27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România

0
130
  1. O nouă sărbătoare Națională peste Prut: 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România

Camera Deputaţilor din România a decis, marţi, ca ziua de 27 martie să fie declarată Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare naţională, iniţiatorul proiectului, deputatul PMP Eugen Tomac, susţinând că “uitarea istoriei este totuna cu trădarea”.

Guvernul României şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale iau măsurile necesare pentru ca, în data de 27 martie, drapelul României să fie arborat în conformitate cu prevederile Legii nr 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de căre autorităţile şi instituţiile publice”, potrivit Legii privind declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională, scrie Mediafax.

http://diez.md/2017/03/14/o-noua-sarbatoare-nationala-peste-prut-27-martie-ziua-unirii-basarabiei-cu-romania/

 

  1. Deputat român: „Singurul proiect de țară pe care îl mai poate avea România este reunirea celor două state”

Parlamentarii din Camera Deputaților au dezbătut astăzi proiectul de lege privind declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România – ca zi de sărbătoare naţională. În intervenţia din dezbaterile care au precedat votul, deputatul Partidului Mișcarea Populară, Constantin Codreanu le-a cerut colegilor parlamentari să înțeleagă că cetățenii din Republica Moldova aşteaptă semnale clare din partea României, atât pragmatice cât şi simbolice, privind interesul statului român pentru cel de-al doilea stat românesc.

http://independent.md/deputat-roman-singurul-proiect-de-tara-pe-care-il-mai-poate-avea-romania-este-reunirea-celor-doua-state/

 

  1. Scriitori basarabeni la Iaşi – Eugenia Bulat

Sâmbătă, 18 martie 2017, ora 12, la Muzeul Unirii Iaşi, vă aşteptăm la o întâlnire cu scriitoarea Eugenia Bulat de la Chişinău, eveniment ce se desfăşoară în cadrul proiectului “Scriitori basarabeni la Iaşi”, iniţiat de Asociaţia “Universul Prieteniei”.
Suntem onoraţi de participarea prof. univ.dr. Nicolae Creţu, a scriitorilor Horia Zilieru, Emilian Marcu, Valentin Talpalaru, Constantin Mănuţă, Vasile Fluturel – membrii USR, a conf. univ. dr. Diana Vrabie (Bălţi, Republica Moldova) şi a poetei Elena Mihalachi (Chişinău).

https://allevents.in/iasi/scriitori-basarabeni-la-ia%C5%9Fi-eugenia-bulat/1847258625498899#

 

  1. Istoria românilor, furată și profanată de regimul separatist de la Tiraspol

În lipsa unor valori naționale, autoritățile separatiste de la Tiraspol folosesc reprezentările grafice ale personalităților istorice românești pe bancnotele nerecunoscute. Istoricul Emil Dragnev crede că din punctul de vedere al Chișinăului folosirea acestor simboluri pe bancnotele transnistrene poate fi considerată ca profanare, iar regimul de la Tiraspol interpretează evenimentele istorice așa cum îi este convenabil.

http://moldnova.eu/ro/istoria-asa-cum-ii-convine-tiraspolului-bancnotele-transnistriei-promoveaza-personalitati-si-cetati-romanesti-13732.html/

 

  1. Conferinţă la Chişinău privind conflictul transnistrean

„Soluţii de dezvoltare a societăţii pe cele două maluri ale Nistrului” este numele evenimentului organizat în capitala Republicii Moldova de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, prin intermediul Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean. Printre participanţi se vor număra experţi de la Chişinău şi Tiraspol şi jurnalişti români. Ambasadorul României în Republica Moldova va ţine discursul de deschidere.

Proiectul „Dosarele conflictului transnistrean. Soluții pentru dezvoltarea societății pe cele două maluri ale Nistrului” este finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE) prin programul României de cooperare pentru dezvoltare (RoAid) și implementat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) – Centrul Regional pentru Europa și Asia Centrală.

http://www.digi24.ro/stiri/externe/moldova/conferinta-la-chisinau-privind-conflictul-transnistrean-686677

 

  1. Ce politician a propus introducerea LOTERIEI VIZELOR pentru românii din Republica Moldova

Geoană a venit cu aceasta propunere în cadrul şedinţei Comisiilor reunite de Politica Externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care s-a dezbătut situaţia relaţiilor dintre România şi Republica Moldova.

Prezent la discuţii, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a susţinut, în schimb, modificarea Legii cetăţeniei, în sensul eliminării cerinţei domiciliului obligatoriu pentru solicitanţii de cetăţenie.

http://www.evz.ro/loteriei-vizelor-moldova.html

 

  1. Meleșcanu: Atât România, cât și Croația au un interes deosebit pentru ancorarea irevocabilă a regiunii pe calea europeană

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a afirmat, marți, că România și Croația au un interes deosebit pentru „ancorarea irevocabilă și ireversibilă a regiunii pe calea europeană”, în cadrul unei declarații de presă comune cu vicepremierul și ministrul afacerilor externe și europene al Croației, Davor Ivo Stier.

https://www.agerpres.ro/politica/2017/03/14/melescanu-atat-romania-cat-si-croatia-au-un-interes-deosebit-pentru-ancorarea-irevocabila-a-regiunii-pe-calea-europeana-14-51-25

 

  1. Înfrățirea între localitățile din România și Republica Moldova, avantaj în alocarea de granturi

Gheorghe Ciobanu, expert în proiecte din municipiul Botoșani a prezentat primarilor, conducătorilor instituțiilor subordonate Consiliului raional Drochia și ai serviciilor deconcentrate oportunitățile Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Ședința de lucru a avut loc pe 10 martie, în incinta Consiliului raional Drochia.

http://infoprut.ro/46803-infratirea-intre-localitati-din-romania-si-republica-moldova-avantaj-in-alocarea-de-granturi.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ