„Euromonitor”-ul evidenţiază în continuare o stagnare în onorarea angajamentelor asumate în Planul de acţiuni R. Moldova – UE

0
119

Moldova trebuie să-şi dubleze eforturile în implementarea reformelor democratice pe domenii cheie cum sunt: respectarea drepturilor omului, libertatea presei, respectarea statului de drept, inclusiv independenţa justiţiei. Raportul de monitorizare a procesului de implementare a Planului de Acţiuni R. Moldova – Uniunea Europeană pe parcursul trimestrului II al anului în curs demonstrează, mai degrabă, stagnare decât progres în onorarea angajamentelor asumate de ţară prin semnarea documentului, afirmă autorii publicaţiei analitice „Euromonitor”

Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă Adept, Igor Boţan a declarat la 31 august, marţi, într-o conferinţă de lansare a celui de-al 7-lea număr al „Euromonitor”- ului, că partidul de guvernământ este în continuare mult mai interesat în menţinerea la putere, decât în atingerea progreselor pe termen lung.

Potrivit autorilor studiului, evoluţiile atinse de ţară variază de la un capitol la altul şi ţin, în special, de segmentul social-economic. În timp ce domeniul politic cunoaşte un regres evident.

Şi pe dimensiunea conflictului transnistrean lucrurile au stagnat, este de părere Igor Boţan. „R. Moldova şi-a şifonat imaginea în ce priveşte promovarea unui dialog deschis întru soluţionarea problemei transnistrene”, a menţionat expertul, precizând că consultările moldo-ruse care au avut loc în această perioadă în afara formatului de negocieri „5 plus 2” au trezit îngrijorări atât în rândul partenerilor occidentali, cât şi din partea opiniei publice.

La capitolul instituţiilor democratice s-a constatat perpetuarea problemelor similare evidenţiate în raportul precedent. Rămân valabile îngrijorările cu privire la situaţia mass-media. „Accesul la informaţie continuă să fie îngrădit. Moldova a fost condamnată în alte 10 cazuri de către CEDO”, a menţionat expertul Adept Sergiu Buşcaneanu.

Printre progresele economice directorul Centrului Expert Grup, Valeriu Prohniţchi, a evidenţiat reducerea sărăciei, însă doar pentru localităţile urbane. „Industria în continuare cunoaşte o perioadă de recesiune. Aparent şi anul agricol va finisa în aceleaşi condiţii. Dezvoltarea segmentului construcţii doar în oraşe generează o inegalitate de venituri”, a specificat expertul.

Referindu-se la iniţiativa privind amnistia fiscală, Prohniţchi a subliniat că un asemenea pas nu justifică eforturile de a restabili disciplina financiară, ci descurajează plătitorii ordonaţi de impozite.

„Euromonitor”-ul are drept obiectiv analiza procesului de implementare a Planului de Acţiuni R. Moldova –Uniunea Europeană, afirmă autorii studiului, experţii Adept şi Expert-Grup. Raportul apare cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova. Grilele de monitorizare cuprind 10 din cele 300 de acţiuni, incluse în Planul de Acţiuni RM-UE, cum ar fi: Instituţii democratice, Conflictul transnistrean, Consolidarea capacităţii administrative, Justiţia, Reforme economice şi sociale, Climatul de afaceri, Combaterea traficului de fiinţe umane, etc.

http://www.info-prim.md/?a=100

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ