„Minoritatea” majoritară.

0
111

Falsurile, contradicţiile şi prostiile elementare, debitate de Voronin şi tovarăşii săi cu prilejul descinderii la Chişinău a celor trei crai moldoveni de la asfinţit sar pur şi simplu în ochi. Iată doar câteva dintre ele.

Un calcul elementar al domnului Ion Buraga din numărul trecut al JURNALULUI demonstrează că, dacă luăm drept adevărată cifra de 10 milioane, lansată de preşedintele Voronin, moldovenii din România nu pot fi minoritari, ci majoritari. Prin urmare, o comunitate a moldovenilor din România este cam acelaşi lucru cu o comunitate a ruşilor din Rusia, şi a francezilor din Franţa.
De altfel, din 10 cei mai mari români ai tuturor timpurilor, votaţi astă vară, 5 sunt moldoveni sau descendenţi moldoveni – Ştefan cel Mare, Mihai Eminescu, Alexandru Ioan Cuza, Mircea Eliade (Eremia) Nadia Comăneci. Dacă îi mai adăugăm aici pe Carol I, care a fost al tuturor românilor, obţinem iarăşi o majoritate moldovenească.

Voronin este contrazis chiar de propriii soldaţi de partid. „70-80 de procente a culturii româneşti este, de fapt, cultura moldovenească”, afirmă la M1 „ideologul” PCRM, Victor Stepaniuc. Împreună cu „colegii” din aşa-zisa comunitate a moldovenilor din România, el consideră că cultura moldovenească trebuie adusă la cunoştinţa „în primul rând a etnicilor moldoveni” de dincolo de Prut. Fireşte, Stepaniuc nu ne poate spune din care pod a luat aceste cifre. Abia ieşit din cuşca rusificării, ciugulind nişte date de prin cărţile istoriografilor sovietici, plagiindu-l pe Stati, el vrea să aducă la cunoştinţa moldovenilor de dincolo de Prut propria lor cultură. Să mori de râs.

Fiindcă nu s-au pus de comun acord şi fiindcă improvizează, Voronin, la rândul său, îl contrazice pe „ideologul” Stepanic, spunând, în interviul acordat agenţiei Moldpres, următoarele: „Am putea fi şocaţi dacă în ultimii 150 de ani moldovenii din România…. nu şi-ar mai aminti nici de Dimitrie Cantemir, nici de Vasile Alecsandri, nici de Mihai Eminescu, nici de Ion Creangă, nici de Mihail Sadoveanu. Dar ei nu au uitat”. De unde rezultă că moldovenii de dincolo de Prut nu şi-au uitat cultura şi se pot dispensa de serviciile lui Stepaniuc.

Şi Mateevici ştia, şi Druţă ştie

Pe de altă parte, nici Voronin, la rândul său, nu rezistă ispitei de a-i apăra şi a-i instrui pe moldovenii din România. „Moldovenii au dreptul să-şi numească limba aşa cum au numit-o şi Dimitrie Cantemir, şi Ion Neculce, şi autorul Imnului nostru de Stat – Alexei Mateevici, şi eminentul nostru contemporan – Ion Druţă”, afirmă preşedintele RM, „uitând” de data aceasta de Eminescu, Creangă, Sadoveanu… Cel care i-a scris textul lui Voronin trişează, iar Voronin nu-şi dă seama, probabil, de lucrul acesta. Sau nu vrea să-şi dea seama.

Domnule Voronin, noi nu scriem şi nu vorbim azi în limba lui Neculce şi Cantemir, ci în limba lui Eminescu şi a lui Sadoveanu, care se numea şi se numeşte română. Şi Mateevici ştia lucrul aceasta. Şi Druţă ştie. România şi limba română există deja şi va exista cu sau fără voia PCRM. De ce să vă faceţi sânge rău, demonizându-le, încercând să întoarceţi roata istoriei înapoi? Cui i-a reuşit aşa ceva? Şi dacă 10 milioane de moldoveni îşi numesc limba română, de ce ar trebui noi, cei de dincoace de Prut, care suntem doar trei milioane, s-o numim altfel? De ce să mergem pe un drum care, cu siguranţă, nu duce nicăieri? Care ar fi rostul îndârjirii, al încăpăţânării de a ne deosebi de cele 22 de milioane de peste Prut, decât dezbinarea? Nu vedeţi cum vine peste noi valul desfiinţării?

Sursa: Jurnal de Chisinau

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ