22 iunie 1941 – Ziua în Care a început războiul pentru Basarabia

0
74
  1. 22 iunie 1941 – Ziua în Care a început războiul pentru Basarabia

În noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, la ora 02:00, Armata Română primește de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostași, treceți Prutul!”. România intra atunci în războiul de eliberare a Basarabiei și Bucovinei de Nord de sub criminala ocupație a Uniunii Sovietice, provincii răpite printr-un dictat ce retrasa zonele de influență ale Germaniei naziste și Rusiei bolșevice,  Pactul Ribentropp – Molotov semnat la 23 august 1939. România pierduse în 1940, pe lângă Basarabia și Bucovina, și Transilvania de Nord, dar și două județe din sudul Dobrogei, Caliacra și Durostor.

https://10tv.md/2018/06/22/istorie-22-iunie-1941-ziua-in-care-a-inceput-razboiul-pentru-basarabia/

 

  1. Eroii Armatei Române au fost comemorați la Cimitirul Românesc de la Țiganca

La data de 22 iunie, a avut loc un omagiu de comemorare dedicat eroilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei, ocupată de trupele Armatei Roșii. Evenimentul a fost organizat în contextul împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire.

Evenimentul s-a desfăşurat la cimitirul eroilor români de la Țiganca, Republica Moldova, acolo unde începând cu ora 13:00 a avut loc o slujbă religioasă, la mănăstirea ”Eroii Neamului”. Au fost prezenţi români de pe ambele maluri ale Prutului, care au venit cu tricolor și purtând straie tradiționale.

https://10tv.md/2018/06/22/foto-eroiiarmateiromane-au-fost-comemorati-la-cimitirul-romanesc-de-la-tiganca/

 

  1. ONU a votat pentru RETRAGEREA trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Astfel, pentru acest proiect au votat 64 membri ai ONU, scrie realitatea.md.

https://10tv.md/2018/06/22/onu-a-votat-pentru-retragerea-trupelor-ruse-de-pe-teritoriul-republicii-moldova/

 

  1. O bibliotecă județeană din România și-a deschis a șasea filială în Rep. Moldova

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galați a inaugurat o nouă filială în Republica Moldova, în localitatea Speia.

http://infoprut.ro/50229-o-biblioteca-judeteana-din-romania-si-a-deschis-a-sasea-filiala-in-rep-moldova.html

 

  1. TIFF revine la Chișinău și transformă orașul în capitala filmului

Festivalul Internațional de Film Transilvania, cel mai mare festival de film din România, revine la Chișinău, în perioada 12-15 iulie.

Cele mai așteptate titluri ale anului, premiere, proiecții în aer liber și workshopurile dedicate cinefililor vor transforma Chișinăul, timp de patru zile, în capitala filmului. Cea de a III-a ediție TIFF Chișinău va fi găzduită de Cinematograful Odeon, scuarul Liceului „Gh. Asachi” și Cinema Buiucani.

https://www.timpul.md/articol/tiff-revine-la-chiinau-i-transforma-oraul-in-capitala-filmului-132188.html

 

  1. Peste 100 de participanți din România, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova se întrec la Festivalul Internaţional „Hermannstadtfest”

Pentru al șaselea an consecutiv, Sibiul găzduiește unul dintre cele mai mari și importante evenimente culturale din țară, Festivalul Internațional ”Hermannstadfest”. Concursul îi adună pe cei mai talentați copii din diferite județe ale țării. În acest an, lor li s-au alăturat vocaliștii din Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova. Peste o sută de participanți de la nouă până la 18 ani se întrec în două categorii, respectiv muzică ușoară și muzică populară. Festivalul este dedicat Centenarului Marii Uniri și promovează păstrarea tradiţiilor culturale, atât ale României cât şi ale altor popoare.

http://www.tribuna.ro/stiri/eveniment/peste-100-de-participanti-din-romania-ungaria-bulgaria-si-republica-moldova-se-intrec-la-festivalul-international-hermannstadtfest-136090.html

 

  1. Uniunea Europeană va extinde sancţiunile impuse Rusiei în urma anexării Crimeii

Liderii statelor membre UE vor extinde, săptămâna viitoare, sancţiunile impuse Rusiei în urma intervenţiei în Ucraina, acestea urmând să rămână în vigoare până la sfârşitul lunii ianuarie, au anunţat mai mulţi diplomaţi şi oficiali, informează site-ul agenţiei Reuters, scrie mediafax.ro

https://deschide.md/ro/stiri/externe/32868/Uniunea-European%C4%83-va-extinde-sanc%C5%A3iunile-impuse-Rusiei-%C3%AEn-urma-anex%C4%83rii-Crimeii.htm

 

  1. Maia Sandu şi Andrei Năstase îndeamnă cetăţenii să iasă la protest, duminică, 24 iunie

Protest de amploare în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Lidera PAS, Maia Sandu, şi primarul ales, Andrei Năstase, cheamă oamenii în stradă, duminică, ora 14, pentru a manifesta paşnic împotriva deciziei de invalidare a alegerilor locale din 3 iunie. La protest sunt chemaţi atât cetăţenii din Chişinău care au participat la scrutin, cât şi oamenii din raioane şi din diaspora, care-şi doresc o justiţie corectă şi echitabilă.

http://tvrmoldova.md/politic/maia-sandu-si-andrei-nastase-indeamna-cetatenii-sa-iasa-la-protest-duminica-24-iunie/

 

  1. Născuți odată cu România Mare, sărbătoriți de Centenar în Bistrița-Năsăud

În săptămâna 18-22 iunie, structurile județene ale Ministerului Afacerilor Interne din județul nostru i-au aniversat pe cei patru cetățeni care s-au născut în anul 1918 și care, în anul Centenarului Marii Uniri, sărbătoresc 100 de ani de viață.

https://www.timponline.ro/nascuti-odata-romania-mare-sarbatoriti-centenar-bistrita-nasaud/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ