Acord de asociere între Bârlad si douã orase din Republica Moldova

0
197
  1. Acord de asociere între Bârlad si douã orase din Republica Moldova

Consilierii locali din Barlad si-au dat acordul in privinta unei initiative a Executivului local care prevede incheierea unui acord de asociere cu localitãtile Cahul si Durlesti, din Republica Moldova. Autoritãtile din cele trei localitãti intentioneazã, de fapt, sã initieze si sã implementeze, in colaborare, mai multe proiecte transfrontaliere.

http://www.monitoruldevaslui.ro/2017/05/acord-de-asociere-intre-barlad-si-doua-orase-din-republica-moldova.html

 

  1. Concert festiv dedicat Zilei Europei

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău organizează duminică, 7 mai 2017, cu începere de la ora 18.00, la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, un concert festiv dedicat Zilei Europei. Evenimentul este organizat de Ambasada României în Republica Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova şi se desfășoară în cadrul Turneului Internațional al Laureaților Concursului Național de Compoziție și Interpretare Muzicală „Mihail Jora”.

http://www.observatorcultural.ro/stire/concert-festiv-dedicat-zilei-europei/

 

  1. Consiliul Românilor de Pretutindeni de la Londra îl critică pe președintele Iohannis pe tema Moldovei

Acesta îl critică pe președintele României, Klaus Iohannis, că nu a adus în discuție la summit-ul european de săptămâna trecută viitorul Republicii Moldova, deși contextul ar fi fost potrivit. La acest Consiliu s-a decis și că, în eventualitatea desprinderii Irlandei de Nord de Marea Britanie, care și-a cerut ieșirea din Uniunea Europeană, acest teritoriu va deveni automat parte a Uniunii prin alipire la Irlanda. Or, arată Tommy Tomescu, exact aceeași ar fi și situația Republicii Moldova în cazul reunificării cu România.

http://www.europalibera.org/a/revista-presei-romanesti/28467707.html

 

  1. Dungaciu, despre decizia CC privind neutralitatea Rep. Moldova: „Ar fi putut fi o decizie istorică”

Decizia Curții Constituționale de la Chișinău, care a definit drept „neconstituțională” prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova, ar fi putut fi una „istorică”, dar nu s-a întâmplat așa ceva din cauza mai multor factori. Opinia îi aparține lui Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.

http://infoprut.ro/47133-dungaciu-despre-decizia-cc-privind-neutralitatea-rep-moldova-ar-fi-putut-fi-o-decizie-istorica.html

 

  1. O-Zone revine pe scenă după 12 ani

Formația O-Zone, compusă din Dan Bălan, Radu Sârbu şi Arsenie Todiraş, se reunește după 12 ani.

Originari din Republica Moldova, trio-ul s-a lansat de fapt în România.

O-Zone va participa la un eveniment public aparte, cu ocazia Zilei Europei (9 mai, a.c., Piața Universității).

http://psnews.ro/o-zone-revine-pe-scena-dupa-12-ani-172874/

 

  1. Jumătate dintre moldoveni cred că UE ajută țara, dar corupția rămâne principala problemă

Cetățenii percep Uniunea Europeană în calitate de principal partener de dezvoltare al țării, iar pe cancelarul german, Angela Merkel, drept cea mai influentă persoană din spațiul european. Corupţia, salariile, pensiile şi locurile de muncă sunt principalele probleme care îngrijorează populația. Acestea sunt rezultatele cercetării People Watch, executate de „CBS-AXA”, la comanda Institututului IDIS „Viitorul”.

http://independent.md/sondaj-jumatate-dintre-moldoveni-cred-ca-ue-ajuta-tara-dar-coruptia-ramane-principala-problema/

 

  1. Daniel Ioniță: România sprijină în mod clar și deschis procesul de integrare a Republicii Moldova în UE

România sprijină în mod „clar și deschis” procesul de aderare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, a declarat, joi, ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță.

https://www.agerpres.ro/politica/2017/05/04/daniel-ionita-romania-sprijina-in-mod-clar-si-deschis-procesul-de-integrare-a-republicii-moldova-in-ue-23-26-10

 

  1. România, liderul producţiei de floarea-soarelui din UE, cumpără seminţe de floarea-soarelui de la moldoveni, francezi, bulgari, unguri şi turci

„Importăm floarea-soarelui din zone unde se produce mai ieftin şi unde preţul este mai mic, cum ar fi Republica Moldova.“

România a importat anul trecut floarea-soarelui în valoare de 142 mil. euro, deşi, cu o producţie de aproape 2 milioane de tone anul trecut, România este cel mai mare producător de floarea-sorelui din UE, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). După valoarea importurilor din 2016, principalele ţări din care România s-a aprovizionat cu seminţe de floarea-soarelui au fost Moldova, Franţa, Bulgaria, Ungaria şi Turcia, potrivit datelor Eurostat.

Anul trecut valoarea exportului de floarea-soarelui a fost de 507 mil. euro, iar valoarea importurilor de 142 mil. euro, generând astfel un excedent comercial de 365 mil. euro, potrivit datelor INS.

http://www.zf.ro/companii/romania-liderul-productiei-de-floarea-soarelui-din-ue-cumpara-seminte-de-floarea-soarelui-de-la-moldoveni-francezi-bulgari-unguri-si-turci-16256076

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ