„Cea mai mare problemă a ţării noastre o reprezintă această conducere ticăloşită”

0
44

Anatol Cibuc, din satul Hădărăuţi, Ocniţa, este fost combatant al războiului de la Nistru. Ulterior, în anii ’90, el a lucrat poliţist în cadrul Ministerului de Interne. Deoarece nu mai suporta corupţia la nivel înalt şi criminalitatea, care era „la ea acasă” până şi în cele mai înalte ramuri ale puterii, Anatol s-a retras din funcţie şi s-a apucat de afaceri. În prezent, el este proprietar al unei mori şi al unui magazin, ceea ce îl face să fie cunoscut de foarte multă lume din regiune.

„După destrămarea Uniunii Sovietice, criminalitatea în ţara noastră se ridica la cote de neimaginat. Corupţia măcina cele mai înalte culmi ale puterii. Eu, care pe vremea aceea lucram în calitate de poliţist, nu puteam să nu observ acest lucru. Poliţia, care, teoretic, este apărătoarea Legii şi principalul duşman al criminalităţii, era obligată, dimpotrivă, să acţioneze împotriva legii şi a bunului-simţ. Cei care se opuneau şi încercau să-şi practice corect şi cinstit meseria, erau intimidaţi şi chiar ameninţaţi. Printre poliţiştii, care se supuneau legii şi nu comenzilor de sus, mă număram şi eu. Am fost atenţionat în câteva rânduri, după care „şefii” au trecut la ameninţări, în care eram vizat nu doar eu, ci toată familia, inclusiv cei trei copii ai mei. Conştientizând cum funcţionează această maşinărie, care încerca să se prezinte ca fiind un „stat de drept”, am înţeles că, a fi corect faţă de mine şi de cetăţenii, însemna un risc foarte mare. De aceea, am decis să renunţ la această funcţie şi să mă apuc de altceva. Am stat o perioadă fără lucru, după care, puţin câte puţin, m-am apucat să fac afaceri.
Deşi au trecut deja destul de mulţi ani de atunci, situaţia nu pare să se fi schimbat foarte mult. Eu sunt născut în Hădărăuţi şi aici mi-am petrecut cea mai mare parte din viaţă. De aceea, ţin foarte mult la această localitate. Din păcate, însă, zilnic, sunt martor la multe nedreptăţi la care sunt supuşi concetăţenii mei. Asist cu mare regret la o degradare socială continuă, fără să se observe nici cea mai mică intenţie de a schimba ceva, astfel încât oamenii să fie cei avantajaţi. Când vorbesc de fărădelegi, mă refer, în primul rând, la autorităţi, pentru că acestea reprezintă cea mai mare problemă a oamenilor acestei ţări. Sunt sigur că dacă dorim să ne schimbăm această viaţă pe care o ducem azi, trebuie să schimbăm, în primul rând, această conducere ticăloşită, care este aceeaşi de la destrămarea URSS şi care macină de aproape două decenii acest popor”.

http://www.flux.md/p/index.php?action=show&idu=20838&cat=Editia%20de%20Vineri&rub=Social&num=21

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ