92 de ani de la Marea Unire trăiţi de o tânără româncă de peste Prut

4
211

La doar 9 ore distanță față de Iași se află Alba Iulia, orașul în care, acum 92 de ani, României mamă i s-au întors copiii acasă: Transilvania, Bucovina și Basarabia. Așa a trebuit sau așa a fost blestemată, dar bucățica din stânga Prutului a fost piesa de joacă a unor puteri externe: a fost iar ruptă din brațele familiei mari mai târziu. A plâns și mai are lacrimi și România, a sângerat și mai are răni și Basarabia. Apoi, după 1989, ziua Marii Uniri din 1918 – 1 decembrie, a devenit Ziua Națională a României. România nu uita: Basarabia e a ta!

A fost din cauza curiozității! A luat foc prin sângele românesc ce îi curge prin vene. Apoi curiozitatea, bat-o vina, a urcat-o în microbus cu alți 15 bobocei și duși au fost la Alba Iulia. În minte îi mai perindau câteva dezamăgiri: „Oare unde m-am pornit la această oră târzie?” Chiar de cânta împreuna cu ceilalți, râdea, Felicia simțea totuși un fior. Se întreba dacă să cheme un taxi care să o ducă înapoi în camera de cămin sau să-și continue drumul? Nu-și poate explica de ce, dar a ales varianta cea din urmă. Îi era frică să nu regrete alegerea făcută. Și oare i-a părut rău ? Să vedem!

La ora 5 în puterea dimineții eram ajunși în Alba Iulia și dormeam duși în microbusul parcat la o distanță de 30 m de Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. După 2 ore de somn dulce, am mers într-o mică excursie imaginară în vremea anului 1918, chiar în miezul evenimentelor din 1 decembrie, avându-l ghid pe Denis. La 8 deja desfăcusem umbrelele și hai la drum!

Alături de Noii golani am descoperit fabulosul oraș transilvănean ce păstrează în fiecare piatră adevărul istoric. Am rămas plăcut surprinși când am văzut câți români din dreapta Prutului mai tind spre reîntregirea României mari. Îi mulțumim lui Sergiu, reprezentant al Noii golani, când nu i-a permis domnului spectator să ne numească moldoveni sau basarabeni, ci a spus răspicat: Aici sunt doar români! Ne-a insuflat putere și curaj să luptăm mai departe, acasă. Ni s-a spus clar că nu doar noi, tinerii naivi din stânga Prutului, ne dorim Unirea. Ei ne susțin. Recunosc că am și înghețat, dar ploaia și frigul ne-a unit! Toți 16 sub o umbrelă suflam în pumni pentru a ne încălzi. Efectul scontat a fost atins, mai ales că sub acea umbrelă echipa noastră și-a întărit relațiile de prietenie. Simțindu-ne ca acasă, am mers să îl vizităm și pe Grigore Vieru. I-am cântat și recitat cum știm mai bine. Am strigat și cerului, acolo unde se află sufletul poetului, să ne audă: Basarabia e România! Lacrimile din ochii Dianei nu au putut fi ascunse. Era mândră de noi, prietenii ei și de îndrăzneala ei de a striga:

Trăiască! Trăiască! Trăiască și-nflorească: Moldova, Ardealul și Țara Românească!

Toți prietenii din ATRAG prezenți la Alba Iulia, împreună cu Noii golani am fluturat tricolorul cu mărimile: 35 persoane în lungime și altele 15 în lățime, timp de 20 de minute, onorându-l. Am făcut și turul Cetății Alba și mereu îi cântam României cântece de slavă, dragoste și unire.

În aceeași măsură de bucuroși, mândri de ce au văzut și de curajul ce li s-a aprins în sângele românesc s-au declarat a fi și toți ceilalți: Liviu I., Tatiana, Vitalie, Aliona, Liviu B., Natalia G. , Mihaela, Cristina, Dumitrița, Ana și Renata. Și eu, Natalia Luncaş, în numele celor 15 bobocei aduc sincere mulțumiri conducerii ATRAG care ne-a oferit o șansă unică să descoperim faimosul oraș Alba Iulia, Cetatea Unirii care împărtășește tuturor dragostea purtată pentru fiecare colțișor al Țării Românești.

Am rămas marcată de românismul ce domină acolo. Sunt optimistă și aștept în continuare încă un Mihai Viteazul sau un Alexandru Ioan Cuza care să ducă până la capăt Unirea din 1918.

„Din Basarabia vă scriu,

Dulci frați de dincolo de Prut.

Vă scriu cum pot și prea târziu,

Mi-e dor de voi și vă sărut.”

(Grigore Vieru, „Scrisoare din Basarabia”)

Natalia Luncaş

4 COMENTARII

  1. Ar fi fost frumos.. sa atasezi si cateva poze prin care sa transmiti si altor tineri (care nu au putut fi prezenti la Alba Iulia) bucuriile si momentele unice traite acolo 🙂

  2. foarte miscator … desi nu am fost prezenta la Alba-Iulia, peste tot unde suflarea romaneasca mai exista s-a simtit un fior placut … pentru prima data in 4 ani am simtit ca si la Balti este sarbatoare, cu toate ca multora le este frica sa vorbeasca despre asta. cred ca de vina este consulatul de aici. sa le dea Dumnezeu putere sa reziste, iar noi sa fim cat mai deschisi spre comunicare cu cei cu inimi de adevarati romani

LĂSAȚI UN MESAJ