3 martie 1918: Zemstva din Bălți vota Unirea Basarabiei cu România

0
185
Basarabia Eminescu
  1. Delegație din Republica Moldova, în vizită la CJ Botoșani

Discuțiile s-au axat pe intenția Municipalității din Bălți de a stabili un cadru general de colaborare cu Județul Botoșani, prin încheierea unui acord de parteneriat care să stea la baza viitoarelor proiecte comune ce vor fi dezvoltate de cele două entități administrative-teritoriale în cadrul oferit de Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. De asemenea, au fost trecute succinct în revistă prioritățile acestui program de finanțare și s-au discutat propuneri de proiecte atît ale Municipiului Bălți cât și ale Județului Botoșani.

http://www.somaxtv.com/delegatie-din-republica-moldova-in-vizita-la-cj-botosani/

 

  1. Rezultatele concursului ICR pentru publicațiile culturale din Republica Moldova

Institutul Cultural Român sprijină și pe parcursul anului 2017 apariția a 13 publicații culturale în limba română din Republica Moldova, transmite ICR pe site-ul său, preluat de Romanian Global News.

Proiectele revistelor au fost evaluate de către o comisie de experţi independenţi, în cadrul concursului de proiecte organizat de ICR, în perioada 22-24 februarie a.c.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/diverse-sport/24162-rezultatele-concursului-icr-pentru-publicaiile-culturale-din-republica-moldova.html

 

  1. Omagiu adus atemporalului Ion Creangă

Scriitori și alți oameni de artă din Republica Moldova au celebrat 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă. Miercuri, pe 1 martie, în incinta Muzeului de Literatură „Mihail Kogălniceanu” s-a discutat despre „Actualitatea lui Ion Creangă”.

Directorul muzeului, Vasile Malanețchi a prezentat expoziția cu tematica scriitorului și a menționat că Ion Creangă a fost și va rămâne actual ca și Mihai Eminescu. „Cine dintre alți scriitori, chiar și clasici, contemporani a servit ca motiv de inspirație pentru atâtea opere de artă plastică, cum este cazul lui Ion Creangă? Avem portrete în ulei, avem grafică de carte, sculptură. Puteți vedea câteva scene la filmul „Se caută un paznic” făcute de Vasile Covrig”.

http://www.timpul.md/articol/omagiu-adus-atemporalului-ion-creanga-105808.html

 

  1. ” Fabricat în Republica Moldova”, la Ploieşti

Zeci de firme de peste Prut vor fi prezente la Ploiești, la finalul lunii aprilie, în cadrul expoziției „Fabricat în Republica Moldova”.  Vor fi prezente peste 100 societăţi din toate domeniile, precum și reprezentanții administrației centrale și locale. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Prahova, Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, Camera de Comerț a Republicii Moldova și Camera de Comerț a României.  Întreaga acţiune a fost pusă în practică de vicepreședintele Consiliului Județean Prahova, Ludmila Sfîrloagă, după vizita la Ploiești a delegației Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. ” Ne primim fraţii acasa cu drag” a spus vicepreşedintele CJ Prahova.

https://www.republikanews.ro/fabricat-republica-moldova-la-ploiesti/

 

  1. 3 martie 1918: Zemstva din Bălți vota Unirea Basarabiei cu România

Judeţul Bălţi a fost primul din Basarabia care s-a pronunţat, pe 3 martie 1918, în favoarea unirii Basarabiei cu România.

http://infoprut.ro/46725-3-martie-1918-zemstva-din-balti-vota-unirea-basarabiei-cu-romania.html

 

  1. Oficial rus recomandă revenirea la ”chirilița moldovenească”. Planul ”Moldova nu e România” a rămas orfan

Autorii planului propagandistic ”Moldova nu e România” fie nu dau nici un semn de viață, fie răspund ironic și prin aluzii la întrebările privind implicarea lor în proiectul ”fabricii de trolli” pro-ruși de la Chișinău scos la iveală de hackerii ucraineni.

Menționăm că hackerii ucraineni au anunțat că au spart computerul belarusului Oleksandr Usovski, implicat în organizarea mai multor acțiuni antiucrainene în Polonia și alte țări din Europa de Est. Astfel, au fost publicate două documente găsite în computerul belarusului: „Moldova nu e România” și „Ucraina nu este UE”. Documentul care se referă la Republica Moldova prevede crearea unei „fabrici de trolli” care ar lansa mai multe direcții de propagandă pentru a apropia țara de Rusia și pentru ca România să fie văzută drept inamic.

http://moldnova.eu/ro/oficial-rus-recomanda-revenirea-la-chirilita-moldoveneasca-planul-moldova-nu-e-romania-ramas-orfan-13556.html/

 

  1. ROMANIA incepe sa fie din ce in ce mai ATRACTIVA pentru TURISTII STRAINI

Totusi, turistii din America de Sud au inregistrat cea mai mare crestere, de 71,4% fata de ianuarie 2016, pana la circa 1.200. Cei mai multi turisti au venit in ianuarie din Germania (14.848), Israel (14.362), Italia (14.348) si Republica Moldova (9.621). Numarul de innoptari, un indicator cheie in sectorul turistic, a crescut in ianuarie cu 8,5%, la 1,24 milioane.

http://www.mondonews.ro/romania-incepe-sa-fie-din-ce-in-ce-mai-atractiva-pentru-turistii-straini/

 

  1. Mama Maria

În aceste zile se vorbește mult de la tribune, în fața camerelor de luat vederi, pe rețele de socializare despre sacrificiul celor care și-au pierdut viața în 1992 apărând R. Moldova de invazia armatei rusești. Politicienii nu-și dau ghes să critice ori să laude patriotismul tinerilor care și-au jertfit atunci viața, să adreseze condoleanțe rudelor. La marginea satului Molovata Nouă, Dubăsari, locuiește o pensionară care a avut doi feciori. Cel mai mare a fost imobilizat la pat de la vârsta de 12 ani, în urma unei intervenții chirurgicale nereușite, iar mezinul a decedat la război. Chiar dacă are un fecior jertfit la ”temelia libertății statului”, la rugămințile femeii, de a i se acorda un cărucior pentru fiul bolnav, pe care este nevoită zilnic să-l ridice de patru, cinci ori, este ignorată.

http://www.jc.md/mama-maria/

 

  1. Eveniment romanesc peste Ocean: Cum a ajuns martisorul romanesc sa fie purtat si de americani

Sarbatoare traditional romaneasca, Martisorul a inceput sa fie cunoscut si peste ocean. Cantareata de origine romanca Abigail Budak se ocupa personal ca snurul impletit cu fir alb si fir rosu sa fie purtat in piept si de catre americani.

 

http://radio.bzi.ro/eveniment-romanesc-peste-ocean-cum-a-ajuns-martisorul-romanesc-sa-fie-purtat-si-de-americani-foto-video-18037

 

 

  1. Mircea Druc: Podul de sânge și mass-media (lV)

 

Impostorii și fariseii, cei care au dezmembrat RSSM și, la 27 august 1991, nu au votat independența Republicii Moldova, sunt acum „moldoveniști” și „stataliști” agresivi. Deștepții de ei, cu simțul umorului, m-au decorat, în bătaie de joc, cu medalia: „Pentru victoria asupra propriului popor”. Inscripția în rusă: „Fostul premier al Republicii Moldova nu recunoaște statalitatea țării lui Ștefan cel Mare”.

 

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/analize-interviuri/24167-2017-03-03-10-53-52.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ