A plecat la Domnul scriitorul Simion Ghimpu

0
63

Astăzi, a fost petrecut în ultimul drum scriitorul şi profesorul universitar Simion Ghimpu, un om de o aleasă cultură care, de-a lungul anilor, încă în perioada sovietică, a dat dovadă de stoicism şi multă dragoste de neam. A pornit spre locul de veci de la Cimitirul central din strada Armenească din capitală de la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”, unde a avut loc o slujbă e pomenire, săvârşită de un sobor de preoţi în frunte cu parohul locaşului, protoiereul Ioan Ciuntu. În urma sicriului au mers personalităţi oficiale, scriitori, ziarişti, savanţi, profesori, studenţi, oameni de bună credinţă care l-au cunoscut şi apreciat pe regretatul scriitor şi profesor universitar. Alături de sicriu, mergea şi fratele său, preşedintele interimar, preşedintele parlamentului, Mihai Ghimpu, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, nepotul regretatului om de cultură, rude şi prieteni ş.a.

Solicitat de TIMPUL, scriitorul Andrei Strânbeanu a spus că Simion Ghimpu a fost o floare a generaţiei şaizeciste. „”Era sufletul tuturor întâlnirilor şi petrecerilor noastre. Vorbea la perfecţie limbi străine. Încă în anii 50, a predat limba română în grafie latină studenţilor moldoveni la Institutul teatral „A. Lunacearski” din Moscova, a scris texte pentru mai multe cântece de muzică uşoară şi populară, care au devenit şlagăre”, a mai spus scriitorul Andrei Strâmbeanu.
La mitingul de doliu au luat cuvântul preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, acad. Mihai Cimpoi, criticul literar Ion Ciocanu, poetul şi deputatul Ion Hadârcă, actriţa Ninela Caranfil, interpretul Ştefan Petrache, preşedintele interimar Mihai Ghimpu ş.a. Toţi au menţionat faptul că Simion Ghimpu a fost un mare patriot, care a promovat limba română şi istoria românilor, fapt pentru care a avut de suferit în perioada regimului sovietic.

Simion Ghimpu s-a stins din viaţă în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 71 ani. Este autorul textelor a peste 100 de cântece, multe dintre care au devenit şlagăre. „Inima mea e Moldova”, de exemplu a fost ca o replică dată cântecului sovietic „Moi adres sovietskii soiuz”. A semnat mai multe volume de versuri, precum şi romanul autobiografic „Viaţa pe muchie de cuţit”.

Un articol de: Nicolae Roibu, timpul.md

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ