După mai bine de un deceniu de detenţie, trei membri ai grupului Ilaşcu şi-au dat întâlnire la libertate

0
68

Peste 15 ani după ce au fost arestaţi de miliţiile separatiste, trei membri din grupul Ilaşcu, condamnaţi în 1992 de o instanţă nerecunoscută din stânga Nistrului, sub acuzaţia de terorism, s-au întâlnit în afara celulelor. Din grupul lor a lipsit doar senatorul român, Ilie Ilaşcu, care ar putea sosi în scurt timp la Chişinău. În amiaza zilei de marţi, 5 iunie, ei s-au întâlnit la Ambasada României de la Chişinău, unde au fost invitaţi de diplomaţii români pentru a discuta posibilitatea unei recuperări de sănătate în România şi a fi asiguraţi de toată susţinerea autorităţilor de la Bucureşti, transmite Info-Prim Neo.

După mai bine de o oră de discuţii la Ambasadă, Andrei Ivanţoc însoţit de soţia sa, Eudochia, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov-Popa au făcut declaraţii pentru presa de la Chişinău şi din România. Întrebaţi dacă autorităţile de la Chişinău au reacţionat la eliberarea ultimilor doi membri ai grupului, Ivanţoc, Leşco şi Petrov-Popa au declarat că nimeni din autorităţile moldovene nu i-a întâlnit, nu i-a contactat nici măcar telefonic. Ei au mai anunţat că patronul Clubului „Steaua” de la Bucureşti, Gigi Becali, i-a telefonat şi le-a promis câte 50 de mii de euro pentru a-i susţine(n.n: domnul becali este intr-o continua campanie electorala…).

Andrei Ivantoc, palid şi obosit, şi-a explicat gestul din momentul eliberării ca un semn de protest faţă de decizia autorităţilor de la Tiraspol de a-l expulza şi a-l declara persona non-grata în propria ţară. El a mai spus că a fost avertizat de separatişti că va fi arestat ori împuşcat dacă va apărea în Transnistria. La moment, Andrei Ivanţoc trece un examen medical.

Foştii deţinuţi politici au evitat să spună dacă se vor implica pe viitor în politică. Deocamdată, susţin ei, nu şi-au făcut planuri de viitor în acest sens, dar sunt convinşi că vor continua să lupte pentru cauza românismului.

Cei trei patrioţi au mai spus că senatorul român Ilie Ilaşcu a fost cel care i-a susţinut în toţi aceşti ani de detenţie. „Ne-a sprijinit foarte mult şi a făcut tot ce i-a fost în putinţă”, a declarat Andrei Ivanţoc.

Foştii deţinuţi s-au arătat nedumeriţi de declaraţiile şefului Misiunii OSCE în R. Moldova Louis O’Neill privind procesul de eliberare a deţinuţilor politici Ivanţoc şi Petrov-Popa, pe care oficialul european îl consideră drept „un bun exemplu de cooperare între autorităţile transnistrene şi moldovene”. Foştii deţinuţi au confirmat că Ivanţoc a fost bătut şi maltratat de forţele de ordine ale autoproclamatei republici chiar în văzul reprezentanţilor OSCE. În context, ei au declarat că vor contrasemna Nota de protest a jurnaliştilor şi a societăţii civile de pe ambele maluri ale Prutului, „faţă de tratamentul barbar aplicat lui Andrei Ivanţoc, faţă de modul în care autorităţile de la Chişinău au asistat la violentarea repetată a deţinutului politic, cât şi faţă de încercarea acestora de a minimaliza şi chiar muşamaliza incidentul, în mod deosebit faţă de comportamentul incalificabil al reprezentantului OSCE, care a asistat impasibil la maltratarea şi batjocorirea unui cetăţean al UE, fără a reacţiona şi protesta pe loc şi ulterior”. Nota va fi înmânată Reuniunii înalţilor reprezentanţi ai OSCE, care se va desfăşura la Bucureşti la 7-9 iunie.

Toţi cei 4 membri ai grupului Ilaşcu deţin cetăţenia României, iar de la 1 ianuarie 2007 – şi cetăţenia UE.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ