„Deşteaptă-te, române, nu rânji ca prostul”: Hip-hop cu „Poeţii morţi”

0
76

Tinerii membri ai trupelor de hip-hop ce fac parte din mişcarea Cenaclu-Crew (SikEratScriptum, Decont, Macros, Greg, Swoad&Maxer) transformă textul poetic într-o formă vitală de exprimare a protestului social. Odată cu lansarea primului album „Cenaclu” – „Poeţii morţi”, mişcarea iese din underground şi pare pregătită să scoată în faţa unei vaste audienţe un mesaj lucid, de-a dreptul sumbru pe alocuri, care ar trebui auzit de adulţii ce pretind că vor să înţeleagă mentalitatea, dramele, emoţiile noii generaţii de adolescenţi. Mult mai maturi decât s-ar putea crede, foarte bine informaţi în legătură cu evenimentele politice din R. Moldova, hip-hopperii din „Cenaclu” vorbesc despre sentimentul izolării, despre „porţile deschise, dar închise” de peste Prut sau despre „sicriul de plastic pe care ni l-a pregătit preşedintele Voronin”.
În concertul de lansare a albumului „Poeţii morţi”, ce a avut loc recent la clubul 50/50 din Chişinău, trupele membre ale proiectului „Cenaclu” au susţinut recitaluri live în faţa unui numeros public, extrem de receptiv la textele ce îşi propuneau să riposteze contra unei vieţi ordinare, contra rutinei şi a indiferenţei atât de prezente în societatea basarabeană. „Deşteaptă-te, române, nu rânji ca prostul!”, rostesc răspicat băieţii din „Cenaclu”, sfidând astfel pasivitatea concetăţenilor noştri, blamând uşurinţa cu care pot fi manipulaţi, vânduţi, trădaţi basarabenii.
În afară de problemele socio-politice, hip-hoperii se arată preocupaţi şi de soarta poeziei. Eretic, membru al trupei SikEratScriptum, a explicat pentru Jurnal TV că el cântă în „amintirea tuturor celor care au fost şi sunt poeţi, ce rămân neascultaţi, neauziţi”. De aici, vine probabil şi îndemnul din una dintre piesele de pe albumul „Poeţii morţi”: „Să vorbim la o cafea/ să mai citim/ poezii”. Mai multe detalii despre mişcarea „Cenaclu”, precum şi versurile din albumul „Poeţii morţi” le puteţi găsi pe adresa de internet www.cenaclu-crew.com .

http://www.jurnal.md/article/10067/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ