16 mai – zi de doliu național

0
95
Flash-mob organizat de Platforma civică Acțiunea 2012 pe 16 mai 2011 la Hanul lui Manuc din București

Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova cere ca ziua de 16 mai, când partea de est a Moldovei a fost anexată de Imperiul Rus, să fie declarată Zi de Doliu Naţional. Această solicitare se conţine într-o declaraţie a Forului.

„Românii din Basarabia, fiind parte componentă a poporului român, au dreptul să se afle împreună cu întreaga naţiune de la care au fost smulşi cu forţa armelor acum două secole”, se spune în declaraţia Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, citată de Radio Chişinău.

După cum relatează TRIBUNA, FDRRM a înaintat în total zece revendicări autorităţilor, care se referă la ziua de 16 mai 2012, printre care se numără: să fie coborîte în bernă drapelele la Chişinău şi Bucureşti, precum şi în alte localităţi din Republica Moldova şi România; la orele 17.00 bisericile celor două Mitropolii – a Moldovei şi a Basarabiei – să bată clopotele în semn de doliu; să fie organizată o adunare naţională la Teatrul de Vară din Chişinău (în ziua de 13 mai); să fie desfăşurate manifestări ştiinţifico-artistice în localităţile Republicii Moldova, în mod special în instituţiile preuniversitare şi universitare etc.

De asemenea, Forul propune dezvelirea plăcilor comemorative „Anul 1812 – raptul Basarabiei” la Chişinău pe o clădire de epocă ce va fi identificată ulterior, la Hînceşti pe „Hanul lui Manuc” şi la Bucureşti pe clădirea „Hanul Manuc”, în care s-a semnat tratatul din 1812.

În mai 2012, se împlinesc 200 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Imperiul Rus, în 1812.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ