1 aprilie 1941: Mii de români au plecat din nordul Bucovinei către Țară și nu au mai ajuns niciodată

0
83
  1. Un milion de Moldoveni cu cetăţenia Română

Mai mult de un milion de moldoveni, adică români din Republica Moldova, vor avea cetăţenia română pe 1 decembrie 2018. Unii dintre ei au dobândit-o pe baza dreptului istoric, alţii, mai tineri, deja s-au născut cu ea. România a dus în raport cu românii din Republica Moldova o politică corectă de redobândire a dreptului istoric de a fi român. Fără a neglija raporturile cu statul Republica Moldova şi care gestiona această resursă naţională prin exploatarea ei, România s-a adresat direct celor ale căror drepturi ar trebui să le protejeze.

http://adevarul.ro/cultura/patrimoniu/un-milion-moldoveni-cetatenia-romana-1_58df4b7e5ab6550cb8de564a/index.html

 

  1. Deputat român, originar din Moldova, interzis în Ucraina. Parlamentarul a stat peste trei ore în vamă

Deputat român Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, originar din Republica Moldova, a fost declarat persoană non grata în Ucraina. Parlamentarului unionist i s-a interzis intrarea în țara vecină unde urma să participe la un eveniment comemorativ.

„Chiar dacă e 1 aprilie, nu e glumă. Vameșii ucraineni de la punctul de trecere a frontierei Mămăliga m-au anunțat că am interdicție de a intra pe teritoriul Ucrainei. Aștept de o oră, blocat în vamă. După mai multe discuții, sper, totuși, să putem găsi o soluție pentru această situație absurdă”, a scris Codreanu pe pagina sa de Facebook.

http://independent.md/deputat-roman-originar-din-moldova-interzis-ucraina-parlamentarul-stat-peste-trei-ore-vama/

 

  1. Recensământ 2014: La Nisporeni trăiesc doar 0,3% ruși, iar la Taraclia și Ocnița trăiesc cei mai puțini români. Cum sunt repartizate etniile pe teritoriul Moldovei

Biroul Național de Statistică a făcut publice datele Recensământului Populației și al Locuințelor în Republica Moldova pentru anul 2014.

Astfel, din cei 2,99 milioane de oameni care locuiesc în Moldova, 2,75 milioane și-a declarat etnia.

75 la sută din cetățenii Republicii Moldovei se consideră moldoveni. Potrivit BNS, următorii ca număr sunt românii – 7%.

Astfel, cei mai mulți dintre români trăiesc în Călărași, circa 15,5% din populația raionului Călărași sunt români, urmat de municipiul Chișinău cu 14,5% români și raionul Nisporeni, cu 14,4 la sută din cetățeni.

http://unimedia.info/stiri/recensamant-2014-la-nisporeni-traiesc-doar-0-3-rusi–iar-la-taraclia-si-ocnita-traiesc-cei-mai-putini-romani–cum-sunt-repartizate-etniile-pe-teritoriul-moldovei-130640.html

 

  1. 1 aprilie 1941: Mii de români au plecat din nordul Bucovinei către Țară și nu au mai ajuns niciodată

Cu 76 de ani în urmă, sovieticii au orchestrat una dintre cele mai sinistre farse din istorie, ale cărei victime au fost aproximativ 3.000 de români, rămași captivi în satele de pe Siret, după ce România a fost forțată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu locuit de peste 3 milioane de locuitori.

http://infoprut.ro/46877-1-aprilie-1941-mii-de-romani-au-plecat-din-nordul-bucovinei-catre-tara-si-nu-au-mai-ajuns-niciodata.html

 

  1. „Basarabia – file de poveste”
    În Piața Sfatului îmbrățișări gratuite de Ziua Unirii cu Republica Moldova

Basarabencele au ieşit vineri, în Piaţa Sfatului şi au oferit îmbrăţişări gratuite, panglici tricolore şi invitaţii la evenimentele următoare din Festivalul „Basarabia – file de poveste”. Este modul în care basarabenii şi românii sunt invitaţi să sărbătorească cei 99 de ani de la Unirea Republicii de peste Prut cu România din 27 martie 1918.
An de an, tinerii basarabeni care studiază la Braşov marchează unirea Republicii Moldova cu România.
Anul acesta, „Basarabia – file de poveste”, a ajuns la a 5-a ediţie, iar tinerele au oferit celor din Piaţa Sfatului panglici tricolore, o invitaţie la evenimentele lor şi îmbrăţişări gratuite, care au fost foarte bine primite.
Chiar dacă la un moment dat, panglicile tricolore s-au terminat, îmbrăţişările au continuat.
Cristina Badia, preşedinta Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din Braşov, spune că acţiunea de vineri a fost primită bine și toţi au fost foarte încântaţi de îmbrăţişările lor gratuite.

http://infobrasov.net/in-pita-sfatului-imbratisari-gratuite-de-ziua-unirii-cu-republica-moldova/

 

  1. Republica Moldova a semnat un nou acord cu Uniunea Europeană

Într-un comunicat de presă remis de executiv se menţionează că Pavel Filip şi Federica Mogherini au trecut în revistă evoluţiile din Republica Moldova, inclusiv principalele realizări obţinute în implementarea Agendei de Asociere 2014-2016. Oficialii au făcut un schimb de păreri şi privind cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic.

Prim-ministrul a accentuat determinarea fermă a Guvernului de la Chişinău pentru implementarea reformelor agreate cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Uniunea Europeană.

http://www.romania24.net/republica-moldova-a-semnat-un-nou-acord-cu-uniunea-europeana/

 

  1. Presa din România: Conflictul transnistrean, jocuri de culise

Denis Cenuşă mai spune că cei de dincolo de Nistru gândesc strategic în ceea ce privește prelungirea contractelor de livrare a energiei electrice.

„Livrările de energie electrică reprezintă una dintre puţinele surse sigure de venit, spre deosebire de alte industrii din regiune, care depind foarte mult de situaţia de pe pieţele de desfacere din UE, Ucraina şi desigur din Rusia. Prin urmare, Tiraspolul este interesat în prelungirea contractelor de livrare a energiei electrice către malul drept, chiar şi fără posibilitatea de a monopoliza piaţa. Prin urmare, furnizorii din Ucraina şi proiectele de interconexiune pe sud şi eventual pe nord cu România sunt văzuţi la Tiraspol drept adversari”, susţine analistul de la Expert Grup.

Un alt analist plasează relația dintre România și Transnistria la categoria „prioritare”. Și asta pentru că cea mai mare parte a exporturilor teritoriului separatist pleacă în această direcţie plus Republica Moldova.

http://independent.md/presa-din-romania-teme-pentiru-rezolvarea-conflictului-transnistrean/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ