CINE VA FI PRIMAR DE CHIŞINĂU?

0
95

*(Agenţia de Presă INFOTAG îi prezintă succint pe candidaţii la funcţia de Primar General al mun. Chişinău, pentru a-i ajuta pe alegători să-şi facă o imagine asupra celor care ar putea deveni primar al capitalei.)

Dorin CHIRTOACĂ, candidatul Partidului Liberal.

 

S-a născut pe 9 august 1978, la Chişinău. A absolvit facultatea de drept a Universităţii din Bucureşti, Colegiul franco-român de studii europene, Universitatea Sorbona din Paris. A fost redactor şi redactor-şef al emisiunii „Surprize, surprize” a postului naţional de televiziune român TVR 1; coordonator de proiecte la Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului în Moldova.

 

Rezultatele înregistrate la alegerile de primar anticipate (invalidate) din vara şi toamna anului 2005, îi vor fi lui Chirtoacă de mare ajutor. Atunci, el a acumulat peste 35% din sufragiile alegătorilor şi s-a clasat pe locul doi, chiar dacă rata de prezenţă la urne a fost mică (de sub 30%). În cazul în care alegătorii vor participa activ la votare, numărul voturilor acumulate de candidatul PL se va reduce dramatic. Va pierde mult din cauza că la cursa electorală participă mai mulţi candidaţi liberali.

 

Veaceslav IORDAN, candidatul PCRM.

 

S-a născut pe 12 iunie 1966, în satul Chircăieşti, raionul Căuşeni. În anul 1983, a absolvit facultatea de inginerie a Academiei de Construcţii şi Gospodărie Comunală din Harkov (Ucraina). A deţinut funcţii de şef al serviciului exploatarea edificiilor civile al Căii Ferate din Moldova; vicedirector al CFM pe probleme sociale şi construcţii capitale, consilier municipal din PCRM, viceprimar de Chişinău, Primar General interimar.

 

Se consideră potenţial candidat de la începutul anului 2007, cînd a preluat interimatul de primar de la Vasile Ursu. Observatorii îl acreditează pe Iordan cu şanse reale să ajungă primar, întrucît pentru el pot vota alegătorii care simpatizează cu comuniştii (25-40% din locuitorii capitalei, potrivit unor estimări neoficiale). Şansele lui Iordan cresc datorită sprijinului primilor persoane din stat, precum şi faptului că, în cîteva luni cît a condus capitala, candidatul şi-a creat imaginea de gospodar cu mînă de fier. Se pare că este unicul candidat căruia victoria îi va asigura mai mult PCRM, decît calităţile personale ale pretendentului.

 

Ion MEREUŢĂ, candidatul Partidului Umanist.

 

Ca orice partid nou, Partidul Umanist caută să măsoare marea cu degetul. Ion Mereuţă şi-a propus sarcina să verifice disponibilitatea electoratului de a accepta noi partide, doctrine şi idei. El mizează pe partea de electorat decepţionată, mai ales, intelectualitatea rămasă dezamăgită după ce extremele politice din R.Moldova au stabilit parteneriatul din 4 aprilie 2005. Dar şansele de succes sînt mici, în primul rînd, pentru că electoratul descurajat s-a obişnuit cu alte forţe politice, în al doilea rînd, umanismul este o noţiune prea vagă pentru electoratul local, în al treilea rînd, Mereuţă a atins vîrsta la care nu mai poate pretinde titlul de reprezentant al generaţiei politicienilor tineri.

 

Leonid BUJOR, candidatul Alianţei „Moldova Noastră”.

 

S-a născut pe 27 noiembrie 1955, în satul Sîngureni, raionul Rîşcani. A absolvit facultatea de istorie a Universităţii de Stat din Moldova. A lucrat ca lector, vicesecretar şi secretar al organizaţiei universitare a comsomolului; a deţinut funcţii de răspundere în organele de partid din sectorul Buiucani; a fost specialist principal, şef al direcţiei tineret la Departamentul de Stat al Tineretului şi Sportului, şef al direcţiei tineret şi sport a Consiliului Municipal Chişinău, pretor al sectorului Centru; în prezent este parlamentar.

 

A fost în rezerva AMN. Liderul Alianţei, Serafim Urechean, nu excludea posibilitatea de a candida personal pînă în ultimul moment. Anterior, se discuta şi despre alţi candidaţi AMN, inclusiv prim-vicepreşedintele partidului, Veaceslav Untilă. Leonid Bujor urmează să obţină consolidarea părţii rămase din electoratul AMN, care a fost odinioară cea mai numeroasă din capitală. În ultimii ani, ea s-a redus vizibil, şi totuşi mai este considerată drept foarte impresionantă. Eşecul lui Bujor la alegeri va proba pericolul de apus politic pentru AMN, mai ales, în capitală.

 

Vladimir FILAT, candidatul Partidului Democrat.

 

S-a născut pe 6 mai 1969, în satul Lăpuşna, raionul Hînceşti. A absolvit Colegiul Cooperatist din Chişinău şi facultatea de drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (România). A fost (şi este) om de afaceri, a lucrat ca director al Departamentului Privatizarea şi Administrarea Proprietăţii de Stat; Ministru de Stat în Guvern; acum este parlamentar.

 

Este unul din candidaţii cu şanse reale să devină primar. Spre deosebire de alte formaţiuni, Partidul Democrat s-a determinat din start cu candidatul, ca urmare Filat s-a pregătit temeinic de scrutin. Tratează serios participarea la alegeri şi nu vede în aceasta doar o oportunitate de a-ţi face publicitate. Dacă va ajunge în turul doi, are şanse reale să cîştige alegerile.

 

 

Zinaida ZORIN, candidatul Partidului Conservator.

 

S-a născut pe 21 mai 1967, în satul Ţînţăreni, raionul Teleneşti. A absolvit facultatea de pediatrie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N.Testemiţanu” şi secţiunea „Administrare publică şi municipală” a Academiei de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele ţării. A fost cadru didactic la catedra „Anatomia omului” a Universităţii de Medicină. Acum, lucrează în business-ul privat.

 

Reprezintă un partid care nu a participat la alegeri anterior şi care speră că electoratul, plictisit de-a binelea de partidele vechi, va vota noi persoane în politică. Candidata Partidului Conservator este cunoscută prea puţin în capitală şi este puţin probabil să obţină rezultate surprinzătoare şi impresionante. În cel mai bun caz, Zorin îşi va face publicitate, iar alegătorii vor afla că în Moldova există un Partid Conservator.

 

Alexandru CORDUNEANU, candidatul PPCD.

 

Se poate presupune că partidul şi-a propus un scop bine definit – să acumuleze la alegeri un număr de voturi nu mai mic decît cel obţinut în capitală, pînă în 2005. Politicieni şi observatori politici remarcă faptul că după ce deputaţii PPCD au votat, la 2005, realegerea lui Vladimir Voronin la preşedinţie, numărul adepţilor creştin-democraţilor s-a diminuat. Acum, partidul are de dovedit, în primul rînd, în capitală (unde a deţinut poziţii destul de solide, de 10-15%), că rating-ul lui, dacă nu s-a ridicat, cel puţin, nu a coborît. Eşecul lui Corduneanu în capitală şi al PPCD la nivel republican ar putea semnifica începutul sfîrşitului pentru acest partid.

 

Valentin CRÎLOV, candidatul Blocului „Patria-Rodina-Ravnopravie”.

 

S-a născut pe 12 ianuarie 1953, în or. Chişinău. A absolvit şcoala superioară de marină din Leningrad, specialitatea inginer-electronist, a îndeplinit serviciul militar în flota militară a URSS. A fost deputat în Parlamentul moldav din partea blocului „Soţedinstvo” /Coeziunea Socială/.

 

Este unul dintre puţinii candidaţi care va lucra pe sectorul de centru-stînga al electoratului şi ar putea lua o parte din voturi candidatului PCRM. În special, ar putea fi susţinut de către alegătorii vorbitori de limbă rusă, cei nostalgici după URSS şi cei care dezaprobă integrarea europeană a ţării. Luînd o parte din voturi de la comunişti, îi va ajuta indirect pe concurenţii de centru-stînga şi pe cei de dreapta ai acestora. Totuşi, electoratul care îi va acorda încredere nu este suficient de numeros ca să-i asigure funcţia de primar.

 

Eduard MUŞUC, candidatul Partidului Social-Democrat.

 

S-a născut pe 25 septembrie 1975, în or. Bălţi. A absolvit Universitatea de Studii Umanistice din Chişinău, specialitatea „Relaţii economice internaţionale”. Este expert certificat în tehnologii informaţionale şi telecomunicaţii. Timp de peste 10 ani, a lucrat ca manager la diferite companii prospere. A creat şi a condus întreprinderea MEGADAT.COM, care a fost lider pe piaţa tehnologiilor informaţionale.

 

Rating-ul politic al lui Muşuc a crescut uşor în ultimele luni, datorită dosarului în care el este cercetat (un timp, s-a aflat chiar în arest) şi pe care a reuşit să-l prezinte opiniei publice drept dosar politic fabricat la comanda autorităţilor. Muşuc a acumulat unele dividende politice şi în urma acţiunilor de protest ale deţinătorilor patentelor de întreprinzător, care se organizează sistematic, în ultimele luni şi printre animatorii cărora se numără liderul PSD. Prin participarea la alegeri în capitală urmăreşte consolidarea imaginii sale de lider al unei formaţiuni politice de opoziţie şi verificarea rating-ului personal la Chişinău.

 

Corneliu CIUREA, candidatul Partidului Social-Liberal.

 

S-a născut pe 12 noiembrie 1972, la Chişinău. A absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Şcoala naţională de studii politice şi administrative din Bucureşti (România). A lucrat ca consilier pentru economie şi drept la Departamentul Relaţii Internaţionale al companiei „Teleradio-Moldova”; a predat ştiinţele politice la Universitatea de Stat din Moldova; a fost director al săptămînalului de politici publice „Democraţia”, fondat de Institutul de Studii Europene din Moldova; acum este vicepreşedintele PSL.

 

Mărturiseşte personal că visează demult să „cucerească fortăreaţa denumită „Primăria de Chişinău” şi „mulţămeşte partidului său pentru că i-a oferit această şansă”. Totuşi, Ciurea recunoaşte că PSL a fost nevoit să propună un candidat de primar propriu, după ce iniţiativa sa de avansare a unui singur candidat al forţelor liberale a eşuat. PSL susţine că, „ca orice partid serios, nu putea să rămînă în afara alegerilor în capitală şi a propus un candidat propriu”.

 

Vitalia PAVLICENCO, candidatul Partidului Naţional Liberal.

 

S-a născut pe 29 octombrie 1953, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. A absolvit facultatea de limbi străine a Universităţii de Stat din Chişinău, specialitatea „Limba şi literature franceză”, este doctor în filologie. A lucrat ca redactor la editura „Ştiinţa”, ca traducător la Agenţia Telegrafică a Moldovei (ATEM), a fost prim-vicedirector general al Agenţiei de Presă „Moldova-pres”, reactor-şef al ziarului „Mesagerul”, parlamentar, preşedinte al clubului „Rotary Chişinău”, vicedirector general al Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova, coordonator de proiecte la grupul editorial „Litera”. În prezent este parlamentar.

 

După toamna anului 2006, cînd a fost exclusă din AMN, Pavlicenco a constituit un partid propriu. Participarea ei la alegeri în capitală este importantă sub mai multe aspecte: Pavlicenco va verifica propriul rating; va şti ce să pretindă în cadrul presupusei coalizări a forţelor liberale, care se aşteaptă în viitorul apropiat.

 

Ludmila BOLBOCEAN, candidatul Partidului European.

 

Decizia PE de a propune canididatura Ludmilei Bolbocean a fost o surpriză absolută. În 2005, cînd partidul abia se constituia, în cercuri neoficiale se prognoza că partidul îl va propune pentru postul de Primar General de Chişinău pe cunoscutul economist Veaceslav Ioniţă. Mai aproape de scrutin, se discuta candidatura liderului partidului, Viorel Ghimpu, iar pe ultima sută de metri – candidatura Valentinei Veveriţă, reprezentanta Ministerului Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor. Se presupune că partidul a pus miza pe Bolbocean, în ultimul moment, pentru că ea este destul de bine cunoscută în mediile intelectuale (fiind specialist principal la Ministerul Educaţiei şi Tineretului). Dar s-ar putea ca această miză să nu se îndreptăţească, întrucît intelectualitatea nu este suficient de numeroasă la Chişinău ca să asigure votarea decisivă, dar nici prea nenumeroasă, cînd e vorba de preferinţele electorale.

 

Svetlana MÎSLIŢCHI, candidatul Partidului Popular Republican.

 

Hotărînd să o propună pe Mîsliţchi pentru funcţia de Primar General, PPR a dat dovadă de maturitate politică şi cunoaşterea bună a situaţiei politice în capitală. PPR a înţeles că nu are rost să lupte pe sectorul îngust al electoratului de centru-dreapta, şi a propus un candidat care va putea lua voturile de la comunişti. În plus, Mîsliţchi are o imagine destul de bună în capitală, pentru că a deţinut anterior o serie de funcţii publice la Chişinău. PPR a înregistrat deja două mici succese electorale: în parlamentarele din 2005, cînd în doar cîteva săptămîni, fiind, de fapt, un partid doar pe hîrtie, a obţinut o pondere electorală de 2%, şi în 2006, cînd a cîştigat alegerile de başcan în Găgăuzia. Se pare că liderii PPR nu cred pînă la capăt în victoria Svetlanei Mîsliţchi, dar sufragiile acumulate de ea ar putea întări poziţia partidului în capitală.

 

Dumitru BRAGHIŞ, candidatul Partidului Democraţiei Sociale.

 

S-a născut pe 28 decembrie 1957, în satul Grătieşti, din preajma Chişinăului. În 1980, a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău. A lucrat ca inginer-constructor la Uzina de Tractoare, apoi în organele comsomolului. A fost ales deputat al poporului din URSS; a deţinut funcţia de vicedirector al „Moldova EXIM”, Director General al Departamentului Relaţii Economice Externe al Ministerului Economiei; viceministru şi prim-viceministru al Economiei şi Reformelor, Prim-ministru. În prezent este parlamentar.

 

În ultimele luni, Braghiş a ţinut în suspans presa şi mediile politice: nu a declarat că va candida şi nici nu excludea această posibilitate. Braghiş a hotărît să candideze în ultimul moment, potrivit unor ipoteze, după ce a văzut cine vor fi candidaţii principalelor partide şi a înţeles că, în lipsa lui Urechean (AMN) şi Tarlev (PCRM) el are şanse reale să ajungă primar. Dacă, totuşi, nu va reuşi, rezultatul bun la alegeri îi va întări imaginea şi rating-ul personal, precum şi pe cele ale partidului pe care el l-a constituit de curînd şi care are nevoie de publicitate.

 

Petru BODAREV, candidat independent.

 

Candidatul-surpriză. Petru Bodarev este om de afaceri şi decizia sa de a candida pentru funcţia de primar a surprins toată lumea. Mai ales că el urma să cheltuiască foarte mult timp şi bani pentru a colecta numărul de semnături necesar înregistrării în calitate de candidat. Ar fi fost mult mai simplu să candideze din partea unui mic partid care nu a avut suficient de mulţi bani ca să propună un candidat propriu. Se presupune că Bodarev s-a înscris în cursa electorală pentru primărie, dar de fapt ar dori să fie consilier municipal. Dar şi aici vine întrebarea: oare nu ar fi fost mai simplu, în acest caz, să candideze pe listele vreunui partid?

 

Ilie BUJENIŢĂ, candidatul Partidului Ecologist „Alianţa Verde”

 

Ecologiştii au propus un candidat propriu doar ca să nu rateze participarea la scrutin. Expresia „participarea ca atare este rezultatul cel mai bun” este actuală pentru acest partid ca pentru nimeni altul. Alegerile locale 2007 reprezintă cea mai potrivită ocazie de a le aminti alegătorilor despre existenţa Partidului Ecologist „Alianţa Verde”. Dar aşa cum anterior candidaţii partidului nu au înregistrat succese impresionante la alegerile pentru primăria capitalei, se poate presupune că de data aceasta se va întîmpla acelaşi lucru.

 

Mihai PETRACHE, candidatul Uniunii Centriste.

 

S-a născut în anul 1958, în satul Lipoveni, raionul Cimişlia. A absolvit Colegiul Agricol din Ţaul (raionul Donduşeni), facultatea de drept a Universităţii de Stat „M.Lomonosov” din Moscova şi Academia de Educaţie şi Dezvoltare (SUA). A lucrat ca procuror adjunct de Chişinău, şef al secţiei juridice a Aparatului Guvernului, consilier pe probleme juridice al Preşedintelui Petru Lucinschi, a fost ales parlamentar.

 

Liderul Uniunii Centriste şi-a propus candidatura ca să nu rămînă în afara politicii. Fiind bine cunoscut în perioada de preşedinţie a lui Lucinschi, apoi cea în care a fost parlamentar, Mihai Petrache este respectat de o anumită parte din electorat, dar care este totuşi, prea nesemnificativ, pentru ca Petrache să ajungă, cel puţin consilier municipal, fără să mai vorbim de funcţia de Primar General.

 

Valentina ŢAPIŞ, candidatul Partidului Legii şi Dreptăţii.

 

Un timp, observatorii politici au crezut că candidatul partidului va fi liderul său, Nicolae Alexei, dar acesta a respins oferta (generalul nu a vrut să le ofere oponenţilor prilej pentru evocarea dosarului penal, în care el este cercetat, spun observatorii) şi a propus-o personal pe conducătoarea Agenţiei Ecologice Chişinău, Valentina Ţapiş. Propunînd un candidat propriu, Partidul Legii şi Dreptăţii caută să fortifice rezultatul relativ bun, înregistrat în 2005, de 2% din voturile alegătorilor pe ţară, după doar cîteva săptămîni de activitate. Tot ce poate obţine Ţapiş e să preia o parte de sufragii nesemnificativă de la candidaţii partidelor democratice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ