Mămăliga de la Chişinău

0
64

Ministrul de Externe al României, Mihai Răzvan Ungureanu, referindu-se la provocarea rusească cu „delegaţia de moldoveni din România”, a spus că nu are de gând să comenteze şi să analizeze „fanteziile politice” ale lui Voronin. E o replică diplomatică, în spiritul political correctness, dar suficient de sugestivă dată unui politician cu grave tulburări de imaginaţie. După această diversiune, relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău vor intra şi mai adânc în zona incertitudinilor şi a involuţiilor.

Este de aşteptat ca preşedintele român, sub presiunea opiniei publice româneşti, dar şi a realităţilor, să-şi modifice comportamentul faţă de fostul său „prieten” de la Chişinău şi să devină mai prudent în „materie” de amiciţii, să abordeze mai pragmatic, mai documentat şi mai diferenţiat situaţia din R. Moldova. E timpul ca şi la Bucureşti să se înţeleagă că „fanteziile politice” şi tulburările de imaginaţie ale lui Voronin sunt provocate şi stimulate de Rusia şi sunt destinate nu numai „consumului intern”… În această zonă geopolitică nimic nu se întâmplă… întâmplător. Folosind oamenii lor, ruşii pot da o mână de ajutor nu numai secuilor din vest, ci şi moldovenilor din estul României, ca să-şi „tragă” şi ei o mică autonomie, fie, deocamdată numai… culturală.

Astfel, Voronin nu sare de capul lui la gâtul unei ţări membră a NATO şi a UE. Voronin este instrumentul politicii imperiale ruseşti în această zonă. Tot „naţionalismul” lui „moldovenesc” este o perdea de fum. Ţinta lui e alta: să le ajute ruşilor să se fixeze pe vecie la Nistru, pe frontiera de vest a NATO şi UE. Iar ca prezenţa ruşilor aici să nu fie tulburată şi ameninţată de nimeni şi de nimic, sarcina lui Voronin este să ducă la capăt sinistra operă rusească de imbecilizare a moldovenilor, începută în perioada primului mandat.

Oricâtă fantezie rusească are Voronin, el se înşală amar crezând că basarabenii, în masă, sunt o turmă nesimţită. Nefiind basarabean, el nu are cum înţelege că, aşa cum sunt ei, bătuţi în cap de o istorie vitregă, mutilaţi etnic şi lingvistic, basarabenii sunt, totuşi, români, iar sufletul românului e un imperiu plin de mistere. E greu să prognozezi cum se va manifesta sufletul basarabeanului când îi va crăpa răbdarea. Iar premisele pentru asta sunt: un mediu social-politic în continuă degradare, o alianţă de guvernământ roş-oranj mafiotizată, care asigură interesele ruseşti în Basarabia, dar nu interesele naţionale, degringolada moravurilor elitei de la conducere, corupţia instituţionalizată, sărăcia, depopularea satelor, rusificarea oraşelor, demolarea sistemului naţional de învăţământ, monopolizarea tuturor resurselor mediatice ş.a.m.d.

Amintesc despre toate acestea în contextul afirmaţiei unui coleg din România despre aceea că în 1989 a explodat mămăliga la Bucureşti şi că la Chişinău e multă mămăligă…

E adevărat, e multă, dar îi vine şi ei rândul să explodeze…

Sursa: Timpul

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ