1 milion de semnături pentru Unire

0
183
 1. „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018” la Chișinău

Conferința științifică „Patrimoniul cultural românesc”, cu genericul ,,Centenar – 2018” este la a treia ediție și se desfășoară în aceste zile la Chișinău.

Eveniment, organizat de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din România și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

https://10tv.md/2018/04/19/21923/

 

 1. O viață cât un Centenar. Cinci români de 100 de ani au primit cadouri simbolice

Ministrul român al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a oferit joi, în mod simbolic, tricolorul României celor cinci români în vârstă de 100 de ani invitaţi la sediul instituţiei.

Carmen Dan a inaugurat proiectul “O viaţă cât un centenar” şi a precizat că în România sunt 250 de persoane care împlinesc în 2018 vârsta de 100 de ani.

https://10tv.md/2018/04/19/o-viata-cat-un-centenar-cinci-romani-de-100-de-ani-au-primit-cadouri-simbolice/

 

 1. 1 milion de semnături pentru Unire

Alianța pentru Centenar a demarat astăzi o campanie prin care îşi propune să strângă un milion de semnături pentru modificarea Constituției României, în vederea unirii cu Republica Moldova. Campania a început, la primele ore ale dimineții, de pe Aeroportul Timișoara, și urmează Bucureștiul, Chișinăul, iar seara vor ajunge la Bruxelles.

https://www.digi24.ro/regional/1-milion-de-semnaturi-pentru-unire-915339

 

 1. Dodon își arată adevărata față: „Eu aș vrea să avem o dictatură ca-n Belarus”

Președintele moldovean Igor Dodon a afirmat, miercuri, că și-ar dori în țara sa o „dictatură” similară cu cea din Belarus. Afirmațiile au venit la finalul unei întrevederi cu omologul său belarus Aleksandr Lukașenko.

https://www.timpul.md/articol/dodon-ii-arata-adevarata-faa-eu-a-vrea-sa-avem-o-dictatura-ca-n-belarus-129435.html

 

 1. Primul transplant pulmonar din România, realizat de un medic basarabean

Medicul basarabean Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, Germania, a realizat primul transplant pulmonar din România. Operația a fost efectuată joi la Spitalul „Sfânta Maria” din București.

http://infoprut.ro/49824-primul-transplant-pulmonar-din-romania-realizat-de-un-medic-basarabean.html

 

 1. Protejarea patrimoniului cultural românesc este o datorie de onoare

Protejarea patrimoniului, precum şi posibilităţile de cooperare dintre instituţiile de cultură din România şi Republica Moldova sunt principalele teme din cadrul conferinţei „Patrimoniul Cultural românesc – Centenar 2018” care se desfăşoară în aceste zile la Chişinău.

http://tvrmoldova.md/cultura/protejarea-patrimoniului-cultural-romanesc-este-o-datorie-de-onoare/

 

 1. Constantin Codreanu s-a înscris oficial în cursa electorală pentru Primăria Chişinău

Şi candidatul Partidului Unităţii Naţionale, Constantin Codreanu, a depus astăzi pachetul de acte pentru a fi înregistrat în cursa electorală pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău. Peste şapte zile, el va afla dacă va fi acceptat în cursă. Constantin Codreanu a declarat că nu va ceda primăria socialiştilor.

http://tvrmoldova.md/politic/constantin-codreanu-s-a-inscris-oficial-in-cursa-electorala-pentru-primaria-chisinau/

 

 1. Legendara trupă „3 Sud Est” susţine un concert la Chişinău

Este seara amintirilor şi a clipelor de neuitat. Legendara trupă „3 Sud Est” susţine în aceste clipe un concert la Palatul Naţional „Nicolae Sulac” din Chişinău. Până a urca în scenă reporterii TVR Moldova au reuşit să vorbească cu băieţii de la 3 Sud Est. Ce surprize vor fi în această seară la concerte, dar şi despre planurile de viitor ale trupei aflăm în interviul oferit în exclusivitate postului nostru de televiziune.

http://tvrmoldova.md/monden/legendara-trupa-3-sud-est-sustine-un-concert-la-chisinau/

 

 1. Primarul Ioan Mate a parafat acordul de înfrăţire dintre Sânmihaiu de Câmpie şi Ţânţăreni (Republica Moldova). Vezi cu ce impresii a rămas!

De Blajini,  Ioan Mate, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie,  a fost oaspetele lui Dumitru Stoica, primarul satului Țânțăreni, raionul Teleneşti.  Cei doi primari au semnat acordul de înfrățire a localităților pe care le reprezintă. Acordul prevede accesarea și inițierea unor proiecte comune de dezvoltare social-economică, schimburi culturale.

http://www.rasunetul.ro/primarul-ioan-mate-parafat-acordul-de-infratire-dintre-sanmihaiu-de-campie-si-tantareni-republica

 

 1. Momente de aducere-aminte pentru Unirea Basarabiei cu România în anul 1918

Republica Moldova este un stat independent pe harta Europei. Teritoriul său a fost parte a Moldovei, dar în 1812 a fost cedată de Imperiul Otoman, suzeran, concurentului Imperiu Ţarist. De atunci a fost identificată prin numele „Basarabia”, pentru a căpăta propria identitate în noua sa istorie. Această parte a Daciei libere a revenit la matca sa în 1918, la 27 martie, dar în formula întărită a tânărului stat România. A fost răpită, din nou, în 1940, recuperată în 1941, ocupată iarăşi în 1944 de aceeaşi putere imperialistă din Est, care totuşi i-a permis să devină stat independent în 1989.

http://ziarullumina.ro/momente-de-aducere-aminte-pentru-unirea-basarabiei-cu-romania-in-anul-1918-132729.html

 

 1. Primul parc din Capitală dedicat Centenarului Marii Uniri se deschide joi

Primul parc din Capitală dedicat Centenarului Marii Uniri se deschide joi şi este amenajat pe o suprafaţă de peste 10.000 de metri pătraţi, anunţă Primăria sectorului 4, anunță Agerpres.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-22402102-primul-parc-din-capitala-dedicat-centenarului-marii-uniri-deschide-joi.htm

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ