1 decembrie 2009 la Chişinău- reflectare acţiunilor BPR în presă

4
146

ProTV:

JurnalTV:
Marşul:

Hora:

Georgeta Petrovici scrie în Evenimentul Zilei:

Ziua românilor, peste Prut

Sute de tineri au ieşit ieri în centrul Chişinăului pentru a-şi arăta apartenenţa la neamul românesc.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale, desfăşurate ieri în toată România, fie la Bucureşti, fie la Alba-Iulia, au stat sub semnul paradelor, al campaniei electorale, dar şi al crizei economice.
De cealaltă parte a Prutului, autorităţile de la Chişinău, în frunte cu preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, şi cu primarul oraşului, Dorin Chirtoacă, au celebrat 1 Decembrie fără să facă totuşi o sărbătoare de stat din această zi. Gestul a animat câteva sute de tineri din capitala Moldovei.

Îmbrăcaţi în haine cu stema României Mari
Românii din Republica Moldova trăiesc, zi de zi, spunându-şi că nu există nicio deosebire între ei şi cei de pe partea dreaptă a Prutului. Mulţi păstrează urmele bătăilor încasate de la poliţie şi amintirea zilelor petrecute în închisoare, după ce şi-au strigat identitatea românească.
Au ajuns să se simtă „mai români ca românii” şi poartă tricolorul mereu la vedere. Unii şi-au comandat haine cu stema României Mari brodate pe piept şi tricolorul pe mâneci.
„Tricolorul e impregnat în inima mea. Pentru mine e o onoare că pot să port tricolorul, îmi dovedeşte apartenenţa la neamul românesc”, spune Alexandrina Robu, studentă la Drept, care are un accesoriu tricolor la palton.
„Înarmaţi” cu panglici tricolore de diverse dimensiuni şi forme, peste 100 de tineri din Chişinău au început, ieri-dimineaţă, sărbătoarea de 1 Decembrie în faţa statuii lui Ştefan cel Mare. Ei şi-au aplaudat preşedintele interimar, care a adus o coroană de garoafe şi un sobor de preoţi, ce s-a rugat pentru sănătatea neamului românesc.
Iniţiativa aparţine unei organizaţii neguvernamentale, Spirit Românesc, ce promovează românismul. În scurt timp, au sosit „întăririle”: trei grupuri de tineri din Bucureşti, Cluj, Timiş, Sibiu, Galaţi şi Iaşi, animaţi de „Noii Golani” şi alte organizaţii din Chişinău.
„Nu dorim să contestăm suveranitatea acestui stat, ci să amintim acelei vaste categorii de cetăţeni, care se declară români, semnificaţia zilei de 1 Decembrie”, spun „golanii”.

Andreea Marocico şi Ionut Jigolea relatează pentru Tele M:

O zi istorică la Chişinău!

Ceea ce batranii nu credeau ca mai apuca sa vada cu ochii lor, iar tinerii doar au indraznit sa viseze, s-a intamplat pe 1 decembrie in capitala Republicii Moldova. Ziua Nationala a Romaniei a fost intr-adevar o sarbatoare nationala si la Chisinau. Daca anul trecut, urarile de 1 decembrie erau soptite, ieri sute de tineri
au putut sa strige din tot sufletul „La multi ani, romane!” pe strazile orasului.

In dimineata lui 1 decembrie, am pornit la drum. Ne-a incercat un soi de teama in apropiere de vama moldoveneasca. Granicerii ne-au spus ca 1 decembrie nu exista la Chisinau si ca e doar la noi, insa nu
ne-am lasat intimidati. In trei ore am fost la Chisinau – un oras in plina pregatire de sarbatori in care se revarsa tot „belsugul tarii”, cum ar spune moldovenii.

Anul trecut, pe 1 decembrie la statuia lui Stefan cel Mare din centrul Chisinaului nu era tipenie de om. Ar fi fost arestat pentru insubordonare civica. „Anul trecut se simtea aceasta gheata, acest inghet aceasta ostilitate si lucrul acesta intr-un fel lega si mainile autoritatilor si celor care din alte partide impartaseau alte idei atunci. Astazi lucrurile s-au schimbat radical”, a explicat Ion Hadarca, deputat PLM.

Anul acesta insa, pe 1 decembrie, sute de tineri fluturand nestingheriti steagul Romaniei au depus coroane de flori la statuia domnitorului iubit si de o parte si de alta a Prutului. La Chisinau au ajuns si trei autocare cu studenti din Iasi, Bucuresti si Ploiesti. „Ne-a placut tare mult ce am vazut aici: exemplul de romanism din aprilie si am vrut sa fim alaturi de ei in aceasta zi mareata pentru neamul romanesc”, a marturisit George Simion, un student venit de la Bucuresti.

In ziua de 1 decembrie, la Chisinau, dovezile de romanism si lectiile de patriotism au fost la tot pasul. Un lucru in care batranii nu mai credeau, iar tinerii doar sperau: De Ziua Nationala a Romaniei, la Chisinau, in centrul orasului s-a dansat Hora Unirii.

Multi dintre cei care si-au dat mana cu mana strigand din rasputeri „Basarabia – pamant romanesc” au fost chiar eroii revolutiei din aprilie. Sergiu Ilascu este un „roman mandru” care s-a chinuit, care a plans, care a luptat pentru a se bucura de 1 decembrie. „Cel mai greu a fost cand eram in inchisoare. Am fost maltratat groaznic. Mai ales cand unul dintre cei care ma bateau era chiar vecinul meu. Inchipuiti-va! Cred ca asta a fost mult mai greu. Dar nici atunci nu am cedat. Prin luptele noastre noi am ajuns la aceasta clipa: sa putem merge pe strazile orasului cu tricolorul romanesc.”

Vezi articolele integrale din:

4 COMENTARII

  1. Salvarea Romaniei Mari va veni tot de la fratii basarabeni,la fel ca in 1918 !Din nou ,,DESTEPTAREA”va fi data de la Chisinau !!! Cei de la Bucuresti sunt legati la ochi si au urechile astupate…Au libere doar miinile, cu care fac averi, care le vor atarna la gat ca pietrele de moara…

LĂSAȚI UN MESAJ