6 mai în istorie: Se unesc Țările Române. 27 de ani de la primul Pod de Flori peste Prut

0
80
  1. 6 mai în istorie: Se unesc Țările Române
  2. Mihai Viteazu cucerește Moldova, realizând prima unire politică a celor trei Țări Române.

1990: „Podul de flori” de peste Prut – prima deschidere a frontierelor dintre România și actuala Republica Moldova.

http://romanialibera.ro/aldine/calendar/6-mai-in-istorie–se-unesc-tarile-romane–francezii-inaugureaza-turnul-eiffel-448281

 

  1. 27 de ani de la primul Pod de Flori peste Prut

Acum 27 de ani, pe 6 mai 1990, a avut loc primul Pod de Flori peste Prut. Locuitorilor din România li s-a permis în ziua respectivă, între orele 13:00 şi 19:00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără paşaport şi viză, şi invers, cetăţenilor din Moldova să treacă fără viză specială în România. În acest sens au fost create, de-a lungul frontierei de 700 de kilometri de pe Prut, opt puncte de trecere, relatează Radio Moldova Actualităţi.

http://www.allmoldova.com/ro/news/27-de-ani-de-la-primul-pod-de-flori-peste-prut

 

  1. Regele Ferdinand I, de veghe la Nistru

După 80 de ani de la ridicarea, în anul 1937, în satul Țepilova din raionul Soroca, a bustului în bronz al Regelui Ferdinand I al României, monumentul a fost refăcut și dezvelit sâmbătă, 6 mai.

http://infoprut.ro/47142-regele-ferdinand-de-veghe-la-nistru.html

 

  1. Manifestări culturale românești de Ziua Europei

În 9 mai, Ziua Europei, se celebrează congruența de idealuri și aspirația spre unitate în țările din Europa. Ca simbol al cooperării între națiunile europene, clusterul EUNIC Portugalia organizează un Concert la cele șase orgi de la Bazilica Palatului Național din Mafra. Ludger Lohmann (Germania), Reinhard Jaud (Austria), Roberto Antonello (Italia), João Vaz (Portugalia), Steffen Schlandt (România) și Juan de la Rubia (Spania) vor cânta la cele șase orgi. Pe lângă piesele cântate împreună, programul va include și o intervenție solo a fiecărui organist, cu câte o piesă specifică fiecăreia dintre cele șase țări. Concertul se va încheia cu o prelucrare pentru șase orgi a Imnului Europei (pe muzica lui Ludwig van Beethoven pentru Odă Bucuriei de Friedrich von Schiller, din Simfonia a IX-a).

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău vă invită duminică, 7 mai 2017, cu începere de la ora 18.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, la un concert festiv dedicat Zilei Europei. Evenimentul este organizat de Ambasada României în Republica Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi se desfășoară în cadrul Turneului Internațional al Laureaților Concursului Național de Compoziție și Interpretare Muzicală „Mihail Jora”.

https://www.dcnews.ro/manifestari-culturale-romane-ti-de-ziua-europei_542109.html?

 

  1. Sistemul mixt a fost votat de: 41-democrați, 22-socialiști, 10-populari și un neafiliat

Modificarea sistemului electoral prin introducerea sistemul de vot uninominal a fost inclus pe neașteptate pe ordinea de zi a ședinței de ieri a Parlamentului. Liberalii au spus că proiectul nu a fost discutat în comisii și au părăsit sala în semn de protest. Comuniștii nici nu au participat la ședința de ieri, fiind ocupați de mai multe evenimente festive, iar dintre liberal-democrați în Parlament a fost prezent doar Iurie Țap. Împotriva uninominalului au „luptat” doar socialiștii care au venit cu propunerea de a examina în cadrul ședinței și a proiectului său cu privire la introducerea sistemului mixt.

http://www.timpul.md/articol/sistemul-mixt-a-fost-votat-de-41-democrai-22-socialiti-10-populari-i-un-neafiliat-108971.html

 

  1. Sturza: Modificarea sistemului de vot NU va primi avizul favorabil al Comisiei de la Veneţia. UE ar putea reintroduce vizele

Fostul premier Ion Sturza a reacționat pe pagina sa de Facebook la votul de vineri, 5 mai, din parlament privind proiectele de modificare a sistemului electoral, aflate în procedură legislativă. Este vorba despre proiectul democraților privind votul uninominal și cel al socialiștilor care propun un sistem mixt, ambele votate vineri în prima lectură.

http://www.timpul.md/articol/sturza-modificarea-sistemului-de-vot-nu-va-primi-avizul-favorabil-al-comisiei-de-la-venetia–ue-ar-putea-reintroduce-vizele-108968.html

 

  1. Merkel: Situația din R. Moldova ridică întrebări în Bulgaria și România

NATO trebuie să răspundă la noua situație de securitate: la anexarea Crimeii, ciocnirile în estul Ucrainei. Iar situația din Republica Moldova ridică întrebări mai ales în Bulgaria și România. Declarațiile în acest sens au fost făcute de cancelarul german, Angela Merkel, în podcastul său săptămânal, publicat astăzi pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin, transmite Agora.

http://agora.md/stiri/31928/merkel-situatia-din-r–moldova-ridica-intrebari-in-bulgaria-si-romania

 

  1. Românii de dincolo de Tisa își redescoperă identitatea națională: Încălzirea relațiilor dintre România și Ucraina a schimbat soarta românilor din Maramureșul voievodal

Într-un orășel din Ucraina există primar român, Consulat al României, liceu, școli și biserici românești, străzi care poartă numele unor poeți români, iar Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu au statui în centrul localității.

Orașul Slatina din Maramureșul de dincolo de Tisa ar putea fi un adevărat cartier secret al orașului Sighetu Marmației. Acest cartier nu apare pe nicio hartă a României dintr-un motiv simplu: se află în Ucraina.

http://www.romanialibera.ro/special/reportaje/romanii-de-dincolo-de-tisa-isi-redescopera-identitatea-nationala–incalzirea-relatiilor-dintre-romania-si-ucraina-a-schimbat-soarta-romanilor-din-maramuresul-voievodal—reportaj-447698

 

  1. Programul Festivalului “Zilele Teatrului “Matei Vișniec”

Teatrul Municipal „Ma­tei Vișniec” Suceava, sub patronajul Ministerului Culturii în cadrul programului „Orașe Eu­ro­pene”, organizează în perioada 15 mai – 21 mai 2017  prima ediție a Zilelor Teatrului „Matei Vișniec”.

Ediția 2017 vine cu 12 spectacole montate în România și Republica Moldova, de teatre și companii teatrale din București, Chișinău, Oradea, Deva și Sf. Gheorghe.

http://www.obiectivdesuceava.ro/local/programul-festivalului-zilele-teatrului-matei-visniec/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ