„Identitatea naţională a moldovenilor este românească”

0
156

Identitatea naţionala a moldovenilor după proclamarea independenţei este românească, constată unii experţi în istorie. Despre aceasta s-a discutat luni în cadrul unei mese rotunde care s-a desfăşurat la Chişinău la iniţiativa Alianţei Franceze, cu tema: „Identitatea naţională moldovenească de la proclamarea independenţei”.
După cum transmite INFOTAG, la dezbateri au participat experţi în istorie din R. Moldova şi din Franţa. Chatherine Durandin, expert în istorie şi politolog, a spus că din moment ce Basarabia a devenit R. Moldova după proclamarea independenţei, nu se poate ca identitatea naţională a Moldovei să fie alta decât cea românească, ea formând Ţara Românească în trecut, având aceeaşi limbă, istorie şi cultură.
„Atât noi, cât şi unii politicieni din R. Moldova nu pot schimba istoria în scopuri politice sau de alt gen”, a precizat Chatherine Durandin. Aceasta a mai spus că istoria este fenomenul care marchează evenimentele de pe teritoriul anumitor ţări, astfel, Rusia este cea care a dus dintotdeauna o politică de rusificare sistematică a Basarabiei.
Ion Varta, doctor în istorie, a spus că R. Moldova are aceeaşi identitate etnică, politică şi religioasă ca şi România. „Imperiul Ţarist a încercat să ne dezbine în trecut, dar acum conducerea actuală încearcă să ne impună istoria integrată pentru a ne uita rădăcinile româneşti”, a precizat Varta. Acesta a mai spus ca politicienii din R. Moldova care încearcă să ne impună nişte valori diferite de cele româneşti demonstrează că suferă de un anumit grad de carenţă, xenofobie şi rusificare treptată, care datează din timpul Uniunii Sovietice.
„Din cauza aceasta conştiinţa cetăţenilor noştri este puternic dezbinată”, a încheiat Ion Varta.

http://www.jurnal.md/article/10357/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ