„Împuşcat” pentru alegeri?

0
40

A fost împuşcat mortal un om, altul a fost rănit şi a căzut capul unui ministru. Totul în decurs de câteva zile. Instituţiile de stat se feresc să spună dacă există vreo legătură între aceste evenimente, iar un ofiţer în rezervă avansează ipoteza că împuşcarea tânărului de 29 de ani este motivul de la suprafaţă pentru care ar fi fost demis, prin decret prezidenţial, ministrul Apărării, Valeriu Pleşca. Acesta parcă a intrat în pământ, ziariştii care au participat la trageri sâmbăta trecută la poligonul de la Bulboaca se feresc să comenteze, iar procurorii tac „în interesul anchetei”. Văduva celui împuşcat mortal şi copiii femeii rănite la prăşit sunt hotărâţi să-şi facă dreptate.

Sâmbăta trecută, în jurul orei 13.20, Liuba Comanac, 26 de ani, din satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi (fostul judeţ Chişinău), a auzit o împuşcătură şi a văzut cum soţul ei, Dumitru, s-a prăbuşit la pământ. Cei doi au ieşit cu vacile satului la păscut, pentru că în acea zi îi ajunsese rândul. „Când am văzut că a căzut, l-am strigat de trei ori pe nume. Deodată, nu m-am gândit că e mort. Credeam că glumeşte. Am văzut că nu răspunde şi m-am apropiat de el. Era însângerat. Am fugit repede la stâna de oi din apropiere şi am strigat la oamenii de acolo pentru o mână de ajutor. Au venit, l-au luat, l-au dus la stână şi l-au pus sub o salcie. Am chemat şi salvarea, dar nu i-a putut face nimic. Mi-au zis că a decedat”, ne-a spus printre lacrimi văduva care şi-a înmormântat soţul la începutul acestei săptămâni.

„Nu împuşcau sâmbăta”

Dumitru a fost împuşcat mortal în frunte şi a lăsat orfană o fetiţă de patru ani care o întreabă întruna pe maică-sa dacă tatăl ei o să mai vină acasă să-i cumpere îngheţată. „Noi, cei din sat, ştim că la poligonul de la Bulboaca se împuşcă de luni până vineri. Sâmbătă, am întrebat un soldat de acolo dacă o să fie trageri şi ne-a spus că nu. Am plecat liniştiţi la păscut vitele. Cred că a fost un joc împuşcăturile celea, că ei niciodată nu trăgeau sâmbăta şi duminica”, plânge în continuare Liuba. „Vreau să văd cine s-a îndurat să-mi ia soţul de lângă mine şi tatăl fetiţei noastre. O să dau în judecată. Am să umblu la procuratură, am să iau şi fata cu mine”, este hotărâtă femeia, invalid de gradul doi, care a rămas să întreţină fetiţa cu cei 40 de lei pe care îi primeşte lunar.

Vor să mute poligonul

Locuitorii satului Cobusca Veche au pus gând rău autorităţilor. Ei vor să le determine pe acestea să schimbe poligonul mai departe de sat, acolo unde se trăgea pe timpurile sovietice. „Când împuşcă la poligon, ni se strică geamurile de la case, tresărim, trăim numai cu spaima-n spate. Anul trecut a fost la noi chiar domnul Pleşca şi a văzut că pereţii şi colţurile de pe la casele din sat cad de la bubuituri. Cotele ni se află lângă poligon şi gloanţele şuieră deasupra capetelor noastre. Nu mai vrem să trăim aşa”, zic înrăiţi cei din Cobusca Veche. Anul trecut, la o stână, un tată cu fiul au găsit armament de la poligon şi au bătut cu ciocanul să scoată ceva din acesta. Armamentul a explodat şi ambii au decedat. Cei din Cobuşca Veche mai spun că anul trecut a fost împuşcată şi o vacă, tot în timpul tragerilor de la poligon.

Ziariştii şi militarii au tras

Luni seara, ministrul Apărării, Valeriu Pleşca, a fost demis din funcţie prin decret prezidenţial fără să fie anunţate motivele. Puţin mai înainte, Procuratura Generală a dat publicităţii un comunicat de presă anunţând că Procuratura Militară a declanşat urmărirea penală „pe faptul încălcării regulilor de mânuire a armei de către persoane cu funcţii de răspundere ale Brigăzii a 2-a Infanterie Motorizată şi neglijenţei criminale din partea factorilor de decizie ai Ministerului Apărării la organizarea şi efectuarea tragerilor de către persoane civile în urma cărora a decedat Dumitru Comanac”. Potrivit procurorilor, la 9 iunie 2007, cu acordul ministrului Valeriu Pleşca, un grup de 28 de jurnalişti (nu se spune de la ce instituţii media – n.r.) au executat trageri de luptă cu pistoale-mitralieră de tip Kalaşnikov, chiar în prezenţa ministrului. Ulterior, din aceleaşi arme au tras şi responsabili militari.

Tăcere

Solicitat de JURNAL să spună dacă ministrul Pleşca a fost demis din cauza incidentului de sâmbătă, Valeriu Rusu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării (MA), a declarat că nu ştie nimic. „Adresaţi la procuratură toate întrebările”, ne-a pasat altei instanţe Rusu. Acesta n-a vrut să comenteze nici cazul recent de la Dănceni, când o femeie a fost rănită în timp ce îşi prăşea ogorul. Se presupune că glontele în acest caz ar fi venit dinspre Centrul de instruire din Dănceni, aflat tot în subordinea MA. Cele două dosare se află acum la Procuratura Militară. Procurorul militar Ion Roşca a declarat pentru JURNAL că procurorii fac acum investigaţii şi nu ne poate oferi mai multe detalii.

O ipoteză

Un ofiţer în rezervă al Armatei Naţionale a declarat pentru JURNAL că Pleşca ar fi fost demis de către preşedintele Voronin pentru că soldaţii din unităţile militare din Chişinău ar fi votat împotriva candidaţilor comunişti la alegerile din 3 iunie. „Prin minister se spune că agitaţia prin unităţile militare în favoarea comuniştilor nu a fost la nivel. Drept dovadă, la secţiile de votare unde au fost duşi soldaţii, comuniştii au luat puţine voturi. În asemenea instituţii cum este MA este prevăzut un anumit procent de eventuale victime. În ultimii ani, mai mulţi oameni au fost împuşcaţi sau răniţi în unităţile militare sau din vina responsabililor ministerului. Dacă aţi văzut, niciodată nu a fost demis vreun ministru pentru asta”, susţine ofiţerul.

autor: Raisa LOZINSCHI

sursa:http://www.jurnal.md/article/3406/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ