3 iunie, decretată zi de doliu naţional în Republica Moldova. Raed Arafat vine în R. Moldova. „Experţi şi procurori din România vor participa la anchetă”

0
111

 

 1. Dorin Chirtoacă a reacționat la tragicul accident aviatic SMURD: Percep asta ca fiind o jertfă pe altarul Unirii

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă a venit cu un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook în care își exprimă regretul cu privire la tragicul accident aviatic în care un elicopter SMURD s-a prăbușit în apropiere de localitatea Haragâș din Cantemir.

„Este oribil ceea ce s-a întâmplat. O tragedie care m-a lăsat fără cuvinte. Uneori zici că e blestem să nu meargă bine lucrurile între cele două maluri ale Prutului. Cei care au dorit să facă bine, să salveze încă o viață de om, după ani la rând și-au riscat viața salvând vieți omenești, nu au avut cum să se salveze pe ei înșiși. Personal percep ceea ce s-a întâmplat ca fiind o jertfă pe altarul Unirii, pe altarul reîntregirii neamului românesc sau cel puțin a integrarii europene a Republicii Moldova”, scrie edilul pe Facebook.

http://unimedia.info/stiri/Dorin-Chirtoaca-a-reacionat-la-tragicul-accident-aviatic-SMURD-Percep-asta-ca-fiind-o-jertfa-pe-altarul-Unirii-115931.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

 

 1. 3 iunie, decretată zi de doliu naţional în Republica Moldova

3 iunie este zi de doliu naţional în Republica Moldova. Preşedintele Nicolae Timofti a semnat în această seară decretul prin care ziua mâine a fost declarată zi de doliu în legătură cu prăbuşirea elicopterului SMURD în raionul Cantemir, tragedie soldată cu patru morţi.

http://jurnal.md/ro/social/2016/6/2/3-iunie-decretata-zi-de-doliu-national-in-republica-moldova/

 

 1. Cum au ajuns elicopterele SMURD să efectueze misiuni în Republica Moldova

România și Republica Moldova au un acord de colaborare în domeniul situațiilor de urgență, care prevede și misiuni comune cu elicoptere SMURD.

Cele două țări au semnat acest protocol în 21 februarie 2014, în cadrul unui acord mai larg de colaborare transfrontalieră între România, Republica Moldova și Ucraina.

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Cum+au+ajuns+elicopterele+SMURD+sa+efectueze+misiuni+in+Republic

 

 1. Raed Arafat vine în R. Moldova. „Experţi şi procurori din România vor participa la anchetă”

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din România, Raed Arafat, vine în R. Moldova, după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit în raionul Cantemir, în timp ce se afla în exercițiul funcțiunii.

Acesta a precizat că, dat fiind că elicopterul s-a prăbuşit în R. Moldova, autorităţile de aici vor conduce ancheta. Vor participa însă la investigaţii şi experţi în aviaţie, reprezentanţi ai MAI şi procurori români.

Raed Arafat a declarat pentru digi24.ro că, pe moment, este plecat la întâlnirea şefilor protecţiei civile din Europa, dar întrerupe totul și vine în R. Moldova.

http://www.ziarulnational.md/raed-arafat-vine-in-r-moldova-experti-si-procurori-din-romania-vor-participa-la-ancheta/

 

 1. Ambasadorul Romaniei in Moldova, Marius Lazurca: Emotia e foarte puternica la Chisinau. SMURD e cel mai important vector de imagine pentru Romania, salveaza vieti

Accidentul din Republica Moldova, cu un elicopter SMURD prabusit si cei patru membri ai echipajului morti, a starnit „o emotie vie” peste Prut, a declarat pentru HotNews.ro ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca. „SMURD este cel mai important vector de imagine al Romaniei in Moldova”, a spus Lazurca.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21047506-ambasadorul-romaniei-moldova-marius-lazurca-emotia-foarte-puternica-chisinau-smurd-cel-mai-important-vector-imagine-pentru-romania-salveaza-vieti.htm?nomobile=

 

 1. Moldova şi România intensifică eforturile de prevenire a fraudelor vamale

Serviciul Vamal al Republicii Moldova (SVRM) organizează un seminar dedicat promovării bunelor practici şi schimbului de experienţă în domeniul vamal în colaborare cu Direcţia Generală a Vămilor (DGV).
Potrivit agendei evenimentului, desfăşurat în perioada 2-3 iunie, la Piatra-Neamţ, reprezentanţii autorităţilor vamale vor prezenta principalele categorii de fraude şi iregularităţi constatate la frontiera comună şi vor realiza schimburi de informaţii privind metodele de evaluare a eficienţei criteriilor de risc pentru diverse categorii de bunuri sau mărfuri care tranzitează frontiera, se arată într-un comunicat trimis redacţiei.
http://www.bursa.ro/-moldova-si-romania-intensifica-eforturile-de-prevenire-a-fraudelor-vamale-299280&s=international&articol=299280.html

 

 1. „Patru clase româneşti”

Peste 400 de profesori, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ din România, au stabilit înfrăţiri şi au semnat acorduri de parteneriate educaţionale cu instituţii de învăţământ din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la 31 mai curent la festivitatea de încheiere a anului școlar, „Ultimul sunet”, în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova. „Ne unim, instituţie de învăţământ cu instituţie de învăţământ, primărie cu primărie, om cu om. Astfel, îi vom forţa pe mai-marii noştri să accepte că unica soluţie este UNIREA. Doar aşa viitorul o să sune bine”, a spus pentru JURNAL de Chişinău liderul Platformei Unioniste „Acţiunea 2012”, George Simion.

http://www.jc.md/patru-clase-romanesti/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ZiarJurnalDeChisinau+%28Jurnal+de+Chi%C5%9Fin%C4%83u%29

 

 1. Doi scriitori din R. Moldova, LAUREAȚI ai unor premii IMPORTANTE din România

Doi literați basarabeni sunt laureați ai Premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe 2015. Este vorba de traducătorul Leo Butnaru și poeta Maria Pilchin.

Leo Butnaru a primit Premiul pentru Traduceri pentru volumul „Panorama poeziei avangardei ruse”, apărut la Editura „Tipo Moldova”. Iar Mariei Pilchin i s-a decernat Premiul „Mircea Ciobanu” pentru volumul „Poeme pentru Ivan Gogh”, apărut la Editura „Paralela 45”.

Premiul Național pentru Literatură a fost acordat cunoscutului scriitor român Mircea Cărtărescu.

http://www.ziarulnational.md/doi-scriitori-din-r-moldova-laureati-ai-unor-premii-importante-din-romania/

 

 1. Directorul unul liceu din Chișinău, decorat de președintele Iohannis

Directorul Liceului de Creativitate şi Inventică „Prometeu-Prim”, Aurelian Silvestru, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofițer, categoria F – „Promovarea Culturii”.

http://infoprut.ro/44250-directorul-unul-liceu-din-chisinau-decorat-de-presedintele-iohannis.html

 

 1. Monumentul celor trei martiri va reveni în Parcul Catedralei

Acum trei săptămâni, Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind edificarea Monumentului celor trei martiri în Chișinău. E un monument care se află în chinurile facerii de mai mulți ani. Nu din cauza lipsei de bani, dar din cauza conflictelor din Consiliul Municipal din Chișinău.

Iulian Rusanovschi a precizat că după publicarea Hotărârii Guvernului în Monitorul Oficial, va depune actele necesare pentru obținerea certificatului de urbanism. Monumentul este deja realizat în proporție de 60 la sută. Basoreliefurile vor fi turnate în bronz de către artistul Grigore Băț, iar postamentul va fi făcut din piatră de Cosăuți de Veaceslav Lozan. „Eu sunt aproape convins că monumentul va apărea anul acesta. Dar mai este nevoie de eforturi mari. Restabilirea unui monument nu e un proces simplu, trebuie să respectăm dimensiunile originale”, explică avocatul.

http://www.timpul.md/articol/monumentul-celor-trei-martiri-va-reveni-in-parcul-catedralei-93241.html

 

 1. Filiala din Rep. Moldova a TVR, donație pentru elevii liceelor și gimnaziilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Elevii liceelor și gimnaziilor cu predare în limba română din stânga Nistrului au primit o donaţie de cărți din partea filialei din Republica Moldova a Televiziunii Române. De asemenea, au fost donate şi 500 de cărţi pentru copii, semnate de Sergiu Botezatu.

http://infoprut.ro/44259-filiala-din-rep-moldova-a-tvr-donatie-pentru-elevii-liceelor-si-gimnaziilor-cu-predare-in-limba-romana-din-regiunea-transnistreana.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ