1946- 1947| Marea foamete din Basarabia care a ucis 10% din populație

0
99
Basarabia Eminescu
  1. Români din Moldova. Daniel Tudorache, demers în FORȚĂ

Încă de la începutul interviului, primarul PSD a discutat despre conferința „Centenarul Unirii și Basarabia”, organizată de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, la Palatul Parlamentului, prilej cu care a fost lansată Alianța pentru Centenar, un plan de acțiuni concrete pentru anul 2018 la care au aderat aproximativ 100 de organizații civice din România, Republica Moldova și diaspora.

https://www.dcnews.ro/romani-din-moldova-daniel-tudorache-demers-in-for-a_555464.html

 

  1. Marea Hartă Unionistă – găsește-ți locul

Cu un simplu click, vizitatorii site-ului www.tinerii.md vor putea accesa informația de natură unionistă cu privire la zona geografică ce îi interesează. Fie că vorbim de o țară din Europa, un județ din România sau un sat din Republica Moldova; utilizatorii vor putea vedea în timp real datele privind numărul și organizarea unioniștilor din acea locație, precum și istoricul Mișcării pentru Unire din regiune. Totodată, persoanele interesate vor putea adera la celula unionistă locală.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/25603-marea-hart-unionist–gsete-i-locul.html

 

  1. Comunicat de presă – Institutul Cultural Român

Promovarea limbii române a constituit o preocupare constantă în activitatea Institutului Cultural Român, în acord cu linia strategică și cu obiectivele principale ale legii de funcționare. Rețeaua Institutelor Culturale Românești din Străinătate susține anul acesta o serie de evenimente dedicate limbii române, împreună cu Ambasadele sau Consulatele din țările de reședință, la sediile institutelor sau în colaborare cu importanți parteneri culturali locali. Majoritatea proiectelor se vor derula în jurul datei de 31 august, declarată Ziua Limbii Române.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/08/25/comunicat-de-presa-institutul-cultural-roman-13-29-25

 

  1. Rusia denunţă drept „ostilă” iniţiativa Republicii Moldova de a solicita la Naţiunile Unite retragerea trupelor ruse din Trasnistria

Rusia consideră drept un act „ostil” iniţiativa Guvernului Republicii Moldova de a solicita la Naţiunile Unite retragerea trupelor ruse din Transnistria, iar ambasadorul moldovean a fost convocat pentru a oferi explicaţii, afirmă Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

http://www.romaniatv.net/rusia-denunta-drept-ostila-initiativa-guvernului-republicii-moldova-de-a-solicita-la-natiunile-unite-retragerea-trupelor-ruse-din-tra_373137.html

 

  1. DECLARAŢIA Clubului Istoricilor din Republica Moldova (CIRM) cu privire la aberația lui Dodon de a celebra pe data de 24 august 2017 „eliberarea Moldovei de fascism”

Având în vedere cele expuse mai sus, membrii CIRM se pronunţă categoric împotriva unor astfel de manifestări respingătoare („dansuri pe morminte”), organizate de preşedintele Igor Dodon. Cerem partidelor politice din RM să protesteze împotriva dezmăţului socialist. Rugăm cetăţenii RM să conştientizeze sensul acestor „evenimente” dodoniste şi să acţioneze conform îndemnului inimilor şi conştiinţei lor.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/25605-declaraia-clubului-istoricilor-din-republica-moldova-cirm-cu-privire-la-aberaia-lui-dodon-de-a-celebra-pe-data-de-24-august-2017-eliberarea-moldovei-de-fascism.html

 

  1. Ziua Limbii Române va fi sărbătorită și la Cetatea Albă, Basarabia istorică

Cu prilejul Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, va organiza duminică, la Cetatea Albă, un concert extraordinar al formației Zdob și Zdub, din Republica Moldova.

http://infoprut.ro/48018-ziua-limbii-romane-va-fi-sarbatorita-si-la-cetatea-alba-basarabia-istorica.html

 

  1. Programul evenimentelor dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova

Manifestările culturale organizate duminică, 27 august, cu prilejul aniversării a 26-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, vor începe cu depuneri de flori, la ora 08.30, la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare, din centrul capitalei, ulterior la ora 09.00, la Complexul Memorial „Eternitate”, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

http://adevarul.ro/moldova/actualitate/programul-evenimentelor-dedicate-zilei-independentei-republicii-moldova-1_599fc52e5ab6550cb84b86bc/index.html

 

  1. 1946- 1947| Marea foamete din Basarabia care a ucis 10% din populație

România a pierdut Basarabia în urmă cu 47 de ani, în vara lui 1944. Efectele pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 au fost anulate însă în 1941 prin ofensiva armatei române, aliată cu armata germană şi trupe din celelalte state ale Axei. Dar, în primăvara lui 1944, sovieticii erau în plină ofensivă şi au intrat din nou pe pământ românesc. Când, la 23 august, regele Mihai a salvat Transilvania prin denunţarea alianţei cu Germania şi angajarea armatei spre Vest împotriva lui Hitler, Basarabia şi Bucovina de Nord erau deja ocupate de sovietici. Dictatura comunistă a fost inaugurată prin valuri masive de deportări şi o foamete indusă care a ucis 300.000 de oameni, adică 10% din populaţie.

http://www.digi24.ro/special/campanii-digi24/100-de-ani-de-comunism/1946-1947-marea-foamete-din-basarabia-care-a-ucis-10-din-populatie-783033

 

  1. Ziua Limbii Române în rețeaua ICR din străinătate

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul organizează lansarea cărţii pentru copii Florile Vieții de Alexandrina Olălău, cu ilustrații de Ramona Olălău, în 31 august.

Institutul Cultural Român de la Londra marchează Ziua Limbii Române prin crearea unui eveniment dedicat pe pagina de Facebook a Institutului, cu scopul de a promova programul de cursuri de limba română derulat, începând cu 31 octombrie 2016. Evenimentul va fi completat cu scurte mărturii narative care vor ilustra motivaţiile şi experienţele foştilor cursanţi. Aceste fragmente narative vor fi însoţite de portretele fotografice ale respondenţilor.

Institutul Cultural Român de la Lisabona va marca Ziua Limbii Române prin organizarea unor cursuri de limba română pe 5 septembrie 2017. Printre subiectele abordate se vor regăsi noțiuni generale despre istoria și geografia României, evocări ale unor importante personalități românești, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză, lecții demonstrative de artă culinară cu degustare și informații turistice despre România.

https://radioromaniacultural.ro/ziua-limbii-romane-in-reteaua-icr-din-strainatate/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ