1 Decembrie 2011 la Chișinău

17
186

Grupurile Spirit Românesc, Deşteptarea și Faptă nu Vorbă, membre componente ale Platformei Civice Acţiunea 2012, au organizat la Chișinău o manifestație cu ocazia zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României.

Video:

Jurământ în fața Ambasadei României:

Mai multe pe blogul lui InConstantin.

Poze:

Mai multe pe blogul lui Andrei Moraru.

Reflectarea evenimentului în presă: ProTV, JurnalTV, Moldova 1, Publika, EuroTV, Arena, Vocea Basarabiei, Unimedia, Jurnal.md, Romanian Global News, Ziua Veche, Union

17 COMENTARII

 1. 15 august 1916, Sf. Mărie Mare…
  28 martie 1918,
  28 noiembrie (stil nou) 1918
  1 decembrie (stil nou) 1918
  3 august 1919
  16 iulie 1941…
  Atunci au luptat şi, cu mari jertfe, au izbândit, chiar dacă duşmanii slavi şi huni sau profitorii latini sau albionari doreau cu totul altceva.
  Poate că, dacă în august 1919 armata română se oprea la Viena, altfel se scria istoria europei ( cu literă mică, după sufletul ei…)
  Acum însă, din păcate, ori de câte ori pierdem-şi pierdem mult, de la Tisa şi până la Nistru, de la Cernăuţi şi până în Timoc- în loc să ne-ndreptăm coloana, mai mult parcă ne încovoiem spatele.
  Să nu ne fie cumva ruşine -la câtă nevrednicie avem- de urmaşii noştri, că de străbuni…ei, care s-au jertfit pentru binele pe care nu l-am păstrat, ne iartă…că-s buni.
  La mulţi ani, Români de orunde suntem! Dumnezeu este sus şi este Drept.

 2. Am o intrebare: In 2013 va avea loc un nou recensamant in Republica Moldova. In 2004 s-au declarat numai 2% romani, iar 16% au declarat ca limba materna – limba romana. Veti desfasura o campanie de incurajare a cetatenilor moldoveni care se simt romani sa se declare romani?

 3. Dave,

  Primul lucru care trebuie facut e initierea discutiilor prin scrierea de articole pe mai multe site-uri, pentru atragerea atentiei asupra acestui subiect, sedinte de brainstorming, poate chiar lansarea unui blog.

  Succes!

 4. @ Liviu: mi-am notat tema pentru acasa. Dar serios vorbind, nu ti s-ar fi parut ai normal daca tot vii cu idei sa spui ceva de genul „domne, uite as vrea sa ma implic in treaba asta”?

  idei sint o gramada (fara sa vreau sa scad din importanta celei aduse in discutie de tine) dar nici macar jumatate din cei cu vorbele nu vin sa contribuie si cu faptele…

 5. Exista si la Iasi un grup? Tin sa mentionez ca la momentul actual nu sunt unionist, pentru ca nici est-moldovenii, in mare parte, nu sunt unionisti, si le respect decizia, dar ma bucura orice initiativa care sprijina constiinta romaneasca in Republica Moldova si sunt implicat in discutii cu moldovenistii, ca sa apar identitatea romaneasca a moldovenilor si a Tarii Moldovei. De aceea, am facut si acest blog http://tiparituriromanesti.wordpress.com/

  Daca ai niste date de contact ale celor din Iasi, te rog sa-mi trimiti pe e-mail.

 6. Mai am o idee. Exista un razboi impotriva imaginii Romaniei si a romanilor. Din nefericire, printre neprieteni putem enumera si cateva grupuri si persoane din Republica Moldova, dar mai grav e ca exista o serie de jurnalisti la noi in tara care insista sa starneasca pesimism printre romani. Ca sa le dam peste nas la toti, cred ca ar fi util un site care sa se numeasca ceva de genul „romanivalorosi” (poate ii gasim alta denumire), iar acolo sa scrie mai multe persoane articole despre romani care ne starnesc mandrie, din trecut sau din prezent, sau pur si simplu preluari ale unor articole de pe alte site-uri, si recenzii la materialele denigratoare fata de romani. Site-ul ar trebui sa cuprinda obligatoriu si articole in engleza, franceza, germana, italiana, spaniola, maghiara si rusa. Cred ca sunt destui romani care cunosc aceste limbi si s-ar implica.

LĂSAȚI UN MESAJ