28 iunie – zi de ocupaţie sovietică

0
136

Ziua de 28 iunie în Republica Moldova a fost declarată, prin decret prezidenţial, Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist, a anunţat joi, 24 iunie, la un briefing de presă preşedintele interimar al ţării, Mihai Ghimpu.

Pe întreg teritoriul Moldovei drapelele de stat vor fi coborâte în bernă, vor fi depuse flori la monumentele şi memorialele victimelor regimului totalitar comunist, toate autorităţile publice, organizaţiile şi intreprinderile vor renunţa la desfăşurarea acţiunilor distractive de masă iar la ora 10.00 va fi ţinut un moment de reculegere, transmite Info-Prim Neo.

De asemenea, în toate instituţiile de învăţământ şi în taberele de odihnă va fi declarată ora memoriei. Un alt articol al decretului prezidenţial stipulează ca Primăria municipiului Chişinău va demara procedurile de amplasare în Piaţa Marii Adunări Naţionale a unui monument în memoria victimelor regimului comunist, iar până la edificarea acestuia, Primăria va amplasa pe 28 iunie o piatră comemorativă.

În decret se stipulează că Rusia, ca succesor direct al Uniunii Sovietice, trebuie să-şi retragă urgent şi necondiţionat trupele armate de pe teritoriul Republicii Moldova.

Întrebat dacă s-a consultat cu ceilalţi lideri din AIE, înainte să semneze acest decret, Mihai Ghimpu a declarat că sunt unele aspecte care sunt discutate în comun, altele nu. „Acest decret l-am semnat în calitatea mea de preşedinte interimar, în conformitate cu atribuţiile mele constituţionale”, a menţionat preşedintele.

Luni, 28 iunie, va avea loc o şedinţă specială a Parlamentului, la care Mihai Ghimpu va propune deputaţilor spre aprobare Raportul Comisiei prezidenţiale pentru studierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova.

sursa: Info-Prim-Neo

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ