1918-2018, prin lupa istoricilor și a societății civile din România și Republica Moldova

0
722
  1. 1918-2018, prin lupa istoricilor și a societății civile din România și Republica Moldova

Declarațiile recente ale ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, cu privire la unirea României cu Republica Moldova, îi reunesc pe reprezentanți ai lumii academice de la București și Chișinău pentru o analiză serioasă a mijloacelor prin care s-ar putea înfăptui Reîntregirea. Conferința „Basarabia 1918-2018. Provocări la adresa României privind Unirea” se va desfășura vineri, ora 12:00, la Facultatea de Istorie a Universității din București, în Amfiteatrul Iorga (etajul I), anunță Asociația Studenților la Istorie „Dacia” – ISHA Bucharest, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și alte asociații membre ale Alianței pentru Centenar, organizatorii evenimentului.

http://infoprut.ro/48663-1918-2018-prin-lupa-istoricilor-si-societatii-civile-din-romania-si-republica-moldova.html

 

  1. Reprezentanții vamali din România și Republica Moldova se reunesc la București pentru a dezbate facilitățile și provocările vamale dintre cele două țări

BusinessMark, AEO FORUM România în parteneriat cu AEO Network și Camera de Comerț și Industrie din Republica Moldova anunță desfășurarea conferinței ‘Facilități și provocări vamale în comerțul dintre România și Republica Moldova’, ce va avea loc pe 22 noiembrie la Hotel InterContinental, București.

https://www.agerpres.ro/ots/2017/11/15/reprezentantii-vamali-din-romania-si-republica-moldova-se-reunesc-la-bucuresti-pentru-a-dezbate-facilitatile-si-provocarile-vamale-dintre-cele-doua-tari-16-21-19

 

  1. Vasluiul se înfrãteste cu încã un raion din Republica Moldova

La proxima sedintã ordinarã a CJ Vaslui, cea de joi, 16 noiembrie, consilierii judeteni vor vota o nouã înfrãtire a judetului cu frati de peste Prut, din raionul Criuleni.

http://www.monitoruldevaslui.ro/2017/11/vasluiul-se-infrateste-cu-inca-un-raion-din-republica-moldova.html

 

  1. De la Chişinău, Dodon brodează mai departe pe scenariul anti-românesc

În urmă cu câteva zile, scriam că aveam o bănuială: ideea aparent atât de frumoasă şi generoasă formulată de ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti privind eventuala reunirea a României cu Republica Moldova pe bază de referendum putea fi doar o parte a unui scenariu cu mult mai amplu.

http://adevarul.ro/moldova/politica/de-chisinau-dodon-brodeaza-mai-scenariul-anti-romanesc-1_5a0c26d65ab6550cb82d690b/index.html#

 

  1. Un grup de tineri cere autorităţilor suplimentarea orelor şcolare dedicate înfiinţării Sfatului Ţării

La 100 de ani de la fondarea Sfatului Ţării, tinerii de la organizaţia „UNIREA – ODIP” cer Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, suplimentarea orelor şcolare dedicate înfiinţării şi activităţii Sfatului Ţării.

http://tvrmoldova.md/actualitate/un-grup-de-tineri-cere-autoritatilor-suplimentarea-orelor-scolare-dedicate-infiintarii-sfatului-tarii/

 

  1. Derbiurile etapei din Liga I de fotbal din România sunt în direct la TVR MOLDOVA

Liga 1 obligă la derbiuri memorabile ! La jocuri fără greşeală şi goluri de poveste! De la campioni la campioni. Strălucirea fotbalului generos se vede în direct la TVR MOLDOVA.

http://tvrmoldova.md/sport/video-liga-i-de-fotbal-din-romania-la-tvr-moldova/

 

  1. Un producător de autobuze din România va livra vehicule pentru reţeaua din Chişinău

BMC Trucks, o fabrică de autobuze de lângă Bucureşti, a câştigat un contract de aproape 2 milioane de euro pentru livrarea a 13 unităţi la Chişinău.

http://tvrmoldova.md/economic/un-producator-de-autobuze-din-romania-va-livra-vehicule-pentru-reteaua-din-chisinau/

 

  1. Introducerea limbii române în Constituţia Republicii Moldova, avizată pozitiv de două comisii parlamentare

Proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 13 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”, a fost avizat pozitiv, miercuri, de către două comisii parlamentare, relatează site-ul Radio Chişinău.

http://www.romaniatv.net/introducerea-limbii-romane-in-constitutia-republicii-moldova-avizata-pozitiv-de-doua-comisii-parlamentare_387541.html

 

  1. Interviu cu directoarea unui liceul românesc din Transnistria

Un liceu cu predare în limba română şi grafie latină în care învăţau, în 2002, peste 2.000 de elevi, are, 15 ani mai târziu, de cinci ori mai puţini copii. Există, bineînţeles, şi un motiv care a dus la o asemenea situaţie – cocktail-ul de tactici aplicate sistematic de separatişti, care în toţi aceşti ani au variat de la intimidări fizice şi psihice, la hărţuiri birocratice şi impunerea de taxe exorbitante. Liceul de care vorbim azi se află la Bender.

http://www.digi24.ro/stiri/externe/interviu-cu-directoarea-liceului-romanesc-din-transnistria-caruia-separatistii-i-au-majorat-chiria-de-166-de-ori-828992

 

  1. Parlamentul European a aprobat o rezoluție de oportunități noi pentru Republica Moldova

Parlamentul European a aprobat o rezoluție prin care au fost aprobate recomandările Comisiei pentru Politică Externă, reflectate și în Declarația Finală a Comitetului Parlamentar de Asociere, coprezidată de Iurie Leancă la finele lunii octombrie.

http://independent.md/parlamentului-european-aprobat-o-rezolutie-de-oportunitati-noi-pentru-republica-moldova/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ