebiscit.
Mircea Snegur, primul preşedinte al R. Moldova: „Nu era nevoie de referendum

„Electoratul românesc a procedat corect. Acum, când România a fost abia admisă în UE, când sunt atâtea probleme de realizat, numai de gâlcevi politice nu e nevoie. De la bun început am considerat că această majoritate constituită din 322 deputaţi şi senatori nu a procedat corect. Există alte metode într-un sistem democratic de a înlătura disensiunile – întâlniri, discuţii, tratative etc. Nu era nevoie de acest referendum care, pe lângă aspectul politic, a mai condus şi la nişte cheltuieli enorme. Basarabenii n-au deviat de la linia generală care s-a prefigurat. Trebuia să fie lăsaţi să voteze toţi. Relaţiile de mai departe dintre România şi R. Moldova depind numai de conducerea de la Chişinău.”

Gheorghe Susarenco, deputat independent: „Basarabenii, mai români decât toţi românii”

„E foarte bine. Ne mândrim că basarabenii au venit în număr mare la vot şi l-au susţinut pe Băsescu. Cum a spus şi cineva dintr-ai noştri care au votat: basarabenii sunt mai români decât toţi românii! Ca jurist, pot să spun că intenţiile domnului Băsescu de a modifica Constituţia şi de a face ca deputaţii să fie aleşi pe liste nominale sunt foarte bune şi cred că, până la urmă, poporul român le va susţine. Asta va pune capăt tuturor neînţelegerilor, fiindcă sau e laie, sau bălaie, ori e republică prezidenţială, ori parlamentară.”

Iurie Stoicov, deputat comunist: „Nu ştiu de basarabeni”

„Este o decizie a poporului român. Eu nu ştiu de basarabeni, eu ştiu de moldoveni. E decizia lor dacă au cetăţenie română şi România acceptă astfel de poziţie a oamenilor care au dublă cetăţenie. La noi, de exemplu, nu votează cei cu cetăţenia altor ţări. Dar, mă rog, dacă au adoptat această poziţie, e a lor.”

Grigore Eremei, ex-secretar al CC al partidului comunist: „Era clar”

„Partidele din Parlamentul României nu s-au gândit bine şi au iniţiat referendumul. Era clar din start că o să câştige preşedintele Băsescu. Băsescu fusese ales de popor şi nu de partide. Mulţi dintre liderii de partide care l-au suspendat pe Băsescu sunt orgolioşi, n-au experienţă politică, au numai ambiţie, fără să se gândească profund la consecinţe. Înainte, moldovenii care au şi cetăţenie românească nu participau activ la alegeri. Acum, însă, s-au implicat destul de activ. Probabil, nu sunt de acord nici ei cu partidele care au iniţiat demisia lui Băsescu.”

Sondaj realizat de Raisa LOZINSCHIhttp://www.jurnal.md/article/3236/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ