200 de ani de la raptul Basarabiei s-au marcat și la Sibiu, Târgoviște, Tulcea și Râmnicu Vâlcea

0
93

TULCEA: Pe 18 mai 2012, la Seminarul Teologic Sf. Ioan Casian din Tulcea a avut loc un eveniment cultural dedicat împlinirii a 200 de ani de la cotropirea Basarabiei. Acțiunea  este o continuare a manifestărilor tulcene dedicate acestui trist bicentenar la Tulcea, manifestări începute miercuri 16 mai la Biblioteca Județeană ,,Panait Cerna” din Tulcea, unde, într-un cadru de excepție al intelectualității și clerului tulcean a fost lansată cartea istoricului Nicolae Rădulescu ,,Basarabia de la cotropire până la unirea cu Patria Mamă”. La manifestare au luat parte Preasfințitul Părinte Visarion, preoți consilieri ai Episcopiei Tulcii, cadre didactice ale liceului și elevi.

A fost evocată în cuvinte triste, dar calde și dătătoare de speranță istoria acestui pământ românesc și a fraților de peste Prut trecuți în acest timp prin foc și prin sabie, furați și vânduți mereu, precum și faptul că este o datorie de conștiință să nu lăsăm uitării ceea ce este al nostru. Pe toată perioada manifestării, corul Seminarului Teologic și elevii clasei a IX-a au făcut ca atmosfera să vibreze la propriu prin cântecele patriotice interpretate și prin poeziile recitate din repertoriul autorilor basarabeni.

Prof. Nicolae Rădulescu a prezentat o prelegere istorică asupra acestui moment, plină de patriotism și legături sentimentale cu Basarabia, după care P.S. Sa Visarion a întregit șirul cuvântărilor prin alocuțiunea sa inspirată din cartea de suflet, „Basarabia”, a vrednicului de pomenire Antonie Plămădeală al Ardealului. În luările de cuvânt a fost subliniată ideea că „păstrarea identității românilor de peste Prut a fost și este încă posibilă doar prin misiunea grea a Bisericii și a Scolii Românești”

TÂRGOVIȘTE: Cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea Universitatii „Valahia” din Targoviste, Centrul de Cercetari Stiintifice Interdisciplinare „Dumitru Staniloae”, al Universitatii „Valahia” din Targoviste, in parteneriat cu Agentia de stiri „Lacasuri Ortodoxe” si Fundatia Ecumenica „Pro Axe Mundi”, au organizat conferinta nationala: BASARABIA – Trecut – Prezent – Viitor.  Au conferențiat Dr. Ion Constantin, Prof. Univ.Dr. Ioan Scurtu și
Prof. Univ.Dr. Radu Stefan Vergatti. Organizatori au fost profesorii Gheorghe F. Anghelescu (director CCSIDSUVT) și Agnes Terezia Erich (director Biblioteca UVT).

RÂMNICU VÂLCEA: Pentru a ne aminti de primul rapt teritorial rusesc asupra teritoriului românesc, sub emblema „BASARABIA 200″ s-a derulat o sesiune de comunicări şi dezbateri ştiinţifice, nelimitându-se doar la dezbateri istorice. Prin importanţa prezenţei unor „capete luminate” ale României – cum îi numeşte distinsa jurnalistă Maria Diana Popescu – lucrările au cuprins în mai multe ramuri ale ştiinţei. Răspunzând invitaţiei Societăţii Culturale ART-EMIS şi Arhiepiscopiei Râmnicului, oraşul de sub poalele Dealului Capela a găzduit personalităţi de seamă ale Neamului Românesc.

Din temele dezbătute:
– Comandor (r) Prof. Univ. Dr. Jipa Rotaru – „200 de ani de la primul rapt teritorial rusesc”;
– Prof. Univ. Dr. Petre Ţurlea – „Caracterul participării României la războiul pentru
recuperarea teritoriilor cotropite de U.R.S.S.”;
– Prof. Univ. Dr. Cristian Troncotă – „Atestări documentare privind «Iadul de peste Prut, 1940-1941»”;
– Col. (r) Filip Teodorescu – „Contribuţia Serviciului Special de Informaţii pe frontul invizibil”;
– Pr. Vasile Marinescu – „ Agresiunea împotriva culturii româneşti –Iubirea şi ura”

Societatea culturala ART EMIS a promis repetarea anuală a acestui eveniment.

SIBIU: Colegiului Tehnic “Independenta” Sibiu a gazduit conferinta cu tema “200 de ani de la rapirea Basarabiei”. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Asociatia Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman, Serviciul Judetean Sibiu al Arhivelor Nationale, Facultatea de Stiinţe Socio-Umane din ULB si Uniunea Scriitorilor din Romania – filiala Sibiu.

Colegiului Tehnic “Independenta” Sibiu a gazduit conferinta “200 de ani de la rapirea Basarabiei”. Cuvantul de deschidere al conferintei a fost sustinut de prof. Mirela Hanea, directorul Colegiului tehnic Independenta. Dr. Vasile Hodorogea, originar din satul Slobozia, Orhei, Basarabia, a animat adunarea cu poezii patriotice. Conferinta a continuat cu alocutiunea “Basarabia si Asociatiunea Astra”, sustinuta de prof, univ. Dr. Dumitru Acu, presedintele Asociatiunii Astra. Prof. Dr. Alexiu Tatu, directorul Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Sibiu a rememorat “Pagini din istoria Basarabiei in documentele Arhivelor Nationale ale Romaniei”. Lectorul Univ dr. Radu Racovitan, de la Facultatea de Stiinte Socio-Umane din cadrul ULBS a prezentat alocutiunea “200 de ani de la rapirea Basarabiei”. Despre “literatura romana de azi din Basarabia a vorbit prof Ioan Vacarescu, presedintele filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din Romania. Manifestarea s-a incheiat cu un micro-recital folk sustinut de Raluca Cismaru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ