„NOPŢILE PIANISTICE”, EDIŢIA A V-A

0
124

Debutează cu «Ouverture � la française»

În perioada 26 iunie – 5 iulie, la Chişinău se desfăşoară a cincea ediţie a Festivalului Internaţional pentru pian şi orchestră, „Nopţile pianistice”. În cadrul festivalului vor fi orgnaizate patru concerte extraordinare, trei la Chişinău şi unul la Bălţi, la care vor participa artişti de renume mondial din Franţa, România, Olanda, Moldova, Germania, care vor fi acompaniaţi de Orchestra de cameră a Republicii Moldova. Accesul publicului la aceste concerte va fi liber.
Marţi, 26 iunie, cea de-a V-a ediţie a „Nopţilor pianistice” debutează la Sala cu Orgă cu «Ouverture � la française», dirijat de Didier Talpain (Franţa). În cadrul concertului evoluează: Camille Saint-Saëns (1835-1921) cu Concertul pentru pian şi orchestră nr.2 în sol minor, op.22, solist Nicolas Bringuier (Franţa), Jean Françaix (1912-1997): Concert pentru pian şi orchestră, solist Serghei Constantinov (Moldova), Maurice Ravel: Concertul pentru pian şi orhcestră pentru mâna stângă, solist Jean-luc André (Franţa) şi tot din Maurice Ravel (1875-1937) Concertul pentru pian şi orchestră în sol major în interpretarea Vanessei Wagner (Franţa). Cu siguranţă, concertul va fi o adevărată revelaţie pentru cunoscători, dar şi pentru cei care vor să transforme, în acordurile armonioase de pian, nopţile toride de vară în clipe de neuitat.
Concertul din 29 iunieeste rezervat „Şcoalii romantice germane”, la care vor participa Mihai Horia (România), Marina Izman (Moldova-Olanda) şi David Violi (Franţa). Pe 3 iulie se va desfăşura concertul „Din muzica rusă”, cu Dumitru Matei (Moldova) şi Samuel Parent (Franţa). Pe 5 iulie, la Bălţi va avea loc concertul intitulat „Seară d emuzică clasică”, care se va desfăşura la Teatrul Naţional din Bălţi înc adrul căruia vor evolua soliştii pe Paisit Bon, Alexandra Lescure, Michel Bourdoncle (Franţa) şi Felicia Doni (SUA). Cele patru concerte vor fi dirijate de Didier Talpain (Franţa) şi Valentin Doni (Moldova).

Şi această ediţie a festivalului se desfăşoară cu sprijinul Alianţei Franceze, Ambasadei Franţei în Molsova, în parteneriat cu postul francofon de televiziune TV5Monde şi compania «Lafarge». Cu alte amănunte despre festval vom reveni pe parcurs.

autor:Liliana POPUŞOI, FLUX

sursa:http://www.flux.md/c/pr100.php?action=show&idu=21223&cat=Cotidian%20National&rub=Cultura&num=76

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ