77 de ani de ocupaţie sovietică// Unioniştii îşi unesc eforturile în jurul unui singur ideal – Unirea cu România

0
132
  1. 77 de ani de ocupaţie sovietică// Unioniştii îşi unesc eforturile în jurul unui singur ideal – Unirea cu România

Vorbind despre ziua tragică de 28 iunie, unioniștii din consideră această zi ca fiind una de doliu pentru națiunea română.

„E o zi neagră pentru istoria neamului nostru românesc. E ziua când am fost rupţi de la trupul Patriei – Mamă şi am fost forţaţi să vorbim o altă limbă şi să ne supunem unui regim dictatorial. La 77 de ani de la ocupaţia sovietică trebuie să demonstrăm că suntem uniţi şi vom depune toate eforturile pentru a reveni la hotarele noastre istorice”, a declarat Vlad Bileţchi, preşedinte ODIP.

„Este ziua ocupației sovietice și suntem obligați să ne trezim”, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, Boris Volosatîi, director al Liceului Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău.

https://libertv.md/actualitati/77-de-ani-de-ocupatie-sovietica-unionistii-isi-unesc-eforturile-in-jurul-unui-singur-ideal-unirea-cu-romania

 

  1. Un partid solicită desecretizarea dosarelor comunismului și proces public împotriva crimelor comunismului

Partidul Unității Naționale (PUN) a lansat astăzi un apel public către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova de a întreprinde acțiuni concrete în vederea comemorării zilei de 28 iunie 1940, când URSS a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța.

„Azi, 28 iunie 2017, când se împlinesc 77 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS, Partidul Unității Naționale comemorează o dată neagră în istoria recentă a acestui teritoriu – ocupația sovietică a Basarabiei. La 28 iunie 1940 tancurile sovietice au invadat Basarabia, aducând cu ele ideologia comunistă, deportări și foamete organizată, acte de etnogenocid, care au răpit viețile a sute de mii de români basarabeni.
PUN condamnă ieșirile disproporționate ale președintelui Dodon, care neagă adevărul istoric și se afișează în calitate de exponent al Rusiei, sfidând interesul național și trădându-și propriul neam.

https://libertv.md/politica/un-partid-solicita-desecretizarea-dosarelor-comunismului-si-proces-public-impotriva-crimelor-comunismului

 

  1. Constantin Codreanu: “28 iunie – moment de reflecție istorică orientată către viitor. Să reintegrăm Basarabia în spațiul ei național și politic firesc din care a fost smulsă cu forța în 1940”

‘Mâine se împlinesc 77 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când aproximativ 4 milioane de cetățeni ai României, în cea mai mare parte etnici români, din județele Bălți, Cahul, Cernăuți, Cetatea Albă, Dorohoi, Hotin, Ismail, Lăpușna, Orhei, Rădăuți, Soroca, Storojineț și Tighina — un total de 50.762 kilometri pătrați — s-au pomenit sub ocupația fostei URSS, urmare a ultimatumurilor din 26 și 27 iunie 1940. Acestea puneau în practică prevederile Protocolului adițional secret al odiosului Pact semnat de Berlin și Moscova și intrat în istorie cu numele de Ribbentrop-Molotov.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/politic/25119-2017-06-28-07-21-48.html

 

  1. Reactia presedintelui Republicii Moldova, dupa ce Basescu l-a numit „pudelul lui Putin”. „Este un mare pericol pentru tara”

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni dimineata ca prezenta lui Basescu in politica moldoveneasca ar reprezenta un mare pericol pentru tara.

Administratia prezidentiala ”ii tine cu piept” greu fostului presedinte roman in dosarul retragerii cetateniei sale moldovenesti prin decret prezidential de la Chisinau, transmite Deschide.md, conform news.ro.

http://stirileprotv.ro/stiri/international/reactia-presedintelui-republicii-moldova-dupa-ce-basescu-l-a-numit-pudelul-lui-putin-este-un-mare-pericol-pentru-tara.html

 

  1. 48 de universităţi din România îşi deschid porţile pentru moldoveni. Câte locuri sunt disponibile

48 de universităţi din România îşi deschid porţile, în acest an, pentru absolvenţii de liceu din Republica Moldova. Ministerul Educaţiei din statul vecin a pus la bătaie 2.800 de locuri cu şi fără burse.

Tinerii moldoveni pot opta pentru studii în una din cele 12 universităţi din Bucureşti.

http://www.publika.md/48-de-universitati-din-romania-isi-deschid-portile-pentru-moldoveni-cate-locuri-sunt-disponibile_2972941.html

 

  1. DECLARAȚIA PNL: Igor Dodon încalcă grav Constituția și prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului

Recent, dar și cu timp în urmă, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în lipsa capacităților de a-și exercita atribuțiile legale, dar și în lipsă de idei, se lansează, în mod anticonstituțional, în declarații intimidatoare la adresa cetățenilor noștri, care împărtășesc opțiunea politică de Reunire cu România.

Această atitudine publică, vocalizată de demnitarul de stat care trebuie să fie exemplu de respectare a Constituției și de mediator în societate, este o atitudine discriminatorie, ilegală și condamnabilă, care cade sub incidența legii.

http://vox.publika.md/politica/declaratia-pnl-igor-dodon-incalca-grav-constitutia-si-prevederile-conventiei-europene-drepturilor-omului-528844.html

 

  1. Parlamentar al României, nepot de refugiat: „În memoria și pomenirea celor care au suferit sub bocancul Rusiei sovietice suntem datori să facem Unirea”

Daniel Gheorghe, deputat în Parlamentul României, a amintit miercuri de una dintre cele mai triste pagini din istoria românilor: anexarea de către URSS a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herței, în data de 28 iunie 1940.

http://infoprut.ro/47586-parlamentar-al-romaniei-nepot-de-refugiat-memoria-si-pomenirea-celor-care-au-suferit-sub-bocancul-rusiei-sovietice-suntem-datori-sa-facem-unirea.html

 

  1. De ce se teme Dodon de Băsescu? Președintele, despre grafia chirilică și noul scenariu pentru Transnistria

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, recunoaște că se teme de aripa unionistă lansată de Traian Băsescu, ar negocia subiectul grafiei chirilice și vrea ca circumscripțiile electorale să fie create în toamna acestui an. Dodon a vorbit și despre modul cum ar trebui să aibă loc reintegrarea Transnistriei în componența Republicii Moldova, menționând că puterea de la Tiraspol poate să aibă în continuare parlament, guvern, imn, drapel sau buget autonom.

http://moldnova.eu/ro/de-ce-se-teme-dodon-de-basescu-presedintele-despre-grafia-chirilica-si-un-nou-scenariu-referitor-la-transnistria-18104.html/

 

  1. Ambasadorul României în Republica Moldova: “R.Moldova, o prioritate ce ține de fondurile alocate de România pentru dezvoltare”

„Angajamentul profund al Guvernului României a rămas la cote înalte, indiferent de culoarea politică, care a ajuns la putere în ultimii ani”, iar „Republica Moldova are prioritate în ceea ce privește fondurile pe care le alocă țara sa pentru dezvoltare”, a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, în cadrul unui interviu acordat Cotidianului „Timpul”, preluat de Romanian Global News.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/asociatii–ambasade/25112-2017-06-28-06-51-03.html

 

  1. Republica Moldova: Deschiderea oficiului NATO la Chișinău, amânată din nou

Deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău a fost amânată din nou și nu se știe când va fi inaugurat. Acesta urma să fie deschis în luna martie, după care data a fost amânată pentru lunile iunie-iulie, dar surse din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova au declarat marți seara pentru Radio Chișinău că inaugurarea oficiului va fi amânată cu câteva luni.

https://www.agerpres.ro/externe/2017/06/28/republica-moldova-deschiderea-oficiului-nato-la-chisinau-amanata-din-nou-08-46-02

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ