200 de ani de la anexarea forțată a Basarabiei comemorați la Ialoveni

4
167


La ora 7:30 un grup de elevi de la liceul „Petre Ştefănucă” deja era aranjat în faţa Consiliului raional Ialoveni. În două rânduri, cu inscripţii pe piept care aveau textul: „1812” într-un rând şi „Anexarea Basarabiei” pe celălalt rând. În mijloc, pe fundal clădirii Consiliului raional doi elevi purtau un baner cu o imagine sugestiva: harta spaţiului dintre Prut şi Nistru și momentul în care este rupt de la trupul Ţării Moldovei şi pus în lanţurile Imperiului Ţarist, iar lacrimi de sânge se preling din această hăcuială nedreaptă a istorie, pe care au făcut alţii pentru acest popor.


Pentru a spune ialovenenilor ce dată este astăzi, timp de câteva minute au fost împărţite mesaje legate cu panglică tricoloră care conținea textul „16 mai 1812 – Anexarea forţată a Basarabiei la Imperiul Rus. Apoi, elevii însoţiţi de profesorii care au participat şi ei la eveniment au mers cu banerul şi mesajele pe care pe care le aveau inscripţionate prin centrul oraşului până la liceu unde a fost organizat un careu solemn consacrat acestei date istorice. În cadrul careului, elevilor li s-a vorbit despre dată istorică care este marcată astăzi şi care sunt conotaţiile ei. De asemenea au fost recitate câteva poezii în care se deplânge soarta Basarabiei, iar tânăra interpretă Nicoleta Cotorobai a interpretat o piesă muzicală despre durerea Basarabiei.


Vera Balan, directoare liceului, ne-a spus că această a fost o acţiune de sensibilizare a locuitorilor oraşului Ialoveni, pentru a le reaminti ce dată istorică, tristă, este marcată pe 16 mai.

Autor: Veaceslav Aftene
Sursa: IaloveniOnline

4 COMENTARII

  1. TU VORBESTI DE EXPLOATARE !? PUI DE BOLSEVIC VENETIC ! 200 DE ANI DE OCUPATIE RUSO-BOLSEVICA SI LIMBA ROMANA NU S-A PIERDUT ! VOI SUNTETI MAI APROAPE DE PEDEAPSA,VENETICILOR !

  2. Cezar, scumpule eu nu sunt venetic, eu am pasaport moldovenesc la fel si rominesc, am drept de suinge dupa taral meu. DAR EU AM CAP PE UMERI SI AM MINTE SA NU FIU PROST SI SA FAC CONCLUZII DUPA CEEA CE CUNOSC DAR CEEA CE MI SE SPUNE!!!
    TI-AM PUS MULTE INTREBARI DAR N-AI AVUT NICI UN RASPUNS AUD NUMAI DE RUSI SI BOLSEVICI, UITA DE DINSII EI TRAIESC IN ALTA TARA DAR EU TRAIESC IN REP.MOLD. SI DACA POPORUL VA
    dori unire vom uni daca nu fiti sanatosi

    DDORI UNIREA V

  3. Se vede ca ai cap ! Da minte ai ? TU ESTI PRORUS DECI CU SCOALA SI GANDIRE DE LINGAU-BOLSEVICA ! DA FOC LA PASAPORTUL ROMANESC ,CA TE ARESTEAZA ROMANII PENTRU TRADARE !

LĂSAȚI UN MESAJ