A scăzut rata mortalităţii infantile

0
62

În anii 2000-2006, rata mortalităţii infantile în R.Moldova s-a redus cu 35%, pînă la 11,8 promile, în anul 2006.

Solicitat de reporterii agenţiei „Infotag”, Ion Ababii, ministrul Sănătăţii, a menţionat că implementarea sistemului de asigurări obligatorii în medicină a permis majorarea finanţărilor pentru serviciile medicale prestate mamei şi copilului. Statul plăteşte poliţele de asigurare pentru copiii în vîrstă de pînă la 18 ani şi mamele care îngrijesc mai mult de 7 copii. Copiii de sub 5 ani beneficiază de tratament în ambulatoriu cu medicamente compensate sută la sută, pentru femeile însărcinate sînt compensate preparatele de fier şi acidul folic.
Moldova este unica ţară din Europa, selectată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru realizarea Strategiei internaţionale „Sarcină fără risc”. În cadrul proiectului, în acest an, cu concursul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, 26 centre perinatologice de nivelul I vor fi dotate cu echipament modern şi vor presta servicii medicale de calitate femeilor însărcinate. Acum, în Moldova activează 10 centre perinatale de nivelul II şi unul de nivelul III, inaugurate cu concursul unor donatori externi.
Datorită activităţilor explicativ-educative, rata copiilor alimentaţi natural pînă la vîrsta de 3 luni a crescut de la 84 % în 1998 pînă la 93% în 2006, iar la vîrsta de după 6 luni – 86%. Se acordă o atenţie sporită controlului bolilor infecţioase. Măsurile întreprinse în cadrul Programului Naţional de imunizări a redus îmbolnăvirile cu rubeolă şi rujeolă de la mii de cazuri la cîteva, morbiditatea copiilor prin hepatita virală B s-a redus de 30 de ori, Moldova este o ţară certificată de OMS ca liberă de poliomielită. Totodată, rîmîne ridicată rata mortalităţii extraspitaliceşti, cauzată de pneumonii, traumatisme, intoxicări (20% din total).
E nevoie de investiţii în îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale prestate copiilor în staţionarele pediatrice, în special, a celor de reanimare şi terapie intensivă; în fortificarea capacităţilor instituţionale de diagnosticare prenatală a malformaţiilor congenitale. Rămîne actuală problema copiilor cu diverse afecţiuni din internate şi alte instituţii rezidenţiale. Ţara nu dispune de un centru de audiologie, protezare auditivă şi reabilitare medico-pedagogică pentru copii cu deficienţe de auz. Trebuie dotat cu echipament modern şi Centrul de reabilitare a copiilor cu handicap sever locomotor, la care se fac acum lucrări de reparaţie.

sursa: http://www.flux.md/p/index.php?cat=Cotidian%20National&rub=Social&num=46&action=browse#

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ