100 de organizatii civice din Romania, Republica Moldova si Diaspora vor constitui Alianta pentru Centenar

0
83
 1. 100 de organizatii civice din Romania, Republica Moldova si Diaspora vor constitui Alianta pentru Centenar

100 de organizatii civice din Romania, Republica Moldova si Diaspora vor constitui Alianta pentru Centenar, un plan de actiuni concrete pentru anul 2018. Evenimentul va avea loc duminica, ora 10:00, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, Sala „C. A. Rosetti”, in marja Conferintei „Centenarul Unirii si Basarabia”.

„Se discuta din ce in ce mai mult despre Centenarul Marii Uniri, dar de facut, nu se face nimic coerent. Anul 2018 este an decisiv pentru destinul reunit al Romaniei si in acest sens ne conjugam eforturile. Centenarul de la 1918 nu este complet fara Basarabia, prima provincie care s-a unit cu Tara, asadar, nu avem ce sarbatori pana nu cream toate premizele pentru a stabili clar ca urmatorul proiect de tara al Romaniei este unirea cu Basarabia”, sunt de parere organizatorii.

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-21958027-100-organizatii-civice-din-romania-republica-moldova-diaspora-vor-constitui-alianta-pentru-centenar.htm

 

 1. Unire România-Republica Moldova. Gușă: Proiect #RO+MD=RO

Analistul Cozmin Gușă a făcut o scurtă prezentarea a unui proiect de unire a României cu Republica Moldova, concept pe care urmează să îl dezvolte într-o lucrare mai amplă. 

Regiunea noastra este blocata din punct de vedere geopolitic; consideratiile ce le-am prezentat pana acum, releva multiple actiuni in regiunea noastra, dar niciun proiect geopolitic ce ar putea debloca zona inspre negocieri constructive; cand vom discuta in plus si despre rezolvarea conflictului transnistrean, printr-o solutie negociata in cadrul proiectului #Ro+Md=RO!, putem avea perspectiva mai ampla a unui cos de oportunitati geopolitice pe care hegemonii vor stii sa le fructifice, iar protagonistii proiectului Ro+Md vor avea sansa de a le oficializa, a specificat Cozmin Gușă pentru Tracknews.ro. 

https://www.dcnews.ro/unire-romania-republica-moldova-gu-a-proiect-ro-md-ro_554563.html

 

 1. Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei, constituită la Izvoru Mureșului

În cadrul celei de-a XV-a ediții a Universității de Vară Izvoru Mureșului a fost constituită Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei. Inițiatorii sunt reprezentanți ai organizațiilor românești din jurul granițelor din Balcani.

http://infoprut.ro/47965-federatia-organizatiilor-romanesti-din-centrul-si-sud-estul-europei-constituita-la-izvoru-muresului.html

 

 1. Lider al românilor timoceni: „Nu știu de ce se vorbește atât de timid despre noi”

Dr. Predrag Balașevici, reprezentant al Congresului Românilor din Serbia, a declarat joi la Universitatea de Vară Izvoru Mureșului că situația românilor din Valea Timocului este gravă, comunitatea neavând aceleași drepturi de care beneficiază alte minorități din Serbia. În acest context, românii timoceni așteaptă din partea statului român o strategie clară și coerentă.

http://infoprut.ro/47952-lider-al-romanilor-timoceni-nu-stiu-de-ce-se-vorbeste-atat-de-timid-despre-noi.html

 

 1. Un elicopter SMURD a fost trimis pentru o intervenţie în Republica Moldova

Un adolescent din orașul Edineț, Republica Moldova, a fost transportat cu elicopterul SMURD Iași la un spital din Chișinău, după ce acesta a fost rănit grav în timpul unui accident rutier.

http://www.romaniatv.net/un-elicopter-smurd-a-fost-trimis-pentru-o-interventie-in-republica-moldova_371854.html

 

 1. Un nou grup de copii din Republica Moldova, ”Acasă la noi”. Ce vor vizita în BN

Aproape 50 de copii cu vârste între 12 și 16 ani din Mereni și Anenii Noi, Republica Moldova, participă în perioada 17-24 august la ediția a XII-a a Taberei internaționale ”Acasă la noi”.

https://www.timponline.ro/grup-copii-republica-moldova-acasa/

 

 1. Igor Dodon anunţă organizarea unor ceremonii pentru a celebra la 24 august lansarea ofensivei Iaşi-Chişinău

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat joi că va organiza la 24 august o serie de evenimente festive, între care un concert cu participarea unui cântăreţ rus în vogă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, „cu prilejul celei de-a 73-a aniversări de la lansarea ofensivei Iaşi-Chişinău’, o dată ce divizează societatea moldoveană, relatează presa de peste Prut, conform Agerpres.

http://www.stiripesurse.ro/igor-dodon-anunta-organizarea-unor-ceremonii-pentru-a-celebra-la-24-august-lansarea-ofensivei-iasi-chisinau_1213697.html

 

 1. Tineri basarabeni, în tabără la Maieru

În perioada 11-16 august un grup de 20 de tineri cu rezultate bune la învăţătură din Raionul Străşeni, Republica Moldova, s-a aflat în tabără la Centrul cultural catehetic din localitatea Maieru. În baza unui schimb de experienţă între parohia Maieru şi Consiliul Raional Străşeni, tinerii basarabeni au venit gratuit în această tabără, costurile legate de cazare, masă şi activităţi fiind susţinute de către biserica din Maieru.

https://radiorenasterea.ro/tineri-basarabeni-in-tabara-la-maieru/

 

 1. 40 de locuri pentru elevii basarabeni

La sfârşitul lunii iulie, deputatul Oana Vlăducă a făcut un demers parlamentar cerând ministrului Educaţiei Naţionale suplimentarea cu 40 a numărului de locuri alocat pentru elevii din Republica Moldova care ar dori să studieze în clasa a IX-a de liceu din judeţ în anul şcolar 2017-2018, acţiunea fiind soluţionată pozitiv. Solicitarea a fost făcută deoarece există posibilitatea de organizare a unor clase compacte, cu specializări în domeniile silvicultură şi economic în cadrul Liceului Tehnologic Voineşti şi al Liceului Tehnologic Nucet. „Ambele unităţi şcolare sunt dotate cu internet şi cantină la cele mai înalte standarde.

http://www.jurnaldedambovita.ro/jdb_articol–40-de-locuri-pentru-elevii-basarabeni,44446.html

 

 1. Reprezentanții românilor din Ucraina: Asimilarea noastră se face în principal prin desființarea sau ucrainizarea școlilor

Reprezentanți ai comunităților românești din Ucraina au avertizat joi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului, că sunt supuși unei proces continuu de asimilare, în principal prin desființarea și ucrainizarea școlilor și descurajarea copiilor români de a-și mai vorbi limba maternă și că este nevoie de sprijinul statului român pentru păstrarea identității lor naționale.

https://www.agerpres.ro/social/2017/08/17/reprezentantii-romanilor-din-ucraina-asimilarea-noastra-se-face-in-principal-prin-desfiintarea-sau-ucrainizarea-scolilor-17-15-14

 

 1. O nouă înfrăţire România-Rep. Moldova: judeţul Vaslui şi raionul Nisporeni

La sediul Consiliului Judeţean Vaslui a fost semnat, joi, Înţelegerea de Cooperare între raionul Nisporeni, din Republica Moldova, şi judeţul Vaslui.

http://infoprut.ro/47966-o-noua-infratire-romania-rep-moldova-judetul-vaslui-si-raionul-nisporeni.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ