A murit Gheorghe Briceag, ultimul dizident basarabean

0
67

gheorghe briceagTrecut de varsta de 80 de ani, Gheorghe Briceag, cunoscut disident si militat pentru drepturile omului in Republica Moldova, a incetat din viata, sambata trecuta, in orasul Balti, transmite Agentia DECA-press.
Cei care l-au cunoscut si pretuit pe Gheorghe Briceag i-au adus un ultim omagiu duminica, 17 august. Gheorghe Briceag, supranumit „ultimul disident” din Republica Moldova, a fost inmormantat in partea veche a cimitirului din Balti.
In anii ’40 ai secolului trecut, pentru ca organizase unul din primele grupuri de rezistenta antisovietica din Basarabia, Gheorghe Briceag a fost condamnat la zece ani de GULAG stalinist, iar ulterior la sapte ani de exil.
In ultimii ani, Gheorghe Briceag a devenit simbol al luptei cu comunismul. El s-a opus cu vehementa intentiilor autoritatilor locale si Partidului Comunistilor de a reinstala monumentul lui Lenin in centrul orasului Balti. Briceag amenintase ca se va autoincendia daca va fi reinstalat monumentul „tatucului”.
Gheorghe Briceag a fost membru al Amnesty International si vicepresedinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, filiala Balti.
In aprilie 2005, Fundatia „People in Need” din Praga (Cehia) i-a acordat lui Gheorghe Briceag premiul „Homo Homini” pentru anul 2004 „pentru contributie la apararea drepturilor omului in R. Moldova si pentru opunerea sa procesului de reinstalare a simbolurilor si ideologiei sovietice”.

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ