„Taina care mă apără” de Grigore Vieru – Cartea Anului la Salonul Internaţional de Carte 2008

1
100

Grigore Vieru
„Taina care mă apără” de Grigore Vieru a fost desemnată „Cartea Anului” la Salonul Internaţional de Carte (SIC) 2008. Premiul a fost oferit de către Ministerul Culturii şi Turismului, transmite Info-Prim Neo.

Grigore Vieru a declarat joi, 4 septembrie, în cadrul Galei laureaţilor SIC că, în principiu, este împotriva premiilor de stat. „Trăim într-o lume dispersată, iar aceste premii în loc să ne adune, ne despart”, a motivat el. Poetul a spus că nu este supărat pe cei care primesc aceste premii, care s-au banalizat în ultimul timp. Este, însă, supărat pe unii premiaţi care declară în presă că refuză premiul şi vin după aceea să-l ridice. Poetul s-a referit la compozitorul Eugen Doga care a fost distins la 26 august cu Premiul de Stat 2008 de către preşedintele Vladimir Voronin. „Îl respect, în schimb, pe Ion Druţă, care nici nu a declarat că refuză, dar nici nu a venit să-şi ia premiul (Premiul de Stat 2008 – n.r.)”, a menţionat Grigore Vieru. „Ne-am îndepărtat de Druţă ideologic, dar când vine vorba de opera sa, el rămâne cel mai mare prozator basarabean”, a adăugat poetul.

Vieru a mulţumit, totuşi, pentru premiul acordat, care vine la 50 de ani de la apariţia primei sale cărţi. Cartea „Taina care mă apără a apărut la Ed. Princeps Edit, Iaşi, în câteva exemplare pentru SIC 2008 şi va fi editată într-un tiraj mai mare, în dependenţă de cererea de pe piaţă.

Alte premii şi menţiuni au fost oferite participanţilor la cea de-a XVII-a ediţie a SIC de către Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei şi Tineretului, Primăria municipiului Chişinău, Biblioteca Naţională, Uniunea Scriitorilor, Camera Naţională a Cărţii, edituri. Juriul, prezidat de preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a fost format din reprezentanţii acestor instituţii.

Scriitorii Aureliu Busuioc şi Dumitru Matcovschi au fost distinşi cu Premiul „Opera Omnia”. Premiul pentru proză „Vasile Vasilache” a fost oferit lui – Nicolae Popa pentru romanul „Avionul mirosea a peşte”, Ed. Arc, 2008. Cu Premiul pentru poezie au fost distinşi Vasile Romanciuc pentru „Recitirea proverbelor”, Ed. Ştiinţa, 2008, şi Ion Hadârcă „Gheara de fum”, Ed. Garuda-Art, 2008. Premiul „Remember” a fost acordat Larisei Turea pentru „Cartea foametei”, Ed. Curtea Veche, 2008, şi Eufrosiniei Chersnovscaia „Сколько стоит человек”, Ed. Rosspen.

Preotul Savatie Baştovoi a primit Premiul „Eutanasius” pentru lucrările „Când pietrele vorbesc” şi „Nebunul”, Ed. Cathisma, 2008. Premiul „Moştenire Culturală” a revenit lui Aurelian Dănilă şi Elfridei Coroleova pentru monografia „Teatrul Naţional de Operă şi Balet”, Ed. Prut Internaţional şi Editurii Târgovişte pentru „Liturghierul lui Macarie de la 1508”. Premiul „Bibliophilis” i-a fost acordat lui Iulian Filip pentru cartea „Noroc polyglot”, Ed. Princeps, 2008. Poetul Ianoş Ţurcanu a primit Premiul „Eros” pentru promovarea liricii de dragoste în rândurile tineretului

Marele Premiu „Coressi” a fost acordat Editurii „Universul” pentru performanţe în domeniul Artei Cărţii şi Întreprinderii editorial-poligrafice „Ştiinţa” pentru arta cărţii. Premiul Editura Anului a fost decernat Editurii „Cartea Moldovei” pentru promovarea valorilor literare, artistice, culturale ale R. Moldova şi Editurii „Polirom” pentru promovarea literaturii universale şi a celei destinate tinerilor studioşi. Editura „Cartea Românească” a fost distinsă cu Premiul „Eminesciana” pentru cartea lui Iulian Costache „Eminescu – negocierea unei imagini”. Centrului de Informare şi Documentare al Societăţii Orbilor din Moldova a fost premiat pentru editarea cărţilor destinate nevăzătorilor (Premiul „Braille”) , Editura Bibliotecii Naţionale – pentru activitatea de promovare şi valorificare a moştenirii culturale naţionale scrise şi tipărite (Premiul „Byblos”), Editura „Lumina” şi Centrul ştiinţific metodic şi educaţional „Univers Pedagogic” – pentru sprijinirea procesului de educaţie (Premiul „Paydagogos”). Editurile „Vector” şi Cartea Chişinău” SA – pentru promovarea cărţii în rândurile populaţiei (Premiul „Prolibris”).

http://www.info-prim.md/?x=24&y=17345

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ