70 de ani de la intrarea României în al doilea război mondial

11
438

Astăzi au trecut 70 de ani de la anunţul de la ora 02:20 cand mareşalul Antonescu (sau Conducatorul cum îi zicea lumea la acea vreme, un titlu pe care el însuşi şi l-a asumat) a spus celebrele cuvinte „Ostaşi vă ordon treceţi Prutul!”

11 COMENTARII

 1. Au fost de partea noastră francezii, pâna când i-au cotropit germanii. Pâna in ziua in care a cazut Franţa, a existat Romania Mare, dupa doar cateva zile de la caderea Franţei, Rusia a prezentat ultimatumul Romaniei. Au urmat cele 2 „premii” de la Viena, in care Romania Mare a mai pierdut Cadrilaterul si 1/3 din Transilvania.
  Momentul de acum 70 ani a fost in niste imprejurari foarte crâncene pentru statul Român, alta variantă decât alianţa cu germanii nu exista. După medieriile de la Viena, Germania a garantat graniţele de atunci ale României, un lucru foarte important, pentru că Stalin avea planuri sa mai ia cu forţa din teritoriul României.
  In 1943 când soarta razboiului era deja destul de uşor de anticipat, au existat tentative de a negocia o pace separată cu puterile aliate (Anglia, America) dar acestia i-au consiliat pe români sa facă pacea direct cu Rusia şi cu Stalin.. un lucru pe care Antonescu, si toţi oamenii de stat de atunci au zis că nu e posibil în condiţii acceptabile pentru statul Român.

  • da au existat cateva incercari de a face pace daca nu ma insel au fost realizate prin turcia….ce ma nedumereste este pasivitatea patologica a guvernului romaniei la ultimatumul dat de u.r.s.s in chestiunea basarabiei
   cred ca puteam fi priviti altfel daca aparam basarabia cu arma atunci…. poate aveam ca aliat chiar germania…cine poate sti?

   • Conjunctura politica si militara in care se afla Romania atunci nu dadea nicio sansa Romaniei in cazul in care ar fi ales sa lupte pentru apararea Basarabiei. Ungaria astepta la „cotitura” sa puna mana pe Ardeal, Bulgaria abia astepta sa ne vada „in corzi”, ca era peste noi sa ia Dobrogea… Unde mai pui ca rusii batusera palma cu nemtii asupra bucatii de placinta ce urma sa si-o revendice! Germania nu se „alia” cu Romania decat daca avea vreun interes personal, nu de dragul dreptatii sau al romanilor. Iar petrolul romanesc tare bun a fost pentru tancurile germane… 🙁 Pacat de noi, romanii, ca formam un popor aflat la rascruci de interese ale „smecherilor”. Acum, iata, se repta povestea: Rusia si Germania hotarasc ele pentru noi (vezi Transnistria), ca si in trecut, vazandu0si propriile interese, ca doar noi suntem prea prosti sa fim in stare sa ne hotaram singuri soarta. Avem nevoie de „tatuci” care sa ne spuna ce si cum sa facem. :((

  • Tu de ce crezi? Pentru a-i impinge cat mai departe pe rusi de granitele Romaniei, pentru a-si respecta angajamentele fata de Germania (doar nu crezi ca Hitler ar fi spus: A, ok, de la Nistru incolo nu este pamant romanesc, asa ca va inteleg daca nu vreti sa mergeti mai departe si sa ne sprijinti in campania noastra impotriva rusilor si va multumim ajutorul pe care ni l-ati dat sa ii scoatem pe rusi de pe pamantul vostru…). Cand s-a intors „roata”, pana unde au ajuns rusii in Europa??? De ce nu s-au oprit acolo unde se termina, daca nu Rusia, macar teritoriul Imperiului Tarist? Sunt reguli militare iin caz de conflict. Antonescu sau Romania (romanii) nu au avut niciodata ganduri de cuceriere a altor teritorii straine, in ideea de a le „face” romanesti, sau de a le include in Romania Mare. A fost doar…tactica militara de razboi.

  • nu stiu ce reguli militare exista ..stiu doar ca atunci cand cineva mai puternic te loveste …cand ai ocazia trebuie sa il lovesti…dar atat de bine incat sa nu mai prezinte un pericol niciodata
   si inca ceva sunt de acord cu ce spune domnul UnEscu

 2. Iata cum suna Ordinul de zi al comandantului Ion Antonescu:

  „OSTAŞI, Vă ordon: treceţi Prutul! Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Desrobiţi din jugul rosu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre. […]

  Să luptati pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.

  Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru.

  OSTAŞI, Izbanda va fi a noastră. La luptă. Cu Dumnezeu înainte!”

  Asadar, generalul a specificat foarte clar ce ii interesa pe romani: „Să luptati pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.” Nici urma de alte pretentii teritoriale decat ceea ce era (si este inca!) romanesc, ce ne-a fost luat cu de-a sila in 1812 si apoi in 1940!

  • generalul a fost un om care si-a asumat o mare raspundere intr-o perioada foarte grea
   partidele politice de la data respectiva nu au vrut sa-si asume nimic dar..au dat dovada de lasitate (vezi 23 august)ulterior actionand dupa principiul,,nici usturoi nu am mancat nici gura nu-mi miroase,,si au venit bolsevicii(cei cu ochii oblici precum spunea un bunic scoteau manometrele de la sonde si mergeau pe strazi cu ele de gat atarnate)care au dat si in,,stanga,,si in,,dreapta,,

LĂSAȚI UN MESAJ