100 de istorici dezbat actualitatea temei Marea Unire a Românilor din 1918

0
224
  1. 100 de istorici dezbat actualitatea temei Marea Unire a Românilor din 1918

La Iași, între 22 și 24 martie, se adună 100 de istorici din România și Republica Moldova pentru a dezbate tema Marii Uniri a Românilor din 1918. Acestora li se alătură și cercetători și profesori din Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia, SUA.

https://10tv.md/2018/03/16/conferinta-internationala-la-iasi-marea-unire-a-romanilor-1918/

 

  1. Îndemn: “Ieșiți la Marea Adunare Centenară!”

„Să ieșim cu mic, cu mare, așa cum s-a întâmplat la Marile Adunări Naționale din anii Mișcării de Eliberare Națională, când se venea și pe jos de la mari depărtări și să umplem acest spațiu sacru, unde ne-am câștigat dreptul la limba română și alfabetul latin, dreptul la independență, iar acum să ne câștigăm dreptul la reunire cu Patria-Mamă, România”, a spus Nadejda Brânzan.

https://10tv.md/2018/03/15/indemn-iesiti-la-marea-adunare-centenara/

 

  1. Orchestra Română de Tineret, turneu aniversar de 10 ani la Chişinău şi Bălţi

Concertele de la Chişinău şi Bălţi ale Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal reprezintă punctele cele mai emoţionante ale turneului prin care orchestra aniversează 10 ani de la înfiinţare. Cele două evenimente vor avea loc pe 20 martie de la ora 18:00, la Sala cu Orgă din Chişinău, şi pe 21 martie de la ora 18:00, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, ambele seri fiind organizate cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

http://infoprut.ro/49559-orchestra-romana-de-tineret-turneu-aniversar-de-10-ani-la-chisinau-si-balti.html

 

  1. „Puterea sovietică nu a întrebat pe nimeni dacă vrea să renunțe la cetățenia României”

Ambasada R. Moldova în România, în parteneriat cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și Fundația Europeană Titulescu, a organizat miercuri, 14 martie, vernisajul expoziției „Hărțile Basarabiei”. Organizatorii evenimentului au adus un omagiu Centenarului Marii Uniri și, în același timp, și-au propus să arate cum a evoluat, în reprezentările cartografice, teritoriul a ceea ce înțelegem prin numele „Basarabia”. Excelența Sa, Mihai Gribincea, ambasadorul R. Moldova în România, a acceptat să vorbească pentru TIMPUL despre curentul unionist din Basarabia, dar și despre invitația pe care el o lansează tuturor cetățenilor români în ceea ce privește R. Moldova.

https://www.timpul.md/articol/puterea-sovietica-nu-a-intrebat-pe-nimeni-daca-vrea-sa-renune-la-cetaenia-romaniei-128266.html

 

  1. Încă un partid cere aleşilor judeţeni să adopte „Declaraţia de Unire“ cu Republica Moldova

La o zi după colegii de la Mişcarea Populară, şi consilierii judeţeni ai PNL au depus la CJ proiectul unei Declaraţii de Reunire cu Republica Moldova, cu speranţa adoptării ei în următoarea şedinţă de plen.

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/inca-un-partid-cere-alesilor-judeteni-sa-adopte-a-declaratia-de-unirea-cu-republica-moldova–185011.html

 

  1. Socialiştii doresc audierea SIS, MAI şi a Procuraturii Generale cu privire la marşul unionist din 25 martie

Unionismul încinge din nou spiritele în Parlamentul de la Chişinău. Socialiştii au cerut astăzi audierea reprezentanţilor Serviciului de Informaţii şi Securitate, Ministerului de Interne şi a Procuraturii Generale cu privire la acţiunile unioniste planificate la Chişinău în perioada 24 – 27 martie.

http://tvrmoldova.md/politic/socialistii-doresc-audierea-sis-mai-si-a-procuraturii-generale-cu-privire-la-marsul-unionist-din-25-martie/

 

  1. Toți unioniștii sunt chemați la Marea Adunare Centenară de pe 25 martie de la Chișinău

Duminică, 25 martie 2018, la ora 12.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău va avea loc Marea Adunare Centenară, organizată de Alianța pentru Centenar, structură care înglobează asociațiile unioniste de pe cele două maluri ale Prutului și din afara granițelor țării, informează site-ul 10tv.md.

https://www.activenews.ro/stiri-diaspora/Toti-unionistii-sunt-chemati-la-Marea-Adunare-Centenara-de-pe-25-martie-de-la-Chisinau-149834

 

  1. Oamenii de afaceri din Botoşani, promovaţi în Republica Moldova

Conducerea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Botoşani a participat la o masă rotundă pe teme economice organizată de Camera de Comerţ şi Industrie din Soroca (Republica Moldova).

 

La acţiune au luat parte preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova, preşedintele Consiliului Raional Soroca, Ghenadie Muntean, Primarul oraşului Soroca, Victor Său, precum şi reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ şi Industrie Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/oamenii-de-afaceri-din-botosani-promovati-in-republica-moldova–217422144.html

 

  1. Eveniment de amploare la Corbi! Se va semna “Acordul de înfrățire și parteneriat” cu Baimaclia

Astfel, în data de 20 martie 2018, începând cu ora 14:30, în incinta Căminului Cultural din satul Corbi, va avea loc ședința comună solemnă cu participarea membrilor reprezentanților celor două comunități, respectiv comuna Corbi, județul Argeș-România și comuna Baimaclia, raionul Căușeni-Republica Moldova. În cadrul ședinței se va semna  “Acordul de infrățire și parteneriat”, precum și DECLARATIA DE UNIRE, simbolică, a Basarabiei cu țara mamă România.

https://sursata.ro/stiri-la-zi/eveniment-de-amploare-la-corbi-se-va-semna-acordul-de-infraire-i-parteneriat-cu

 

  1. O hologramă în locul Monumentului Unirii, la Centenar, în Alba Iulia? Ce spune primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava

Finalizarea construcției Monumentului Unirii de la Alba Iulia înainte de 1 decembrie 2018, data la care se aniversează Centenarul, este pusă sub semnul întrebării deoarece Ministerul Culturii nu mai găsește contractul de jurizare prin care, în anul 1993, sculptorul Mihai Buculei a fost desemnat câștigătorul concursului național de soluții.

https://ziarulunirea.ro/o-holograma-in-locul-monumentului-unirii-la-centenar-in-alba-iulia-ce-spune-primarul-municipiului-alba-iulia-mircea-hava-466105/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ