16 mai 1812 – marcat și la Buzău

0
60

Fundațiile „Sfântul Sava de la Buzău” și „Mărășești-Mărăști-Oituz” au organizat pe 19 mai 2012 la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, simpozionul comemorativ „Basarabia-1812 – problema națională, implicații internaționale”. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei.

Au fost prezentate comunicări, un recital al trupei „Anton Pann” și unul al fanfarei militare. În repertoriul formației vocal-instrumentale de muzică veche „Anton Pann“ se regăsesc piese muzicale din culegerea lui Anton Pann, din culegerea lui Gheorghe Ucenescu, dar și din Codexuri: Moldavae, Valahae, Caioni, Anonimus. De asemenea, „urmașii lui Anton Pann” au început lucrul la piesele din culegerea Euterpe și și-au propus ca în scurt timp să valorifice și sursele neprețuite de inspirație, precum Armonia, Pandora (cuprinde melodii arabe, persane, europene, grecești, turcești), care au circulat la noi și în tot Răsăritul.

      Data de 16 mai 1812 a intrat în istorie ca prima anexare a spațiului estic al Principatului Moldovei, de dincolo de Prut, de către Imperiul Țarist. Anexarea acestui spațiu, în suprafață de 45.630 km2  și având circa 500.000 de locuitori în anul 1812, a fost un rezultat al tratatului de pace încheiat la 16(28) mai 1812 între Imperiul Țarist și cel Otoman, în urma înfrângerii turcilor în război. Cedarea zonei răsăritene a Principatului Moldovei de către Imperiul Otoman a fost un act ilegal, ce a încălcat tratatul existent între ele, în condițiile în care Moldova, deși plătea tribut Porții, era un stat autonom și nu o provincie turcească.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ