2010 – prezent: Peste 650.000 de cetățeni ai Rep. Moldova au devenit sau vor deveni și cetățeni ai României

0
104
 1. Basarabenii care vor dori sa studieze in Romania ar putea depune personal dosarul la institutiile de invatamant, si nu la consulat, asa cum se face acum

Tinerii moldoveni care vor dori sa studieze in Romania ar putea fi nevoiti sa depuna personal dosarul de admitere la institutiile de invatamant, si nu la consulat, asa cum se face acum. Aceste modificari se contin in noul proiect de scolarizare a romanilor de pretutindeni, care se afla in dezbateri. Potrivit documentului, studentii basarabeni care vor sa isi redobandeasca cetatenia romana in timpul studiilor, vor ramane fara burse. Nemultumit, un grup de studenti de la Iasi a transmis Ministerului Educatiei de la Bucuresti un set de amendamente.

http://protv.md/stiri/actualitate/tinerii-moldoveni-care-vor-dori-sa-studieze-in-romania-ar-putea—1843001.html

 

 1. Nemulțumiri din cauza proiectului metodologiei de admitere în învăţământul superior

Deputatul PNL Dumitru Oprea a semnalat că proiectul Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni în învăţământul superior de stat și particular acreditat din România, la programe de studii acreditate și autorizate să funcționeze provizoriu, începând cu anul universitar 2017-2018 generează unele probleme și nemulțumiri în rândul tinerilor din Republica Moldova.

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/nemultumiri-din-cauza-proiectului-metodologiei-de-admitere-in-invatamantul-superior–157205.html

 

 1. 2010 – prezent: Peste 650.000 de cetățeni ai Rep. Moldova au devenit sau vor deveni și cetățeni ai României

De la începutul anului 2017, peste 30.000 de dosare de redobândire a cetățeniei române au fost depuse de către cetățeni ai Republicii Moldova la Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Din 2010 și până în prezent, peste 650.000 de cetățeni ai Republicii Moldova și-au depus dosarul de redobândire, număr în care nu sunt incluși copiii minori din dosarul unuia dintre părinți.

http://infoprut.ro/46957-2010-prezent-peste-650000-ai-rep-moldova-au-devenit-sau-vor-deveni-si-cetateni-ai-romaniei.html

 

 1. Președintele Ucrainei se va implica în rezolvarea problemei școlii românești din Iordănești, regiunea Cernăuți

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, va face presiuni pe lângă Administrația Regională de Stat Cernăuți să deschidă de la 1 septembrie 2017 școala nouă din localitatea Iordănești, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți. În timpul ședinței de ieri a fracțiunii Blocul Petro Poroșenko, deputatul poporului din Ucraina, etnic român, Grigore Timiș, s-a adresat direct către președintele Poroșenko și premierul Groisman să reacționeze corect și adecvat la situația creată în jurul școlii din Iordănești, instituție cu limba română de predare – informează BucPress.   

http://www.bucpress.eu/politica/presedintele-ucrainei-se-va-implica-3954

 

 1. „Dacă noi nu, atunci cine?”

Uniunile de creație din R. Moldova s-au adunat în Holul Uniunii Scriitorilor, vineri, 31 martie, pentru a lua o poziție față de declarațiile președintelui Igor Dodon. Intelectualitatea consideră că atacul asupra limbii române nu poate fi tolerat.

Academicianul Mihai Cimpoi a spus: „Ne pare rău că domnul Dodon pactizează cu cei care ne-au trimis pe vremuri în siberiile de gheață, ne-au marginalizat, ne-au exterminat intelectualii. Considerăm că ultimele declarații ale lui Dodon sunt o ofensă adusă înaintașilor noștri care au luptat pentru ziua de azi”.

http://www.timpul.md/articol/daca-noi-nu-atunci-cine-107562.html

 

 1. Încasările la buget şi traficulul ilicit, în atenţia şefilor vămilor din Republica Moldova și România

Şefii serviciilor vamale din România şi Republica Moldova s-au întâlnit vineri pentru a discuta despre încasarea veniturilor cuvenite celor două state, fluidizarea traficului de mărfuri şi călători şi prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu mărfuri.

http://independent.md/incasarile-la-buget-si-traficulul-ilicit-atentia-sefilor-vamilor-din-republica-moldova-si-romania/#.WO0UM7glGM9

 

 1. Expert: Acordul de Liber Schimb cu UE a adus doar avantaje Republicii Moldova

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Acordul de Liber Schimb semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană acum doi ani a adus numai beneficii, ponderea UE a ajuns la 65 la sută, în anul 2016. Este concluzia unui studiu prezentat astăzi de autorul acestuia Vitalie Gumene, director de program la Centrul Analitic Independent ”Expert Grup”, informează MOLDPRES.

Exporturile Republicii Moldova către UE au revenit în anul 2016 pe un ritm de creștere și au depășit cu 6,9 la sută nivelul din anul 2014, după ce în 2015 a fost înregistrată o scădere de 2,3 la sută, inclusiv din cauza crizei economice și politice interne care au fost un șoc pentru economie.

http://www.moldpres.md/news/2017/04/11/17002774

 

 1. Centenarul Iaşi-Oraş al Marii Uniri 1916-1918 va fi aniversat în Parlamentul României

La 26 aprilie 2017, Parlamentul României va aniversa Centenarul Iaşi, Oraş al Marii Uniri 1916-1918, într-o şedinţă comună jubiliară la care sunt invitaţi să participe Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, foştii preşedinţi ai ţãrii, Custodele Coroanei Române, ASR Principesa Margareta, Prefericitul Pãrinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanţi ai Academiei Române, membrii ai Parlamentului Republicii Moldova, corpul diplomatic acreditat la Bucureşti, se arata intr-un comunicat al senatoarei Iulia Scântei..

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/centenarul-iasi-oras-al-marii-uniri-1916-1918-va-fi-aniversat-in-parlamentul-romaniei–157162.html

 

 1. Comunicat de presă – PNL Iași

La sfârșitul anului 1916, Iașul a devenit capitala Regatului României, iar întreaga Moldova a fost pentru românii refugiați aici, un adevărat ‘pământ al făgăduinței’.

La Iași, Regele Ferdinand I si Regina Maria îsi vor desăvârsi opera de reîntregire a tării, pregătind Marea Unire din 1918. Mai mult, la Iași, în 23 martie 1917, Regele Ferdinand I promitea într-o Proclamație ‘pământ țăranilor’ și ‘o mai largă participare la trebile statului’.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2017/04/11/comunicat-de-presa-pnl-iasi-12-39-25

 

 1. Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” – Bucovina face un apel pentru parteneriate-înfrăţiri cu unităţi administrative din Republica Moldova

Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” – Bucovina face un apel către consiliile locale din judeţul Suceava pentru a iniţia realizarea de parteneriate-înfrăţiri cu unităţi administrative din Republica Moldova. Preşedintele executiv al societăţii, prof. dr. Mugur Andronic, a menţionat: „În condiţiile deosebit de dificile ale procesului de renaştere a conştiinţei româneşti, după rusificarea (ţaristă şi sovietică) deosebit de dură petrecută în spaţiul Basarabiei, Societatea noastră, cel mai vechi ONG din Bucovina, ale cărei scopuri statutare, cultural-patriotice, credem că sunt bine cunoscute, face un apel de suflet şi conştiinţă românească conducerii tuturor unităţilor administrative spre a iniţia realizarea de parteneriate-înfrăţiri cu unităţi similare din Republica Moldova. După informaţiile noastre, în ţară există deja destul de multe astfel de relaţii, unele favorizând chiar şi câştigarea unor finanţări de proiecte, pe bani europeni.”

https://www.monitorulsv.ro/Local/2017-04-11/Societatea-Culturala-Stefan-cel-Mare-Bucovina-face-un-apel-pentru-parteneriate-infratiri-cu-unitati-administrative-din-Republica-Moldova

 

 1. Exporturile în Uniunea Europeană au crescut: România rămâne a fi principalul partener al Republicii Moldova

Exporturile în Uniunea Europeană au înregistrat un trend ascendent, iar România rămâne a fi partenerul principal, menționează Vadim Gumene, în cadrul mesei rotunde dedicate evaluării a 2 ani de la Implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare în Republica Moldova, organizată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

http://independent.md/studiu-exporturile-in-uniunea-europeana-au-crescut-romania-ramane-a-fi-principalul-partener-al-republicii-moldova/#.WO0XLbglGM9

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ