„Moldovenii sunt stâlpul de rezistenţă al României”

0
155

REVISTA PRESEI DE PESTE PRUT

„Moldovenii sunt stâlpul de rezistenţă al României”

Ziarul „România Liberă” de la Bucureşti republică editorialul din TIMPUL de vineri (23 februarie a.c.) „Un braţ de paie pentru moldoveni”. Noi obişnuim să aplecăm urechea la părerea liderilor de opinie, şi mai puţin la cea a cititorilor de rând. Reacţiile cititorilor simpli din România la acest articol sunt atât de pertinente, încât merită să fie cunoscute şi la noi, deoarece ne întăresc în convingerea că românii de dincolo de Prut ştiu, totuşi, ce se întâmplă în Basarabia şi că nu suntem singuri în durerile şi speranţele noastre. Reproducem câteva reacţii. (c.t.)

Nedumeriri

Articolul este foarte bun. Clar, exact, fără patetisme lacrimogeno-sentimentale vizavi de marea problemă a istoriei româneşti. Luciditatea autorului este dincolo de orice îndoială ca şi seriozitatea în sine a chestiunii. Am, tocmai de aceea, mari nedumeriri legate de pătura intelectuală de la Chişinău. Astfel de abordări bine articulate critic, ştiinţific şi etic nu le dă de gândit? Reacţiile locale ale intelectualităţii sunt atât de anemice, de lipsite de substanţă şi de confuze încât devin înspăimântătoare în consecinţele lor. De ce? Unde-i deficienţa? Ce o determină cu adevărat? Puţinii intelectuali autentici ai acelui spaţiu românesc vin repede în România-patria noastră comună, e adevărat – la cel mai mic semn nărăvaş schiţat de antiromânismul visceral al unor criminali sadea lipsiţi de orice judecată responsabilă. E firesc? E normal? La atât să se angajeze ei în marea bătălie ce se dă pentru deschiderea minţilor spre adevărul obiectiv înţeles şi în beneficiul lor ca identitari români conştienţi de sine şi de un destin? Nu pot ajunge, de fapt şi ei şi noi, la autoclarificările necesare unei hotărâri care să curme duplicitarul? Ceea ce s-a petrecut zilele acestea la Chişinău cu vizita vinovat trădătoare de destin românesc unic şi conştient asumat are consecinţe negativ-destructive deja foarte vizibile. Iar ele pot deveni şi mai periculoase.

(Nistreanu)

Marasmul ca normalitate

Marasmul existenţial al unei populaţii e considerat drept normalitate nu numai de comunişti, ci şi de acel care ani de zile a fost sprijinit mărinimos de România – PPCD. Acel partid ultra-românesc şi super-naţional, liderii căruia ani de zile au urcat în pomii din faţa biroului prezidenţial de la Chişinău şi au strigat „Jos comuniştii”, iar acum au trecut deschis de partea comuniştilor lui Voronin. În numele unei stabilităţi instaurate de această Coaliţie Contra Naturii. De unde probabil şi căcănarii cu diplome, invocaţi de autorul din TIMPUL. Iar grupurile răzleţe care se pretind a fi Opoziţie, din păcate, nu sunt la ziua de azi. Pentru că şi majoritatea lor sunt nişte tipi ghiftuiţi, cu un trecut comunist şi un viitor imprevizibil, fără carte şi viziuni, provinciali şi hrăpăreţi. Iar partidele formate de aceştia de obicei nu au mulţi oameni de valoare, care nu sunt agreaţi de fosile comuniste şi mafiotice. De aceea aceste partide nu au programe, idei care să fie împărtăşite de omul simplu, şi prin urmare nici vorbă de autoritate reală în teritoriu. Doar interesul pentru ciolan primează şi la ăştia. Asta e cea mai mare dramă a Republicii Moldova – lipsa unei alternative viabile. Iar „clasa politică”, prin combinaţiile ce se vor face în permanenţă, se va bate doar pentru a avea acces la absorbţia sumelor venite din exterior, adică pentru ciolan. Aceasta va fi miza tuturor bătăliilor politice. Şi doar acei care se vor afla sub acoperişul Puterii vor avea acces la fonduri, aici trebuie căutată esenţa manevrelor ulterioare, doar firmele lor vor construi drumuri şi poduri, doar ei vor construi comunismul/capitalismul cu faţa sau feţe europene…

(Observator)

Cei trei trădători să fie condamnaţi!

Noi, un grup de 20 de români din Vaslui, cerem condamnarea cetăţenilor vasluieni trădători de neam şi ţară. Cum de este posibil că lipoveanul Timofticiuc a ajuns director la ziarul românesc „Adevărul de Vaslui”? Cum de este posibil ca PNL-istul huşean Claudiu Alexa să „falsifice” în mod stalinist etnia noastră? Este acest membru PNL reprezentativ pentru partidul său?

Moldovenii sunt cei mai patrioţi români!

Nu mai suport mascarada asta cu limba moldovenească! Moldovenii sunt cei mai patrioţi români, ei au înfiinţat statul român, ei au înfiinţat românismul, ei sunt stâlpul de rezistenţă al României, ei sunt cei mai mulţi din ţară, şi comunisto-ruşii ăştia ne prostesc ca pe copiii mici în faţă, dar de vină sunt cei care-i susţin acolo în Basarabia şi care îi votează şi îi sprijină şi din păcate mulţi sunt români de ai noştri care nu ştiu ce fac. … Şi presa noastră tratează prea superficial subiectul şi nu ar trebui……

(Mihai Ionaşcu)

Sursa: Timpul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ