22 iunie 1941 – Incepe eliberarea BASARABIEI

0
56

fotografii din arhiva Dlui Prof. Dr. Nicolae Constantinescu,

In noaptea de 22 iunie 1941, pe o ploaie torentială, armata română trecea Prutul, urmând Ordinul de zi al comandantului Ion Antonescu:

„OSTASI, Va ordon: treceti Prutul! Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre. […]
Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.
Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.
OSTASI, Izbanda va fi a noastra. La lupta. Cu Dumnezeu inainte

Peste 71.000 de militari români au căzut în Razboiul de Reintregire a Ţării, pornit in zorii zilei de 22 iunie 1941 si sfârsit tragic la 23 august 1944, act ce a trimis in lagarele de exterminare sovietice 114.000 militari romani, facuti prizonieri de razboi ai Armatei Rosii.De la 22 iunie 1941, – concomitent cu operatiunile Armatei a 3-a Româna în partea de nord a Bucovinei si ale Armatei a 11-a germana în nordul si centrul Basarabiei – în partea de sud a Basarabiei si în masivul Cornesti, a actionat Armata a 4-a Româna, cu misiunea, initiala, de retinere a inamicului, urmand sa forteze, ulterior, Prutul. Conform arhivelor militare, numai în perioada 22 iunie-15 iulie 1941, s-au înregistrat 2.320 morti, 7.962 raniti si 3.492 dispăruti. Dupa 33 zile de razboi, intreaga Basarabie si Bucovina de nord erau eliberate. Comunicatul nr. 6 din 25 iulie 1941 al Comandantului frontului romano-german avea urmatorul continut: „Lupta pentru dezrobirea brazdei romanesti de la Rasarit s-a terminat. Din Carpati si pana la mare suntem din nou stapani peste hotarele strabune”. (RAZBOIUL ROMANIEI PENTRU REINTREGIRE NATIONALA (1941-1945))

Echipa de medici si sanitari a Spitalului 8 de Campanie, condusa de Colonel dr. Mircea K. Constantinescu, a asigurat asistenta medicală a Corpului 4 de Armată, in luptele pentru dezrobirea Basarabiei si Bucovinei. Din echipa au facut parte printre altii dr. Ion Iancu, dr. Gr. Osipov-Sinesti, dr. Ion Chiricuta.

Fotografii făcute in acea perioadă de către Colonel dr. Mircea K. Constantinescu, ne-au fost oferite de fiul sau, Dl. Prof. Dr. Nicolae Constantinescu – Membru al Academiei de Medicină din România, caruia ii multumim pentru generozitate. (GID)

„In 1991 cand am fost la Chisinau si cand Dumnezeu m-a ajutat sa pot vorbi in Parlament inainte de a se vota Declaratia de Independenta, aveam cu mine fotografiile facute de tatal meu, ca o dovada de necontestat a unor jertfe facute pe campul de lupta. In decursul timpului am auzit de multe ori vorbindu-se despre «tradarea» romanilor, despre faptul ca Basarabenii si Bucovinenii ar fi fost lasati de izbeliste, la cheremul Rusiei Sovietice, ca practic Basarabia si Bucovina n-au fost niciodata aparate de Romani, asa cum isi apara o mama fiii. Fotografiile pe care mi le-a lasat tatal meu si pe care le-am ascuns si ocrotit cu mare grija in timpul comunismului ne permit cateva aprecieri:

¤ Tara Mama si-a trimis zeci de mii de fii sa lupte pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei in 1941;
¤ multe mii de Romani – in majoritate tineri – zac in pamantul Basarabiei, in urma jertfei supreme;
¤ dupa cunostintele mele in orice colt al lumii mortii pe campul de lupta sunt considerati eroi, indiferent daca au fost camarazi sau inamici (dovada cimitirul dela Sinaia din Primul Razboi Mondial unde sunt in acelasi cimitir romani si nemti);
¤ dinamitarea cimitirelor militare romanesti de catre sovietici este o barbarie care se cere CUNOSCUTA, AMENDATA, FACUTA PUBLICA IN CERCURI CAT MAI LARGI;
¤ nu exista nici o scuza pentru o atitudine pasiva iar prinosul cel mai scump pe care putem sa-l aducem mortilor nostri este neuitarea, refacerea mormintelor, a cimitirelor la care noua generatie sa se inchine ca in fata unor adevarati eroi.” (Prof. dr. Nicolae Constantinescu
http://www.gid-romania.com/Articol.asp?ID=2434

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ