97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania!

0
116

 

  1. 97 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania!

Pe 27 martie se împlinesc 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Organizația Studenților Basarabeni din București desfășoară la București cea de-a X-a ediție a Festivalului ‘Zilele Basarabiei’, în perioada de 24—27 martie 2017.

http://www.romania24.net/97-de-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania/

 

  1. România continuă donaţia în microbuze şcolare pentru Republica Moldova

România va dona Republicii Moldova 96 de microbuze destinate transportului elevilor, fiind o continuare a unui program care s-a derulat şi anult recut. Pe acest subiect vor exista discuţii şi cadrul ședinței în format restrâns a guvernelor celor două țări, care se va desfășura joi, la Piatra Neamț.

http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/romania-va-dona-r-moldova-96-de-microbuze-pentru-transportul-elevilor-692807

 

  1. Analist: România, o piaţă de desfacere importantă, pe care Rep. Moldova nu a valorificat-o

România reprezintă o piaţă de desfacere importantă, pe care autorităţile Republicii Moldova nu au valorificat-o însă cum trebuie, spune la RFI analistul economic moldovean Viorel Gîrbu: „Comerţul extern cu România este unul foarte important, este o piaţă de desfacere la fel de importantă, care oferă un potenţial foarte mare pentru Republica Moldova. Este o dimensiune pe care autorităţile de la Chişinău până la momentul de faţă nu au valorificat-o”.

În opinia sa, cooperarea bilaterală ar trebui accentuată, mai ales în sectorul energetic: „Această dimensiune nu a fost explorată foarte mult până acum. A fost realizată o interconexiune cu sectorul energetic de livrare a gazelor naturale cu România, dar această interconexiune suna foarte formal. Moldova este interesată mult în realizarea interconexiunii sistemelor de furnizare a curentului electric. Doar acest domeniu oferă un spaţiu de cooperare pe o perioadă foarte lungă de timp”.

http://www.rfi.ro/economie-93931-analist-moldovean-romania-republica-moldova-sedinta-guvern

 

  1. „Festivalul Basarabia”, la Craiova

Începând  de mâine, timp de  5 zile, Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova  va organiza o serie de manifestări dedicate  Unirii Basarabiei cu România, unul dintre cele mai importante evenimente ale istoriei noastre. La 27 martie 2017 se împlinesc 99 de ani de la acest moment marcant, primul pas spre Marea Unire de la 1918.

http://www.cvlpress.ro/22.03.2017/festivalul-basarabia-la-craiova/

 

  1. Republica Moldova: Dodon vrea să atace la Curtea de Apel decizia de suspendare a retragerii cetățeniei lui Băsescu

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea ataca la Curtea de Apel decizia unei instanțe de judecată care a suspendat luni decretul emis de acesta privind retragerea cetățeniei fostului președinte al României, Traian Băsescu, a anunțat marți seara consilierul prezidențial pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi, care acuză o politizare de către instanță a acestui caz, informează Radio Chișinău.

http://www.romaniatv.net/republica-moldova-dodon-vrea-sa-atace-la-curtea-de-apel-decizia-de-suspendare-a-retragerii-ceta-eniei-lui-basescu_347052.html

 

  1. Comunicat de presă – PMP

În perioada 24-25 martie, câțiva deputați PMP se vor afla în Republica Moldova cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România. Delegația oficială formată din deputați în Parlamentul României va fi condusă de Președintele executiv PMP, deputatul Eugen Tomac și Președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu.

Partidul Mișcarea Populară a obținut un succes important în Parlamentul României prin adoptarea proiectului de lege privind instituirea Zilei de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională. De altfel, este firesc ca această inițiativă, extrem de importantă pentru cele două state românești, să vină din partea PMP, întrucât este singurul partid unionist din România, care a inclus în statut Unirea ca proiect de țară.

http://www.agerpres.ro/comunicate/2017/03/22/comunicat-de-presa-pmp-13-28-59

 

  1. Îmbrăţişează un moldovean pe 31 martie, în Piaţa Sfatului

În perioada 31 martie – 1 aprilie, basarabenii şi românii sunt invitaţi să sărbătorească cei 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), în cadrul evenimentului „Basarabia – file din poveste”, ediţia a V-a, organizat de Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Braşov . Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe data de 31 martie, ora 12:00, în Piaţa Sfatului. Tinerii basarabeni vor împărţi aici trecătorilor panglici tricolor şi invitaţii la festival. Totodată, pentru a transmite căldura moldovenească, voluntarii vor oferi „Basarabian Free Hugs”. Seara, de la ora 18.00, la restaurantul „Bistro de l’Arte”, cei interesaţi sunt invitaţi să deguste din bucatele tradiţionale basarabene sub forma jocul interactiv „Unde-i logica?”. Câştigătorul va face parte din juriul Miss Basarabia 2017. Pentru a promova cultura şi tradiţiile, dar şi pentru a evidenţia talentul şi calităţile basarabencelor, în premieră, în data de 1 aprilie, se va desfăşura concursul de frumuseţe „Miss Basarabia”. Tinerele basarabence îşi vor pune la încercare iscusinţa, frumuseţea, farmecul şi inteligenţa în clubul „Warehouse Pub”, la ora 20:00. Premiul cel mare va consta în  două călătorii la mare în România. La eveniment vor face show cei din Comedy Zebra Show, participanţii show-ului televizat iUmor. Pentru o doză mai mare de distracţie, la ora 00:00, după concurs, artiştii autohtoni din Republica Moldova vor încinge  atmosfera în cadrul unui „Basarabean Party”, la care GUZ & KAPUSHON vor încânta participanţii cu cele mai îndrăgite piese, cum ar fi „Mămăliga SWAG” sau „O şosea din Europa”. Seara de party o va încheia DJ SKANER.

http://www.bzb.ro/stire/imbratiseaza-un-moldovean-pe-31-martie-in-piata-sfatului-a109712

 

  1. Eurodeputat, despre riscul ca Republica Moldova să piardă banii UE

Republica Moldova va primi în acest an un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro, pe lângă cele 746 de milioane alocate pentru perioada 2014-2020. banii vor ajunge în țară numai după ce guvernarea de la Chișinău va pune în aplicare, nu numai „pe hârtie”, toate reformele agreate cu Uniunea Europeană, a declarat eurodeputatul român Sigfried Mureșan într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. „Mesajul meu este foarte clar, anul acesta guvernul trebuie să se mişte mai repede decât anul trecut. Dacă nu, Republica Moldova va pierde oportunităţi şi riscă să piardă inclusiv ajutoare financiare pe care Uniunea Europeană doreşte să le acorde cetăţenilor”, a afirmat Mureșan.

http://moldnova.eu/ro/stirile-diminetii-eurodeputat-despre-riscul-ca-republica-moldova-sa-piarda-banii-ue-14105.html/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ