Accent pe… istoria mărțișorului

0
119
  1. Eugen Tomac, către Igor Dodon: Ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România – va fi sărbătoare naţională la Bucureşti

Deputatul român din partea Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, i-a adresat un mesaj preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Parlamentarul îl anunţă pe Dodon că, în scurt timp, România va avea o nouă zi de sărbătoare naţională pe 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România.

„Parlamentul României va declara ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România drept zi de sărbătoare naţională”, a subliniat Tomac pe pagina sa de Facebook, precizând că este vorba de un mesaj adresat lui Igor Dodon. Potrivit deputatului român, procedurile pentru adoptarea acestui proiect de lege au ajuns la final.

http://adevarul.ro/moldova/politica/eugen-tomac-igor-dodon-ziua-27-martie-ziua-unirii-basarabiei-romania-sarbatoare-nationala-bucuresti-1_58b6bc125ab6550cb8ee073d/index.html

 

  1. Banii din Țara mamă au ajuns la Chișinău. Un miliard de lei sunt deja pe conturile Ministerului Finanțelor de dincolo de Prut

România a transferat fraților de peste Prut, cu o lună mai devreme, a doua tranșă de 50 de milioane de euro din împrumutul ratificat în 2016, în sumă de până la 150 de milioane de euro, transmite Romanian Global News.

Ministerul Finanţelor Publice al României a efectuat eliberarea tranșei a doua din cadrul Acordului, în valoare de 50 mln. Euro, echivalent a 1 063.0 mln. lei moldoveneşti. Mijloacele respective au fost înscrise în contul valutar al Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova deschis în Banca Naţională a Moldovei.

http://www.rgnpress.ro/rgn_17/categorii/economic–social/24147-banii-din-ara-mam-au-ajuns-la-chiinu-un-miliard-de-lei-sunt-deja-pe-conturile-ministerului-finanelor-de-dincolo-de-prut.html

 

  1. Accent pe… istoria mărțișorului

Știți că cel mai vechi mărțișor din România, păstrat și în prezent, datează din anul 1879?

Se pare că pentru a ne întoarce la originea mărțișorului trebuie să apelăm la strămoșii romani. Cuvântul în sine, mărțisor, are origini latine, fâcând trimitere la luna Martie. În vechiul calendar roman, luna Martie era prima zi din an, în care se celebra sărbătoarea Matronalia, în cadrul căreia se defășurau serbările zeului Marte, care pe lângă zeu al războiului era și zeul forțelor naturii, al primăverii și agriculturii, ocrotitor al câmpului și turmelor. În acest mod era marcat și începutul anului agrar.

Conform arheologilor, primele dovezi ale existenței mărțișoarelor în spațiul românesc datează de acum mai bine de 8000 de ani. Desigur, producția acestora se rezuma la mijloacele disponibile în epocă, astfel încât primele mărțișoare găsite erau pietre mici de râu vopsite în alb și roșu, înșirate pe o ață pentru a fi, probabil, purtate la gât.

http://www.rfi.ro/cultura-93419-accent-pe-istoria-martisorului

 

  1. Maestrul Eugen Doga la 80 de ani: „N-am insule, n-am vapoare, n-am nici măcar maşină…”

Maestrul Eugen Doga a celebrat astăzi jubileul de 80 de ani în cadrul unui eveniment, organizat în incinta Parlamentului Republicii Moldova.

„N-am insule, n-am vapoare, n-am nici măcar maşină.. eu am ceea ce am – muzica”, a precizat maestrul, care a fost felicitat la eveniment şi cu un tort sub formă de pian alb.

„Sunteţi cel mai bun ambasador al Republicii Moldova, al neamului nostru, deoarece muzica dvs demult face înconjurul lumii, înainte de acordul cu Uniunea Europeană”, a ţinut să precizeze preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

http://independent.md/maestul-eugen-doga-la-80-de-ani-n-insule-n-vapoare-n-nici-macar-masina/

 

  1. #dinBasarabia: Cele mai tari trupe autohtone într-un concert spectaculos la Bucureşti

Tradiționalul Concert #dinBasarabia revine și în acest an cu o ediție la fel de spectaculoasă. Formaţiile autohtone „Zdob și Zdub” și „Alternosfera” vor urca din nou pe aceeași scenă la București, după un recital al trupelor Cuibul și Rupt din Chișinău. Evenimentul se va desfășura, ca în fiecare an, la Arenele Romane din Capitală, pe 25 martie 2017.

Concertul este organizat de Centrul pentru Integrare și Dezvoltare Prut, cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni, cu ocazia aniversării a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara (27 martie 1918).

http://independent.md/dinbasarabia-cele-mai-tari-trupe-autohtone-intr-un-concert-spectaculos-la-bucuresti/

 

  1. Meleşcanu: R. Moldova trebuie să continue reformele convenite cu UE

Pentru România dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova constituie o prioritate de prim rang a politicii externe, a reiterat astăzi ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, în cadrul întrevederii avute cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea.

Autorităţile de la Chişinău trebuie să continue reformele şi procesul de modernizare în beneficiul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova şi în parametrii conveniţi cu Uniunea Europeană, potrivit Acordului de Asociere, precum şi cu Fondul Monetar Internaţional, a spus ministrul Meleşcanu.

http://www.romania-actualitati.ro/t_melescanu_r_moldova_trebuie_sa_continue_reformele_convenite_cu_ue-99942

 

  1. Guvernul Republicii Moldova ar trebui să fie supravegheat mai strict

Uniunea Europeană ar trebui să supravegheze mai strict asistenţa tehnică şi financiară oferită Republicii Moldovei. Este constatarea unui grup de experţi care consideră că autorităţile nu gestionează corect fondurile europene şi că reformele mimate pun în pericol parcursul european al ţării, relatează Mesager.

http://moldnova.eu/ro/stirile-diminetii-guvernul-republicii-moldova-ar-trebui-sa-fie-supravegheat-mai-strict-13474.html/

 

  1. Dezbatere la Arad despre Centenarul Marii Uniri

Joi, 2 martie, la Arad se va desfășura o dezbatere despre manifestările aniversare ale Centenarului Marii Uniri, care vor avea loc anul viitor. 

http://infoprut.ro/46715-dezbatere-la-arad-despre-centenarul-marii-uniri.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ