Actualul ambasador al României la Vatican, Marius Lazurca, este propus ca ambasador în Republica Moldova

0
93

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anuntat ca ambasadorul Romaniei la Vatican Marius Lazurca a fost propus pentru postul de ambasador la Chisinau. Romania a solicitat acordul partii moldovene pentru aceasta numire, informeaza Mediafax.

Informatia vine la doua zile dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca prima vizita pe care o va efectua in strainatate, in cel de-al doilea mandat al sau, va fi in Republica Moldova, pe 27-28 ianuarie. Seful statului a subliniat ca sustinerea Republicii Moldova in procesul de apropiere europeana reprezinta „proiectul de suflet” al Romaniei.

Fostul ambasador la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost expulzat din Republica Moldova în urma violenţelor izbucnite în Republica Moldova după alegerile din aprilie 2009.

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, intr-un interviu pentru TVR, ca Romania va avea un ambasador „cat de curand”. Diplomatul calificat pentru acest post trebuie sa aiba, insa, „o anumita anvergura intelectuala”, avertiza Baconschi. „Elitele din Republica Moldova sunt foarte sensibile la aceasta dimensiune. Nu cred ca se asteapta ca interlocutorii permanent acolo la un birocrat mai mult sau mai putin cenusiu. (…) Vom cauta sa propunem o personalitate de acest tip, care sa combine sofisticarea diplomatica – e o situatie geopolitica complicata la Chisinau – cu anvergura intelectuala si cu capacitatea de a face din Ambasada Romaniei la Chisinau un punct de atractie pentru elitele locale”, a spus seful diplomatiei romane.

Marius Lazurcă are 38 de ani, a studiat la Sorbona, unde şi-a şi dat doctoratul în istorie-antropologie. Până la intrarea sa în diplomaţie fusese cadru didactic la Universitatea de Vest din Timişoara şi la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Cunoaşte foarte bine engleza şi franceza şi bine italiana şi latina. A scris mai multe lucrări în domeniul antropologiei, istoriei, literelor. Este căsătorit şi are patru copii. Marius Lazurcă a fost numit ambasador pe lângă Sfântul Scaun la sfârşitul anului 2006.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ