28 iunie – Comemorarea ocupației sovietice

6
124
28 iunie, se împlinesc 71 ani de la cea mai neagra zi din istoria românilor basarabeni. La 28 iunie 1940 a început cea mai dureroasă perioadă pentru Basarabia. Dupa ce armata sovietică a trecut Nistrul, se încep represiunile împotriva populației locale. În mai puţin de un an, peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, aceasta reprezentînd 12.23% din populaţia Basarabiei interbelice. În total pierderi umane, uciși și deportați,  din 1940 pînă în 1964 se estimeaza la circa 1.505.000.
Pentru a comemora această zi tragică în Nisporeni, s-au adunat mai mulți membri ai grupului „Faptă nu Vorbă”. La monumentul lui Ștefan cel Mare s-au aprins lumînari în memoria ocupației sovietice.

6 COMENTARII

  1. Nu sunt deacord cu acest articol, pentru că este unionist, nu a fost 28 iunie 1940, ce-a mai grea zi doar a Basarabiei,nu e corect ce spuneți promovați interesele separat. 28 iunie 1940 este și a fost și o zi neagră pentru Romania Mare, la moment astăzi nu trebuie să fiți miloși doar pentru Romania de Est. Să privească toată Romania ca o pierdere imensă a teritoriilor sale, nu se simte acest lucur fraților !!! De aici trebuie să începem ….

  2. aceasta zi trebuia sarbatorita in amunodua tarile romanesti ca una de doliu national,sa stie si sa se perpetueze nedreptatea ce s-a facut cand din romania a fost rupta basarabia .

    doar sarbatorind adevarul istoric putem spera in viitor in refacerea dreptatii de care am fost privati

LĂSAȚI UN MESAJ