„România nu va răspunde provocărilor“ puterii de la Chişinău.

0
188

Relaţiile româno-moldovene par a se îndrepta către o ruptură diplomatică totală. Autorităţile comuniste de peste Prut îşi perfecţionează pe zi ce trece planul de a transforma România în duşmanul numărul unu al Republicii Moldova. După expulzarea nemotivată în niciun fel a celor doi diplomaţi români, jurnaliştii români au devenit în Republica Moldova “persona non grata”.

Patru jurnalişti români (în principal de la instituţii media de stat precum Rompres ori Radio România Actualităţi) au fost împiedicaţi să ajungă la conferinţa de presă de bilanţ susţinută de preşedintele moldovean, Vladimir Voronin. În cadrul respectivei conferinţe, Vladimir Voronin a acuzat România că “până astăzi nu recunoaşte Republica Moldova ca ţară suverană” (deoarece “refuză” să semneze tratatul de bază şi cel privind frontierele). Dincolo de deciziile luate împotriva românismului de către Vladimir Voronin, există şi alte gesturi de inamiciţie ale Chişinăului împotriva României – de data aceasta pe plan european.

Susţinătoarea Moldovei – Bulgaria

Recent, Voronin pâra România la Bruxelles că se amestecă în treburile sale interne şi că nu se comportă ca un stat membru al Uniunii Europene. Pe de altă parte, Chişinăul apelează la Bulgaria pentru a-i face jocul în faţa Uniunii Europene. Bulgaria a informat Moldova că este gata să renunţe la vizele de tranzit impuse dacă moldovenii ce ajung pe teritoriul său au viză din partea altui stat membru. Şeful executivului de la Sofia, Serghei Stanişev chiar va face foarte curând o vizită la Chişinău, pentru a demonstra că “Bulgaria este un prieten fidel al Republicii Moldova şi un susţinător al procesului său de integrare europeană”. Toate, semnale că încă destul de populara conducere comunistă nu doreşte să audă de gesturile de prietenie ale Bucureştiului.

Băsescu vrea aceleaşi condiţii de muncă pentru moldoveni ca şi pentru români în UE

Pe de altă parte, preşedintele român, Traian Băsescu, afirmă că “nu vrea” ca România să intre în jocul Chişinăului. România nu va răspunde cu aceeaşi monedă Chişinăului, expulzând diplomaţi moldoveni. Şeful statului român a apreciat, la TVR, că îi este greu să înţeleagă politica Partidului Comunist din Republica Moldova. Totuşi, liderul de la Cotroceni este optimist. “Comunismul nu a reuşit nicăieri, nu va reuşi nici în Republica Moldova”.

Iar “agresivitatea lui Voronin, a premierului Vasile Tarlev şi a şefului diplomaţiei moldovene, Andrei Stratan, nu vor reuşi să schimbe poziţia noastră faţă de Republica Moldova”. Traian Băsescu a promis că va rămâne un susţinător al “strângerii relaţiilor” cu cele 4,5 milioane de “români” de peste Prut, chiar dacă ei sunt şi de etnie rusă. Preşedintele crede că toţi cetăţenii din Moldova, că sunt români sau nu, trebuie să primească cetăţenia română.

“Vreau să cred că în zilele următoare, în săptămânile următoare, Guvernul României va face ce trebuie pentru ca în primul rând absolvenţii de liceu – avem 7.000 de tineri moldoveni care studiază în România, la primirea diplomei, dacă cer, ar trebui să poată primi prompt cetăţenia română”.

Mai mult, Bucureştiul va pleda pe lângă Bruxelles pentru a obţine aceleaşi condiţii de muncă pentru moldoveni în Uniune ca şi pentru români. Astfel, crede Băsescu, cei care nu îşi mai găsesc de lucru în Republica Moldova vor putea lucra în România sau în alte state UE. “Bruxelles-ul este gata să ofere un Tratat pentru românii din Republica Moldova”, a indicat Băsescu.

Cioroianu – prima vizită la Chişinău după 8 luni de mandat

Şeful diplomaţiei române a anunţat şi el că va face o vizită în Republica Moldova, unde, dar nu pentru întrevederi cu oficialii moldoveni, ci pentru a participa la inaugurarea noului sediu al Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Chişinău.

Sursa: Gandul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ