A fost furat tricolorul

0
82

31 august 2008 Chisinau de ziua limbii romane

Singurul tricolor românesc arborat duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu ocazia Zilei Limbii Române, a fost smuls cu violenţă din mâini şi furat de la proprietari. Incidentul s-a produs în văzul a zeci de persoane, dar şi al poliţiştilor, care în loc să prindă „hoţul”, au arestat „păgubaşul”.


De Ziua Limbii a fost furat tricolorul

Singurul tricolor românesc expus duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) unde se sărbătorea Ziua Limbii Române a fost confiscat de poliţişti îmbrăcaţi în civil, iar unul dintre tinerii care au încercat să se opună acestui sechestru a fost reţinut, ţinut în arest până ieri dimineaţă, iar apoi dus în faţa instanţei de judecată.
Deşi incidentul de duminică s-a produs sub privirile a zeci de persoane venite în PMAN să sărbătorească Ziua Limbii, Vasile Olaru, şef-adjunct al Direcţiei Ordine Publică din cadrul Comisariatului General de Poliţie, martor şi el al incidentului, afirmă că nu ştie nimic despre dispariţia misterioasă a tricolorului.

I-a smuls tricolorul din mâini

Poliţiştii prezenţi în PMAN au observat deodată tricolorul românesc afişat de un grup de tineri care veniseră să asiste la acţiunile organizate în centrul capitalei. Pentru că privirile insistente ale poliţiştilor nu i-au făcut pe băieţi să ascundă drapelul, Olaru s-a apropiat de ei şi i-a rugat să strângă steagul pentru că „nu-i voie”. Apoi, după cum afirmă martorii, văzând că tinerii nu se lasă convinşi, poliţistul s-a întors şi a plecat, avertizându-i că va găsi el altă soluţie.
„În câteva minute, băiatul care ţinea tricolorul a fost înconjurat de mai mulţi poliţişti îmbrăcaţi în civil şi de persoane cu camere care au început să-l filmeze pe el, dar şi pe ceilalţi din grupul nostru. La un moment dat, un tip în civil a smuls cu violenţă steagul din mâinile colegului nostru şi s-a dus. Un băiat din grupul nostru, Sergiu, care a vrut să-l împiedice pe „hoţul tricolorului” a fost oprit de ceilalţi poliţişti aflaţi în preajmă, reţinut şi dus la poliţie”, ne spune Valeriu Buzu, un tânăr care a asistat la incidentul din PMAN. Potrivit lui, Sergiu a fost ţinut în izolatorul Comisariatului de poliţie al sectorului Buiucani până ieri dimineaţă.

Reţinut şi judecat

Băiatul a fost eliberat doar după ce a fost dus în faţa instanţei de judecată. „Sergiu a fost învinuit de opunere de rezistenţă în faţa poliţiştilor. Judecătorul care examinează cazul este Mihai Leancă de la Judecătoria sectorului Buiucani”, ne-a informat Buzu.
Solicitat de JURNAL, judecătorul Leancă a încercat iniţial să se eschiveze de la răspuns, scuzându-se că are multe cazuri şi nu le ţine minte pe toate. După ce i-am amintit despre ce caz este vorba, acesta ne-a spus că a dispus amânarea şedinţei de judecată pentru ziua de miercuri (3 septembrie – n.r.) pentru a putea fi audiaţi toţi martorii. Despre ce martori este vorba şi ce riscă Sergiu, Leancă a refuzat să ne răspundă.
La fel de „cooperanţi” au fost şi cei de la Comisariatul de poliţie Buiucani. Deşi nu au negat reţinerea lui Sergiu, aceştia au evitat să spună motivul pentru care băiatul a fost ţinut la comisariat.
Din păcate, nu am reuşit să discutăm cu Sergiu. Telefonul lui a fost închis, ieri, toată ziua.
Imagini cu reţinerea lui Sergiu puteţi urmări pe www.jurnaltv.md

http://www.jurnal.md/article/8481/

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ