Acord semnat între Parlamentul Republicii Moldova și cel al României

0
119
 1. Ai carte, ai parte! Noi surprize românești la Salonul Internațional de la Chișinău

Copii, tineri, cărți și premii – toate acestea au fost prezente la Târgul de carte pentru copii și tineret din Chișinău. De la mic la mare, vizitatorii salonului de carte erau însetați de lectură nouă, în special de cea românească. Maratonul spiritual printre standurile cu cărţi, întâlnirile cu scriitorii, sesiunile de autografe, preţurile accesibile – toate au dat valoare Salonului de carte.

Nu doar cărțile cu povești au fost în topul căutărilor la Salonul de Carte, ci și cele cu poezii. Poetul român, Mihai Eminescu este preferatul copiilor, care ne-au și recitat un fragmente din popularele poezii, cum ar fi ”Ce te legeni, Codrule”.

https://10tv.md/2018/04/23/video-ai-carte-ai-parte-noi-surprize-romanesti-la-salonul-international-de-la-chisinau/

 

 1. Cea mai lungă autostradă din Europa va trece prin România. Legătura rutieră dintre București și Chișinău, mai bună

7000 de km va avea „Centura Mării Negre” și o parte din autostradă va lega mai strâns Bucureștiul de Chișinău.

Lucrările la cea mai lungă autostradă din Europa ar trebui să demareze în 2019, anunță Asociaţia Mondială a Drumurilor „World Higwaz Magazine”, citată de Auto-bild.ro. Toate statele riverane – Turcia, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria, Serbia, Tirana, Grecia – vor plăti porțiunea lor de autostradă din resurse proprii, dar și din fonduri europene.

http://infoprut.ro/49853-cea-mai-lunga-autostrada-din-europa-va-trece-prin-romania-legatura-rutiera-dintre-bucuresti-si-chisinau-mai-buna.html

 

 1. Constantin Codreanu: Am intrat în luptă pentru a asigura o victorie a unioniștilor în fața socialiștilor

Constantin Codreanu, candidat la Primăria Municipiului Chișinău, a declarat că îl va învinge în turul doi socialistul înscris în cursa pentru fotoliul de primar.

„Este foarte important ca noi, mișcarea unionistă, să nu acceptăm să vină la Primăria Chișinău un socialist, un anti-unionist convins, un minidodon care ar izola Chișinăul la fel cum a făcut și Dodon cu R.Moldova. Am intrat în această luptă, vreau să intru în turul doi, și sunt convins că o să îl bat pe candidatul socialiștilor, să asigur o victorie importantă pentru noi, unioniștii, în anul în care marcăm centenarul Marii Uniri”, a spus Codreanu într-un interviu oferit pentru adevarul.ro.

https://www.timpul.md/articol/constantin-codreanu-am-intrat-in-lupta-pentru-a-asigura-o-victorie-a-unionitilor-in-faa-socialitilor-129614.html

 

 1. Zeci de elevi din România au vizitat cele mai frumoase locuri din Chişinău

Chişinău este capitala românească dincolo de Prut. De acest lucru s-au convins zeci de elevi din România, care au făcut un tur al oraşului şi au rămas impresionaţi de frumuseţea lui. Au vizitat muzee, monumente istorice, parcuri, clădiri vechi de sute de ani şi instituţiile de stat.

http://tvrmoldova.md/cultura/zeci-de-elevi-din-romania-au-vizitat-cele-mai-frumoase-locuri-din-chisinau/

 

 1. Ion Lazarenco Tiron şi Avram Iancu vor înota 100 de km pe Prut, marcând, astfel, cei 100 de ani de la Unire

Sportivul moldovean, Ion Lazarenco Tiron, împreună cu românul, Avram Iancu, “umăr la umăr pentru o istorie comună”. Pe 25 mai, cei doi performeri vor înota 100 de kilometri pe râul Prut, în cadrul proiectului “Umăr la umăr pentru o istorie comună”.

http://tvrmoldova.md/centenar/video-ion-lazarenco-tiron-si-avram-iancu-vor-inota-100-de-km-pe-prut-marcand-astfel-cei-100-de-ani-de-la-unire/

 

 1. Daniel Ioniţă: România a fost alături de Republica Moldova pentru că legăturile noastre sunt mai puternice decât cele care există între două state oarecare

România a fost alături de Republica Moldova pentru că legăturile noastre sunt mai puternice, dar şi pentru faptul că avem un interes strategic, interes în a ajuta cetăţenii Republicii Moldova să ducă o viaţă mai bună, este declaraţia ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, expusă în cadrul emisiunii Vector european de la postul public de televiziune.

http://tvrmoldova.md/actualitate/daniel-ionita-romania-a-fost-alaturi-de-republica-moldova-pentru-ca-legaturile-noastre-sunt-mai-puternice-decat-cele-care-exista-intre-doua-state-oarecare/

 

 1. Două autobuze donate de Primăria Bucureşti vor ajunge, în câteva zile, la Chişinău

În Chişinău, vor apărea autobuze noi şi, cel mai important, economice şi ecologice. Cel puţin asta promit autorităţile locale. Primele două astfel de vehicule vor ajunge la Chişinău chiar în această săptămână. Nu s-a cheltuit niciun ban pentru ele, fiind donate de Primăria Bucureşti.

http://tvrmoldova.md/social/doua-autobuze-donate-de-primaria-bucuresti-vor-ajunge-in-cateva-zile-la-chisinau/

 

 1. Tiraspolul s-a conformat. Școlile românești din Transnistria respiră mai ușor

Tiraspolul s-a conformat: protocolul încheiat cu Chişinăul la finele anului trecut e respectat întocmai, şcolile cu predare în limba română din regiune achitând, a treia lună deja, doar câte o mie de lei pentru chirie. Mai mult decât atât: sutele de mii de lei, plătite până de curând în acest sens, vor fi realocate de Ministerul Educaţiei al R. Moldova pentru renovarea clădirilor în care se află instituţiile amintite.

https://deschide.md/ro/stiri/social/29822/Tiraspolul-s-a-conformat-%C8%98colile-rom%C3%A2ne%C8%99ti-din-Transnistria-respir%C4%83-mai-u%C8%99or.htm

 

 1. Acord semnat între Parlamentul Republicii Moldova și cel al României

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, Roman Boțan și Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dorel-Gheorghe Căprar au semnat, astăzi, la Chișinău, o Declarație comună.

http://unimedia.info/stiri/video-acord-semnat-intre-parlamentul-republicii-moldova-si-cel-al-romaniei-152376.html

 

 1. Oaspeţi de la Chişinău la Radio România

Astăzi Radio România a avut din nou oaspeţi de la Chişinău. A fost vorba despre vizita de studiu a studenţilor anului 2017-2018 ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism din Chişinău, aceştia fiind întâmpinaţi de Maria Ţoghină, membru al CA şi realizator, care le-a prezentat modul de lucru al jurnaliştilor de la Radio România. Vizita la radioul public este parte a unui program de două zile, în cadrul căruia studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism se întâlnesc cu reprezentanţi mass-media din Bucureşti.

http://radioresita.ro/294088/oaspeti-de-la-chisinau-la-radio-romania

 

 1. Comitet Centenar. Întâlnire la Palatul Victoria pentru aprobarea Gudului de selecție a manifestărilor

În cadrul Comitetului Interministerial pentru Centenar desfășurat astăzi, 23 aprilie 2018, la Palatul Victoria, a fost prezentată nota de informare cu privire la proiectul de Ordin al ministrului culturii și identității naționale pentru aprobarea Ghidului privind privind procedura de selecţie a manifestărilor, acţiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) şi a Primului Război Mondial, formulate şi asumate de entități persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial, organizarea şi funcţionarea comisiilor, precum şi procedura de soluţionare a contestaţiilor.

https://www.dcnews.ro/comitet-centenar-intalnire-la-palatul-victoria-pentru-aprobarea-gudului-de-selec-ie-a-manifestarilor_589264.html

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ