28 iunie 1940 – ziua neagra a României, inceputul ocupatiei sovietice, a comunizarii tarii, a genocidului comunist sau Holocaustului Rosu.

2
60

La 28 iunie 1940, zeci de mii de români au fost înfometaţi, deportaţi şi executaţi de ocupanţii sovietici.

La 28 iunie 2012 e timpul să cerem unirea pentru ei, pentru miiile de oameni care ies în stradă dincolo de Prut, pentru noi.
Joi, la ora 17 :30,
– Piaţa Victoriei (Bucureşti)
– ambasada Rusiei (Chișinău)

cranii-holocaustul rosu28 iunie 1940 – ziua neagra a României, inceputul ocupatiei sovietice, a comunizarii tarii, a genocidului comunist sau Holocaustului Rosu.

Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov – tratatul de neagresiune semnat la 23 august 1939 intre Germania si Uniunea Sovietica – si a Protocolului secret, ce împartea sferele de influenta intre cele doua puteri imperialiste, la 26 iunie 1940 URSS adresa României un ultimatum prin care cerea „inapoierea cu orice pret” a Basarabiei si cedarea partii de nord a Bucovinei. La 28 iunie, orele 11, guvernul roman comunica acceptarea dictatului, cerand sovieticilor prelungirea termenului de evacuare, de patru zile incepand cu data de 28 iunie 1940; sovieticii fixeaza finalul retragerii pentru 3 iulie 1940, ora 14.00, ora Moscovei.

3.776.309 locuitori si o suprafata de 50.762 km2 din trupul Romaniei au fost lasate prada furiei oarbe a hoardelor rusesti. La 29 iunie, tancurile rusesti acupa abuziv Tinutul Herta, pe langa Basarabia si Nordul Bucovinei.

Nordul Bucovinei, Tinutul Herta, nordul si sudul Basarabiei au fost incorporate, de catre Stalin, RSS Ucrainene.

La 2 august 1940 – RSSA Moldoveneasca – ce facea deja parte din componenta URSS – a fost impartita in doua: o parte a fost incorporata Ucrainei, cealalta a fost alipita restului Basarabiei anexate, constituind RSSA Moldoveneasca.

La 7 august 1940, a fost creata regiunea Cernăuti, prin alipirea părţii de nord a Bucovinei cu ţinutul Herţa şi cu cea mai mare parte a judeţului Hotin (Khotyn) din Basarabia.

Imediat dupa ocupatie a inceput exterminarea românilor: arestati, impuscati, torturati, deportati in Siberia, supusi foametei provocata de regimul bolsevic. Intre 1940 si 1950, conform recensamintelor oficiale efectuate de autoritatile rusesti, o treime din populatia romaneasca a disparut; de la 3.200.000 in 1940, au mai ramas doar 2.229.000 in 1950.

La 22 Iunie 1941 Armata Româna va trece Prutul, incepand eliberarea teritoriile pierdute, care vor scapa, pana in 1944, de jugul rusesc. In retragerea din Basarabia, armata rusa va aplica tactica distrugerii totale: 42 biserici, 28 scoli, 32 localuri ale unor institutii publice, 79 ale autoritatilor au fost dinamitate.

Alte sute de mii de victime se vor adauga in timp, alte mii de romani vor fi impuscati, torturati, jupuiti de vii, crucificati, arsi, aruncati in Nistru; jafuri, violuri, indendii, masacre, cruzimi inspaimantatoare ale Armatei a 14-a Ruse, ale gardistilor si cazacilor in timpul Razboiului din Transnistria din 1992. Proportii inspaimantatoare ale crimelor comunismului sovietic, si peste toate – deznationalizare, umilire, tortura psihica, rusificare fortata, destine sfărâmate

2 COMENTARII

 1. Blestemata zi de 28 iunie 1940 cand s-a declansat tragedia neamului romanesc este cantata in versuri de poetul nord bucovinean Vasile Tarateanu, un Erou al Neamului Romanesc „ce-nflacareaza stindarde”.
  Pentru aceasta poezie domnul consul Romeo Sandulescu l-a iertat. Poate il va ierta si doamna consul Tatiana Popa. Poate il va ierta si Neamul Romanesc.
  Dar nu-l va ierta fiica capitanului Ion Boros.
  Daca tot se cunoaste adresa fiicei lui Boros, poate ar fi crestineste ca Ministerul Afacerilor Externe, Presedintia Romaniei, Patriarhia Romana Institutul Cultural Roman sa organizeze o intalnire intre V. Tarateanu si fiica lui Boros de IERTARE A PACATELOR !
  Si poetul sa-si ceara iertare si POPORULUI ROMAN !
  Aceasta propunere este in atentia Doamnei Tania POPA care sa notifice Centralei printr-un raport consular aceasta dorinta a comunitatii romanesti din Regiunea Cernauti.

  28 iunie 1940

  de Vasile Tarateanu

  Esti visul spre mai bine
  Al parintilor nostri
  Si esti inceput de legenda,
  De cantec,
  De viata traita
  Fumos
  Ca-n povesti

  Tot ce a fost
  Perfid, impostura,
  Sadind intre oameni
  Invidie, ura,
  Tot ce a fost
  Fardelege amara,
  Starpit a fost
  sa nu mai rasara

  Esti visul spre mai bine
  Al parintilor nostri
  Si esti inceput de legenda
  De cantec,
  De viata traita
  Frumos
  Ca-n povesti

  Dreptatea prin tine-si cunoaste
  Implinirea
  Plaiul prin tine-si cunoaste
  Iubirea.
  Gandul prin tine-si cunoaste
  Taria
  Omul prin tine-si cunoaste
  Omenia.
  Esti visul spre mai bine
  Al parintilor nostri
  Si esti inceput de legenda
  De cantec de viata traita
  Frumos

LĂSAȚI UN MESAJ